Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Αναθέσεις, ωράρια εκπαιδευτικών, προσωπική ευθύνη!

Θέλω να επιστρέψω στο θέμα με μερικές, δύσκολες, σκληρές σκέψεις που μας αφορούν όλους και όλες, ειδικά εκείνους που βάζουν το προσωπικό συμφέρον και την βολή τους πάνω απ' όλα. Λυπάμαι που απογοητεύομαι τόσο συχνά, ίσως είναι μόνο δικό μου το πρόβλημα αλλά επιτρέψτε μου να σας πω μερικές σκέψεις-συναισθήματα που με κατακλύζουν.
Έχω εντοπίσει, μέσα στην πορεία αυτών των χρόνων ως Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας συναδέλφους που εργάζονται σκληρά, που συμπληρώνουν ωράριο σε 3 και τέσσερα αλλά και πέντε σχολεία, και χωρίς να παραπονιούνται κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους, προσφέροντας στον κλαδο μας τα μέγιστα. Τους, τις ΣΥΓΧΑΙΡΩ μέσα από την καρδιά μου και τους-τις ευχαριστώ!
Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι και εκείνες που δεν διδάσκουν παρά ελάχιστα, και χωρίς να συντρέχουν ειδικοί σημαντικοί λόγοι. Όπως είναι φανερό, αυτό δημιορυγεί τεράστια προβλήματα στο ηθικό και όχι μόνο θέμα της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας.
Γιατί δεν γίνεται να παραπονιόμαστε ότι μας παίρνουν το μάθημα οι άλλοι κλάδοι που το έχουν ως δεύτερη ανάθεση όταν ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΜΑΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ. Δεν γίνεται να παλεύουμε για τον κλάδο όταν δεν αγωνιζόμαστε να κάνουμε το μάθημά μας στα διπλανά σχολεία με το δικό μας αλλά απλά βολευόμαστε με ελάχιστες ώρες διδασκαλίας. Γιατί οι προιστάμενοι, και οι διευθυντές, απλά θα κάνουν εκείνο που νομίζουν, σωστό ή λάθος, αδιαφορώντας για τα θέματα που μας αφορούν ως κλάδος και τους αγώνες που κάνουμε γι αυτά.
Η προσωπική μας ευθύνη για την διδασκαλία του μαθήματος μας είναι εκείνο που θα έπρεπε να είναι το βασικότερο και εκείνο που με πονάει, όταν δεν υπάρχει. Γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από άλλους-ες να κάνουν εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς; Είναι δυνατόν στο διπλανό σχολείο να διδάσκουν Οικιακή Οικονομία άλλες ειδικότητες, μια πόρτα δίπλα, αλλά εμείς να μένουμε στο δικό μας σχολείο διδάσκοντας Γεωγραφία π.χ. ή κάνοντας γραμματειακή υποστήριξη όταν ο κλάδος μας πλήττεται από τα προβλήματα και απειλείται κάθε στιγμή από τις άλλες ειδικότητες και πολλές ακόμη που καιροφυλακτούν να πάρουν το μάθημά μας;
Η απογοήτευσή μου είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ όταν μαθαίνω, και παρατηρώ τέτοιες περιπτώσεις, ανίκανη σε πολλές περιπτώσεις να κάνω κάτι... ακόμη.
Θεωρώ ότι ο καθένας και η καθεμία προσωπικά είναι αυτοί και αυτές που έχουν την υποχρέωση να νιώσουν την ευθύνη των πράξεων τους και των συνεπειών που αυτές έχουν στον κλάδο και στο μέλλον του.
Είμαι στη διάθεση σας για τα σχόλια σας...
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Νέες Δειγματικές διδασκαλίες

Οι δειγματικές διδασκαλίες συνεχίζονται. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλους και όλες μας να βλέπουμε ένα συνάδελφο να κάνει μάθημα. Ο στόχος είναι να προσλάβουμε νέες ιδέες για το δικό μας μάθημα, ο τρόπος με τον οποίο ο συνάδελφος που διδάσκει επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τους μαθητές, και γενικά η μεθοδολογία που χρησιμοοποιεί.
Έτσι, οι επόμενες δειγματικές που θα πραγματοποιηθούν είναι:
2 Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου.
4 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, στο 1ο Γυμνάσιο Πάτρας.
Φυσικά, μετά την δειγματική θα ακολουθήσει συζήτηση για το μάθημα.
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Δειγματικές ερωτήσεις για διαγώνισμα στην Οικ.Οικ.

Στην ιστοσελίδα μας, και συγκεκριμένα στην υποσελίδα ΣΧΕΔΙΑ θα βρείτε δειγματικές ερωτήσεις και παραδείγματα καθώς και μερικές συμβουλές για το διαγώνισμα του τριμήνου. Αν έχετε ερωτήσεις στη διάθεσή σας!

Νέο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας

Η γενική συνέλευση και η επαναδραστηριποίηση του Πα. Σ. Κ. Ο. Ο. επιτεύχθη.
Για πρώτη φορά συναντήθηκαν παλιά μέλη του συλλόγου, συνάδελφοι που ήταν στο τελευταίο ενεργό ΔΣ, νέοι συνάδελφοι,και οι 3 από τις Σχολικές Συμβούλους(2 της Αθήνας και η 1 της Πάτρας). Συζητήσαμε τα προβλήματα του κλάδου, τον σημαντικό λόγο ύπαρξης του συνδικαλιστικού όργανου των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας που υπηρετούν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πιθανές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Συστάθηκε ένα πρόχειρο νέο ΔΣ το οποίο και θα αποφασίσει απο εδω και πέρα τις κινήσεις αλλά και τις μελλοντικές δραστηριότητες του ΠΑΣΚΟΟ.
Πρόεδρος επιλέχθηκε ο Νώντας Εμμανουηλάκης και Αντιπρόεδρος η Ντίνα Πρασίνου. Σύντομα θα έχουμε και την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου όπου θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις και την πορεία του Συλλόγου μας.
Συγχαρητήρια στο νέο ΔΣ, και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που τους περιμένει.
Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Δειγματική διδασκαλία στην Καλαμάτα

Στις 19 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, στο 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί Δειγματική διδασκαλία. Καλούνται ο συνάδελφοι του Νομού Μεσσηνίας να έρθουν στην συνάντηση που θα γίνει στις 12.00. Μετά την δειγματική θα ακολουθήσει συζήτηση για το μάθημα και την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Εκλογές στο Σύλλογο Αποφοίτων

Oι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. και νέας Ε.Ε. του Συλλόγου Αποφοίτων
του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου
Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 07-11-2009 κατά τη διάρκεια
των ωρών 11:00 – 15:00 στην Αίθουσα Α1 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.heef.gr.