Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Ταξίδι στην Βόρεια Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα και πριν την επόμενη Παρασκευή που θα πάω στο Mainz για την ετήσια συνάντηση της ΔΟΟΟ βρίσκομαι στο Ταλίν της Εσθονίας, σε ένα Εκπαιδευτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επίσκεψη μελέτης.
Το θέμα της επίσκεψης μελέτης είναι ο τρόπος που υποστηρίζονται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Εσθονία αλλά και γενικά στις χώρες των οποίων αντιπρόσωποι θα βρίσκονται εδώ και όλοι μαζί θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Παράλληλα, το άλλο θέμα που θα μελετηθεί είναι η αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα οι άλλοι συμμετέχοντες-ουσες είναι από : Γερμανία, Αγγλία, Σκωτία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισπανία. Η Ελλάδα έχει εμένα ως εκπρόσωπό της.
Με την ευκαιρία που είχα να βρεθώ στο μακρινό παγωμένο Ταλίν κατάφερα να κάνω μια γρήγορη επίσκεψη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, αφού απέχει από το Ταλίν μόνο 2 ώρες με τα γρήγορα, εντυπωσιακά, τεράστια καταμαράν, που έσκιζαν τους πάγους της Βαλτικής θάλασσας στο πέρασμα τους. Έτσι, χθες, πέρασα την μέρα μου με τις συναδέλφους Οικιακής Οικονομίας που μας είχαν επισκεφτεί πριν από δύο σχεδόν χρόνια στην Ελλάδα.
Ήρθαν και οι τρείς να με υποδεχθούν στο πλοίο, με πήραν στο σπίτι της Ghitta, η οποία μετά το ταξίδι στην Ελλάδα απέκτησε ένα πανέμορφο μωράκι, την Lynn. Εκεί φάγαμε τάρανδο(!!!!)που είχε μαγειρέψει η ίδια, και μια νόστιμη τάρτα με bluberries.
Μιλήσαμε αρκετά, θυμηθήκαμε τις μέρες που περάσαμε στην Ελλάδα, και φυσικά στέλνουν σε όλους και όλες όσες γνώρισαν πολλά πολλά χαιρετίσματα.
Ύστερα από το γεύμα μας, η Mervi και η Pirkko (η οποία είχε έρθει δύο ώρες με το τρένο για να με συναντήσει!!) με πήγαν στο κέντρο του Ελσίνκι όπου είχαμε ραντεβού και με το Stefan Wahlen, επίσης συνάδελφο και φίλο μου από τις συναντήσεις στην ΔΟΟΟ.
Με ξενάγησαν στο Ελσίνκι, ήπιαμε καφέ σε ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό μέρος, γελάσαμε, και εγώ τους πείραζα όταν μου έλεγαν τα σημεία που υπάρχει θάλασσα αφού εκεί είναι μόνο παχύς πάγος. Θάλασσα στερεή, χωρίς πουθενά ίχνος από νερό σε υγρή μορφή ή κύμα, παρά μόνο σταθερός λευκός πάγος, και Φινλανδοί που αφού ανοίξουν τρύπες στον πάγο ψαρεύουν.
Σας διαβεβαιώνω το θέαμα της παγωμένης θάλασσας μαζί με τα τεράστια βουνά χιονιού παντού είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για μας βέβαια αφού αυτοί το έχουν συνηθίσει και μάλλον το έχουν μπουχτίσει κιόλας.
Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης μελέτης που ξεκινάει απόψε περιλαμβάνει επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν, σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , όπου έχω ζητήσει να μπώ σε τάξη διδασκαλίας Οικιακής Οικονομίας, επίσκεψη σε σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης, και σε νηπιαγωγείο. Περιλαμβάνει επομένως ένα πλήρες φάσμα των εκπαιδευτικών θεσμών και ανυπομονώ να δω τους τρόπους που έχουν για την υποστήριξη των νέων εκπαιδευτικών. Αντίστοιχα σε μάς, είναι οι θεσμοί του ΠΕΚ και η υποστήριξη από τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές των σχολείων. Αυτά θα τα παρουσιάσω όταν έρθει η σειρά μου να μιλήσω, αύριο δηλαδή το μεσημέρι.
Φυσικά, θα σας ενημερώνω για όλα όσα παρατηρώ και μας ενδιαφέρουν εκπαιδευτικά...και όχι μόνο! Φωτογραφίες θα δείτε σύντομα, αν και όσοι είστε το facebook ήδη έχετε πάρει μια γεύση.
Να είστε όλοι και όλες καλά, σύντομα περισσότερα νέα από την παγωμένη βόρεια Ευρώπη.
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Οδηγίες για όσες ταξιδέψουν στην Γερμανία για την ετήσια συνάντηση της ΔΟΟΟ

