Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Η μαγνητοσκόπηση της ηλεκτρονικής τάξης με θέμα το νέο ΑΠΣ της Οικιακής Οικονομίας

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την μαγνητοσκόπηση της ηλεκτρονικής τάξης που είχε ως θέμα το πρόγραμμα το νέο ΑΠΣ της Οικιακής Οικονομίας.

Νέες παιδαγωγικές συναντήσεις!

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμμτισταί οι παρακάτω συναντήσεις :
Την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2012 στο 2ο Γυμνάσιο Κερκύρας, για τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας του Ν. Κερκύρας, στις 12.15 μ.μ.
Την Τρίτη 7 Μαρτίου 2012, στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, για τους-τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας του Ν. Κερκύρας, στις 12.15 μ.μ.
Επίσης στις συναντήσεις καλούνται και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Οικιακή Οικονομία ως β ανάθεση!
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Εκλογές για την αντιπρόεδρο Ευρώπης της ΔΟΟΟ.

Σας παραθέτω το μήνυμα που πήραμε από την φίλη Μιριαμ απο την Ιρλανδία προκειμένου να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Ruth Gibbons απο την Αγγλία για να γίνει Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη της ΔΟΟΟ. Όσοι και όσες είστε μέλη της ΔΟΟΟ μπορείτε να ψηφίσετε πηγαίνοντας στο χώρο που είναι για τα μέλη της ΔΟΟΟ στην ιστοσελίδα και να ρίξτε εκεί την ψήφο σας με πολύ μεγάλη ευκολία.
Η Ruth είναι όντως πολύ αξιόλογο άτομο και είμαι και εγώ ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας της αφού την γνωρίζω και πορσωπικά, όπως και όσοι-ες απο σας έχετε βρεθεί σε συνάντηση της ΔΟΟΟ.
My dear Greek friendsIm writing to you as an active organisational member of IFHE to let you know that as European members of IFHE we currently have the opportunity to vote for our next IFHE Vice President of Europe.This is an important role so please take a few minutes to visit the IFHE website www.ifhe.org

After you have logged in click on 'regions' then 'europe'. Read down the page and then you will see where you can vote online ...it says 'click here'. Its a simple process …Please consider giving your vote to our UK colleague Ruth GIBBONS.I know that many of you dont get an opportunity to attend IFHE meetings in Europe so you wont know Ruth. However I can assure you that she has been a loyal IFHE member and attendee down through the years. She made an excellent presentation at the leadership meeting in Bonn a few weeks ago and certainly inspired me in terms of what she could give back to IFHE over the next four years.

Ruth currently works as a Home Economist in Business and would bring an important skill set and range of experiences to the executive.Voting closes on 30th March. Please dont put it on the long finger...vote now...before you forget!

Ruth needs your support.

Kind regards to you all.
Miriam
--
Miriam O'Donoghue
Deputy Director, CDVEC, Curriculum Development Unit,
&
National Manager Further Education Support Service (FESS)
Captains Rd, Crumlin, Dublin 12, Ireland
Tel: ++3531 4535487
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε!