Η μεταφορά σας από το αεροδρόμιο της Φρανφούρτης στο Μάινζ μπορεί να γίνει, όπως έχετε ήδη δει, με το τρένο ή με ταξί.
Αν είστε, εκείνες ΄(ή εκείνοι?) που θα ταξιδέψετε αρκετοί σε αριθμό, είναι περισσότερο βολικό να πάρετε ταξί. Μια και εγώ ξέρω μόνο για την συνάδελφο Κερκύρα Μιχαλοπούλου από την Κέρκυρα ότι θα έρθει στην συνάντηση, παρακαλώ, οι υπόλοιπες να έρθετε σε επικοινωνία μαζί της ώστε να παραγγείλετε ένα ταξί που θα σας πάει στο ξενοδοχείο σας, αν φυσικά ταιριάζουν και οι πτήσεις σας.
Επικοικωνήστε μαζί της στο kerkyram@yahoo.gr ωστε να κανονίσετε τις λεπτομέρειες.
Θα τα πούμε σύντομα στο Mainz!
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Καλή δύναμη στην Νέα Σχολική Σύμβουλο!

Στην Θεσσαλονίκη ανέλαβε σήμερα η νέα Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας που είναι η Δήμητρα Ψαλτούλη.
Της ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο έργο της!!!!!
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Οδηγίες για το σεμινάριο δραματικών τεχνικών.

Για όσους-ες έρθετε στο σεμινάριο της Τρίτης έχω μια οδηγία να σας δώσω.
Φορέστε πολύ άνετα ρούχα γιατί το σεμινάριο είναι καθαρά βιωματικό και θα πρέπει να είστε άνετοι στις ασκήσεις που θα κάνουμε. Προτείνω άνετα παπούτσια, αθλητικά ίσως, και παντελόνι επίσης πολύ άνετο.
Το πιθανότερο είναι ότι θα καθίσουμε κάτω οκλαδόν.
Σας περιμένω!
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις υπευθύνων εκπαίδευσης σχολών γονέων

Μήπως ήρθε η ώρα να μπούμε ενεργά στο χώρο των Σχολών Γονέων;
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις υπευθύνων εκπαίδευσης σχολών γονέων. Δείτε το εδώ.
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

5th International Consumer Sciences Research Conference (5th ICSRC)

Dear Colleagues,

On behalf of the Organizing Committee of the 5th International Consumer Sciences Research Conference (5th ICSRC), I would like to remind you that the deadline to submit an abstract is quickly approaching. Contributions are due January 31, 2011.

The 5th ICSRC provides a platform for studies from the broad areas of consumer sciences and education, market research, home economics and household and appliance technology. In 2011, the conference will take place in Bonn, Germany on 18-20 July under the motto

‘Consumer Behaviour for a Sustainable Future’

The conference will focus on the following research questions. Contributions that address any of them are of particular interest:
- What is sustainability?
- How to measure sustainability?
- How to practice sustainability?
- How to promote sustainability?
- Other topics concerning sustainability

The abstract submission guidelines and further information about the conference are available at:
http://www.consumer11.org/


We look forward to receiving your submissions!


Best regards,

Rainer Stamminger
(Chair of LOC)
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Σεμινάριο δραματικών τεχνικών για την διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας

Την Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα του 1ου και 6ου Γυμνασίων Πάτρας( απέναντι από τον Άγ. Αλέξη)σεμινάριο με θέμα: Δραματικές τεχνικές στην διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας.
Το σεμινάριο θα γίνει από την Θεατρολόγο-φιλόλογο Μαρία Σπυροπούλου, καθηγήτρια του 5ου ΓΕΛ Πάτρας και του Μουσικού Σχολείου Πάτρας, η οποία θα μας διδάξει τις δραματικές τεχνικές σε δύο ενότητες της Οικιακής Οικονομίας.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 8 μ.μ. (17.00-20.00).
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο


Ενημερωτικός Κόμβος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
11 Ιανουαρίου 2011
Στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) καταλύτη στην αλλαγή της σχέσης εκπαιδευτικών - μαθητών αλλά και της σχέσης γονιών - σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει δράση με στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Με τα εργαλεία που παρέχει σήμερα το Διαδίκτυο, τα σχολεία έχουν την ευκαιρία να μετασχηματίσουν την εκπαίδευση και να βοηθήσουν τους μαθητές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με τις ΤΠΕ. Εξίσου όμως σημαντικό είναι οι μαθητές να μαθαίνουν πως να παραμένουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεύτερης γενιάς, όπως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. Η απαγόρευση πρόσβασης ναι μεν περιορίζει την έκθεση σε κίνδυνο, δεν αποτελεί όμως μία βιώσιμη προσέγγιση.
Τα σχολεία οφείλουν και πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα μοντέλο ενδυνάμωσης της ασφαλούς πλοήγησης. Παρέχοντας στα παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα καθώς και τη διαχείριση των δυνητικών κινδύνων, προωθείται η ασφαλής και υπεύθυνη συμπεριφορά στη χρήση των ΤΠΕ τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου εστιάζει εκεί ακριβώς και φιλοδοξεί να συντελέσει στην έναρξη μίας δημιουργικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σχετικά με:
1) Τον ορισμό σαφών πολιτικών και διαδικασιών για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο Διαδίκτυο.
2) Την ασφαλή και υπεύθυνη online συμπεριφορά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
3) Την ορθολογική χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως βιβλία επισκεπτών, πίνακες ανακοινώσεων ή ιστολόγια, με διασφάλιση κανονιστικού πλαισίου π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο.
4) Την παροχή οδηγιών προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
5) Τον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιεχόμενο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Καλούμε ειδικά εσάς και κατ’ επέκταση την εκπαιδευτική κοινότητα να επισκεφθεί τον ενημερωτικό κόμβο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και να συμμετάσχετε ενεργά. Παράλληλα, μπορείτε να υποδείξετε sites σχολικών μονάδων που ευαισθητοποιούνται στο θέμα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και να τα ενθαρρύνετε να εγγραφούν στη δημόσια ομάδα, αντικείμενο της οποίας είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στο διαδίκτυο, η προβολή καλών πρακτικών, η παροχή οδηγιών, συμβουλών και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για θέματα ασφαλούς διαδικτύου.
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Δειγματική διδασκαλία στο Αγρίνιο

Την επόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου,(Παπαστράτειο) Δειγματική διδασκαλία και Παιδαγωγική συνάντηση για τους-τις καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Η δειγματική διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί στις 12.15(6η διδακτική ώρα) και έπειτα θα ακολουθήσει συζήτηση.
Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011 | By: Eva Krokidi

Διαβάστε και αυτό!!

Practice Babies': An Outdated Practice, Rediscovered
by NPR Staff
- January 6, 2011

From 1919 to 1969, college home economics programs around the country had so-called practice houses or practice apartments where young women learned the domestic arts: cooking, cleaning, running a household.

The college students learned mothering skills by caring for "practice babies" -- infants lent by local orphanages to live at the school.

Lisa Grunwald researched the practice and used it as the premise for her novel The Irresistible Henry House. She says she discovered this use for orphan babies while working on an anthology of letters written by American women when she found a snapshot of "the most beguiling baby with this roguish grin." She learned he had been a practice baby at Cornell University.

"He had been cared for by about a dozen women who took turns being his practice mother," Grunwald tells NPR's Michele Norris.

By the 1950s, there were 40 or 50 colleges and universities throughout the country who had this program in place, or something very similar, Grunwald says.

The baby Grunwald came across was named Bobby Domecon, short for "domestic economics." All of the babies at Cornell took the last name Domecon, and all of the practice babies at Illinois State University had the last name North or South, depending on the building they were raised in.

Grunwald says the babies would come from the orphanage as young as possible, and the mothers would take rotations caring for them. The rotations depended on the college -- sometimes one mother would have a baby a week at a time or 10 days at a time. In others, a mother would put the baby down for a nap, and another student would be there when it woke up. But it was always on a very careful schedule.

"When I first read about this, I thought it was sort of weird and a little bit creepy," Grunwald says. "But, in fact, at the times in which this took place, everything was considered a possible opportunity for a scientific approach, and child care was no exception. The practice houses really embraced the idea that you could learn mothering the same way you learned cooking or learned chemistry -- everything was learnable, and systems were really important."

Many of the babies arrived at the universities suffering from malnutrition, and they were quickly plumped with good health after their stint in those programs.

Grunwald says she found little evidence of controversy around the practice, with the exception of a 1954 Time magazine article, where the Illinois state child welfare division found out a child was being raised on campus this way and was extremely disturbed by it.

Grunwald also wanted to find out the long-term effects on someone who is raised this way. She says she talked with various experts and psychiatrists.

"They told me about attachment disorder," Grunwald says. "If a child doesn't form one really tight bond in the first years of life, it sometimes happens that he or she can develop attachment disorder."

But there was no evidence, because the babies weren't followed and studied as they grew up.

"It was really the reason I wanted to write it as fiction because the alternative didn't seem very viable," Grunwald says. "They were returned to their orphanages and they were adopted in due course, the way most children were adopted, which was, at the time, very anonymously.

"While there is some evidence that some parents really wanted a Domecon baby -- because he or she had been raised by scientific methods -- there doesn't seem to have been any way of tracking them or following them. There was never a study done, there were never even records kept." [Copyright 2011 National Public Radio]