Ξέρω ότι θέλετε να μάθετε κι άλλα νέα από την επιμόρφωση στα πιλοτικά σχολεία και ειδικά όσα αφορούν στα θέματα μας.
Συγνώμη που άργησα να σας ενημερώσω αλλά ήταν πολυ πιεστικές οι μέρες και σήμερα βρισκόμουν σε άλλη επιμόρφωση στην εκπαιδευση ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Η δεύτερη μέρα της επιμόρφωσης είχε μερικές άλλες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο μέρος της επιμόρφωσης, ήρθε ο κ. Σωτηρόπουλος ο οποίος στις έντονες ερωτήσεις μου, αλλά και εκείνες της κ. Μακρή μας είπε τα εξής:
Δεν επιλέγη επιστήμονας Οικιακής Οικονομίας για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχει Πάρεδρος της ειδικότητας στο ΠΙ
Δεν μπορούσαν να μπούν στην επιτροπή των ΑΠΣ πολλά άτομα. Και δεν ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν ποιοι θα μπούν στην επιτροπή!!!!!!
Οι αλλαγές έγιναν στα πλαίσια ενίσχυσης με κοινωνιολογικά στοιχεία γιατί τα μαθήματα μας απειλούνταν με κατάργηση.
Οι αλλαγές και το νέο ΑΠΣ πήγε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το οποίο και ενέκρινε αυτές τις αλλαγές. Όταν εδώ είπα ότι αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με το Χαροκόπειο δεν συνέβη ποτέ, σύμφωνα με την δική μου ενημέρωση, η απάντηση ήταν ότι έχουμε εμείς οι Σύμβουλοι πρόβλημα με το Πανεπιστήμιο και γι αυτό δεν το ξέραμε.
Παράλληλα ο κ. Πατσός μου είπε ότι είχε ζητήσει βοήθεια από δυο Σχολικές Συμβούλους της Αθήνας (των οποίων τα ονόματα ζήτησα και μου είπε ότι δεν είναι τοις παρούσης να μου τα πει!!) και οι οποίες του αρνήθηκαν λέγοντας του ότι δεν θα είχαν να κερδίσουν κάτι. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι πήγε σε έξη σχολεία και βρήκε καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας οι οποίες επίσης δεν δέχθηκαν να βοηθήσουν. Και όταν του είπα γιατί δεν μίλησε και σε μένα μου είπε ότι εγώ είμαι στην Πάτρα και δεν θα μπορούσε να τρέχει στην Πάτρα. Και μάλιστα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος. (δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά είναι αλήθεια ή ψέμα, και πραγματικά δεν θέλω καν να το σχολιάσω!!!)
Παρόλα αυτά, οι υπόλοιποι Σχολικοί Σύμβουλοι της ομάδας των Κοινωνικών Επιστημών , έβαλαν επίσης πολλές ενστάσεις για το θέμα μας, και στάθηκαν στο πλευρό μας, διακρίνοντας όπως μου είπαν και κατιδίαν την αδικία εις βάρος μας. Φυσικά ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε το γεγονός της συνάντησης που έγινε στο Χαροκόπειο με το Σύλλογο Αποφοίτων και τελικά ζήτησε να κάνουμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα πάρει και θα μελετησει η επιτροπή προκειμένου να γίνουν αλλαγές. Αν βέβαια συνεδριάσει και πάλι αυτή η επιτροπή αφού , όπως είπε, δεν έχει πληρωθεί ποτέ.
Στις παρατηρήσεις μας ότι οι παραλείψεις κάποιων κεφαλαίων όπως η οικιακή οικονομία στην βυζαντινή αυλή(όπως το ονόμασε αυτό το κεφάλαιο!!!!!!!!) έγιναν γιατί κρίθηκαν ότι είναι εντελώς αναχρονιστικές γνώσεις , και αδιαφόρησε για την παρατήρηση μου ότι αυτό δεν κρίθηκε από επιστήμονα Οικιακής Οικονομίας αλλά από άσχετους με την ειδικότητα ανθρώπους.
Τελικά, ένα από αυτά που ακούστηκαν πολύ έντονα είναι ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν από τις παρατηρήσεις που θα στείλουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα πιλοτικά αλλά και γενικά από όλες τις παρατηρήσεις που θα σταλούν στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου. Επίσης, φαίνεται ότι τα πιλοτικά θα γενικευτούν αφού έχουν κάνει συμφωνίες με την Ευρωπαική Ένωση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ!Και βέβαια είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε το θέμα της μείωσης της μιάς ώρας. Δυστυχώς!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ!!
Όσοι-ες εργάζεστε στα πιλοτικά σχολείο ετοιμάστε παρατηρήσεις και κείμενα με επιθυμητές αλλαγές τις οποίες πριν στείλετε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ετοιμαστούν τέτοιες επιστολές-κείμενα, το ίδιο πολλά όσα και οι επιστολές διαμαρτυρίας που ήδη έχουν σταλεί, Πιστεύω ότι κατάλαβαν για άλλη μια φορά την μεγάλη αντίδραση που έχουμε ώς κλάδος και ίσως ήταν και η πρώτη φορά που άκουσαν τόσες διαμαρτυρίες από αυτό τον κλαδο και σε τέτοιο βαθμό.
Πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να συνταχθούμε προσβλέποντας στο επόμενο βήμα που είναι εκείνο της αξιολόγησης της λειτουργίας των πιλοτικών. Και βεβαια να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι-ες!!!!και αγωνιστικοί!
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Επιμόρφωση στο νέο σχολείο

Από χθες ξεκίνησε η επιμορφωση των Σχολικών Συμβούλων στα θέματα του Νέου σχολείου που ήδη λειτουργεί ήδη για την τρέχουσα σχολική χρονιά και θα δοθεί και παράταση για την επόμενη.
Υποσχέθηκα ήδη να σας γράψω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου από την εμπειρία της πρώτης χθεσινής μέρας και ελπίζω να έχω κάτι καλύτερο να σας πω σε επόμενη ανάρτηση αν και δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη.
Όπως ήδη ξέρετε το ΑΠΣ του μαθήματος μας το είχε αναλάβει να το σχεδιάσει ο Σχολικός Σύμβουλος των Κοινωνιολόγων ο οποίος διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε κανένα κόπο ούτε καν να συμβουλευτεί επιστήμονα Οικιακής Οικονομίας παρότι λέει το αντίθετο!!!
Στη χθεσινή λοιπόν συνάντηση με την πρώτη εισήγηση τοποθετήθηκα ενιστάμενη της όλης διαδικασίας αφού το τμήμα των κοινωνικών επιστημών στο οποίο μας έχουν τοποθετήσει όλες τις σχολικές συμβούλους Οικιακής Οικονομίας είναι αυτό που θα επιμορφωθεί για τα θέματα Οικιακής Οικονομίας και ΚΠΑ και τοπικής ιστορίας.
Η ένσταση μου λοιπόν ήταν σχετικά με το γνωστό θέμα ότι το μάθημα μας το ανέλαβε ο συμβουλος κοινωνιολόγων παρότι υπήρχαν σχετικές αιτήσεις από άτομα του κλάδου αλλά και πανεπιστημιακούς σχετικούς με τον επιστημονικό κλάδο της Οικιακής Οικονομίας.
Η απάντηση που πήρα ήταν άκρως απογοητευτική αφού μου ειπωθηκε από τον ίδιο κατα λέξ η "αυτά που ξέρατε για την οικιακή οικονομία να τα ξεχάσετε. Η οικιακή οικονομία είναι αυτή που βρισκεται σε αυτο το πρόγραμμα και συμφωνεί και το υπουργείο"
Όπως καταλαβαίνετε μας καταρρίπτουν εντελώς το επιστημονικό μας πεδίο. Εννοείται ότι η αντίδραση μου ήταν ακαριαία και μάλιστα τοποθετήθηκα ανοικτά σε όλους τους συμβούλους των κοινωνικών επιστημών λέγοντας τους αν θα συμφωνούσαν να είχα αναλάβει εγώ κάποιο απο το δικό τους επιστημονικό πεδίο και απευθυνόμενη στον συμβουλο των κοινωνιολόγων του είπα πως μπορεί να υποστηρίζει ότι ξέρει αυτός καλύτερα ένα ξένο σε αυτόν επιστημονικό πεδίο.
Η συνεχεια ηταν το ίδιο δύσκολη. Ακουστηκε προταση β ανάθεσης του μαθήματος μας απο τους οικονομολόγους. Και όταν ο κ Ζμπαινος άρχισε να παρουσιάζει το αναλυτικό μας προγραμμα το θεμα εγινε εντελώς δραματικό. Φάνηκε καθαρά η μετατροπή του μαθήματος της οικιακής οικονομίας σε κοινωνιολογια με παρουσιαση του σχετικού σχεδίου μαθήματος το οποίο αναφερόμενο στην κοινωνικοποίηση των παιδιων( της α γυμνασίου!!!) περιέχει κοινωνιολογίας θεωρίες του weber και οχι μονο.
Υπήρξε τρομερή αντίδραση απο ολους τους συμβουλους παρατηρώντας το αντιπαιδαγωγικο του θέματος. Φυσικα οπως γινεται κατανοητο το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ειχε καμμια σχέση με το μαθημα μας. Ξαφνικά άρχισε να γινεται μια συζητηση για το μαθημα μας και τι ειναι αυτο παραβλέποντας το γεγονός οτι στο χώρο βρίσκονταν άνθρωποι της οικιακής οικονομίας. Καποια στιγμή αναγκάστηκα να πω τι ειναι η Οικιακη οικονομία προσπαθώντας το δείξω το αυτονόητο
Άρχισα να νιωθω οτι δεν υπήρχε λόγος να ειμαι εκει, οτι κάποιοι ειχαν αποφασίσει για μας χωρις εμάς, οτι η Οικιακη οικονομία βιιαζοταν κατ εξακολούθηση και εγω να μην μπορω να κουνηθω απο την τρομακτική αίσθηση της επιστημονικής γης που έφευγε κάτω απο τα πόδια μου.
Δεν άντεξα, το ομολογώ! Και σας ζηταω συγνώμη γιατι δεν ηταν και το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Σηκώθηκα όρθια και άρχισα να εκφράζω το συναίσθημα μου με πολυ έντονα συναισθηματικό τροπο. Δεν ξερω αν καποιος ή καποια κατάλαβε ´η ένιωσε κατι αλλα η αγανάκτηση μου η αίσθηση της αγν´οησης της οντότητας μας με έπνιξε. Πέρασα πολυ δύσκολα σας το ομολογω. Και δεν ξερω ποια θα ειναι η συνεχεια σήμερα. Σας διαβεβαιώνω οτι τα πραγματα δεν ειναι καθόλου ευκολα αν τα πιλοτικα σχολεια συνεχίσουν την λειτουργία τους με αυτο τον τροπο. Φωνές που διεκδικούν την β ανάθεση και απο μας των υπολοίπων μαθημάτων της ομάδας κοινωνικών επιστημών δεν με καλύπτει.
Το προγραμματισμένο ταξιδι μου στη βοννη στην ετήσια συνάντηση της Δοοο ακυρώνεται αφου αυριο υπαρχει σχετική ολομέλεια στο Υπουργειο και θεωρώ οτι οφείλω να ειμαι εκει!