Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Η ζωή των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα

 Δείτε ένα υπέροχο βίντεακι που περιγράφει τη ζωή των γυναικών στην Αρχαία Ελλάδα μέσα από αγγεία. (το βρήκε και μας το συστήνει η Κερκύρα Μιχαλοπούλου).
Το βιντεάκι μπορεί να συνδυαστεί με διαθεματική δραστηριότητα και με μαθήματα των αρχαίων ελληνικών ή του Ομήρου αλλά και με τη μουσική. Είναι πάντα σκόπιμο να συνοδεύεται με ένα φύλλο εργασίας. (πχ.που κατασκευάζονταν οι τερακότες και πότε;(στη Βοιωτία μεταξυ 340-200 π.Χ. στο 0.44 λεπτό του βίντεο).
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Φωτογραφίες από το ταξίδι της Αυστραλίας.

Θελετε να δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι μας στην Αυστραλία και την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο συνέδριο Οικιακής Οικονομίας;
Εδώ θα δείτε μια σειρά από φωτογραφίες......για να είστε έτοιμοι-ες πριν κάνουμε την επόμενη τάξη μας με πολλές λεπτομέρειες για αυτό το ταξίδι.....

Moodle για τη Οικιακή Οικονομία και την Γεωγραφία του Συναδέλφου Κώστα Σκανδάλη

Εδώ θα βρείτε το ενδιαφέρον moodle  για την διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας και της Γεωγραφίας του συναδέλφου Κώστα Σκανδάλη. Δείτε το και χρησιμοποιήστε το ως εκπαιδευτικό βοήθημα.
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Η πρώτη Ηλεκτρονική τάξη για το σχολικό έτος 2012-2013

Η πρώτη ηλεκτρονική μας τάξη για αυτή τη σχολική χρονιά! Ακολουθείστε το σύνδεσμο παρακάτω και συμπληρώστε τα στοιχεία που έχετε δώσει όταν γραφτήκατε στην πλατφόρμα για πρώτη φορά. Ή γραφτείτε τώρα για να παρακολουθήσετε την ηλεκτρονική μας τάξη!

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Μια μικρή έρευνα εκπαιδευτικών αναγκών!

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ για να μπορέσω να συγκεντρώσω μερικές από τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες και να οργανώσω τον προγραμματισμό μου για την σχολική χρονιά που ξεκινάει καλύτερα.
Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, πολύ σύντομο και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να γράψετε όλα όσα σκέφτεστε ή επιθυμείτε, χωρίς φόβο και πάθος!  Και φυσικά όλα όσα σας απασχολούν που αναφέρονται στο διδακτικό μας έργο. Δεκτή μπορεί επίσης να είναι και η κριτική σας, αφού θα με κάνετε καλύτερη στο έργο μου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Προγραμματισμός σχολικής χρονιάς.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους και σε όλες!
Η χρονιά μας ξεκινάει με δυσκολίες, και είμαι σίγουρη ότι χρειάζεται τεράστια δύναμη και αντοχή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
Θα πρέπει να βρούμε τους στόχους μας πάνω απ΄όλα και αυτός για το μάθημα μας πρέπει να περιλαμβάνει την προσφορά μας στην ελληνική οικογένεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μέσα από την Οικιακή Οικονομία μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας στην αντιμετώπιση της καθημερινής τους ζωής και εκείνοι -ες με την σειρά τους να "περάσουν" αυτές τις δεξιότητες στις οικογένειες τους.
Για να γίνουν αυτά θεωρώ ότι θα πρέπει να απελευθερώσουμε την διδακτική μας σκέψη από τα κλειστά δεδομένα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να πάμε σε άλλες καινοτόμες μορφές διδασκαλίας του μαθήματος μας.
Η επαφή και η συμμετοχή που είχαμε στις τάξεις Οικιακής Οικονομίας στα σχολεία της Μελβούρνης μου επιβεβαιωσε αυτά που τόσο χρόνια λέμε, για την μάθηση με βιωματικούς τρόπους, όπου οι μαθητές μαθαίνουν τους τρόπους για να μαθαίνουν, και η οικιακή οικονομία λαμβάνει τις διαστάσεις που της αξίζουν.
Και μια και ήδη σας έχω υποσχεθεί λεπτομέρειες και για το συνέδριο της Αυστραλίας αλλά και για την διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας εκεί , και επειδή νομίζω ότι καλύτερα θα είναι να τα πούμε όλα αυτά ζωντανά, προετοιμαζω την πρώτη ηλεκτρονική τάξη της χρονιάς με θέμα αυτή την συζήτηση.
Ο προγραμματισμός μου για την σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Και θα ήθελα και τις απόψεις σας και την συμμετοχή σας σε αυτό, προσδιορίζοντας μου τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες μας. Φυσικά να σας θυμίσω ότι οι μετακινήσεις μου είναι πια περιορισμένες λόγω των οικονομικών συγκυριών, και για το λόγο αυτό η βοήθεια της ηλεκτρονικής μας τάξης θα είναι ανεκτίμητη.
Επίσης, προγραμματίζω, αν φυσικά μου δοθεί η άδεια, να υλοποιηθούν βιωματικά σεμινάρια -ημερίδες, ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΡΑ και όχι μόνο εκείνες τις δύο ώρες που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε με την άνεση μας. Τα σεμινάρια αυτά θα γίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας για να έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε όσο γίνεται περισσότεροι-ες, να εργαστούμε πιο παραγωγικά αλλά και να μπορέσουμε να συζητήσουμε περισσότερο και με μεγαλύτερη άνεση. Ήδη έχω κάνει τις πρώτες επαφές με την Περιφέρεια Ηπείρου για το πρώτο σεμινάριο που θα γίνει στα Γιάννενα για τους νομούς της Ηπείρου.
Ελπίζω να μπορέσουμε να οργανωθούμε και ζητώ την συνεργασία και την βοήθεια σας σε αυτό.
Παράλληλα, σας παρακαλώ, να συνεισφέρετε ενεργά στην ηλεκτρονική  τάξη. Είμαι σίγουρη, και ξέρω πολύ καλά, ότι ΟΛΟΙ-ΕΣ έχετε κάνει τουλάχιστον ένα μάθημα για το οποίο είστε πολύ περήφανοι-ες γι αυτό. Ένα μάθημα που στήθηκε όμορφα, με στόχο και μεθοδολογία και κύλησε στην τάξη όπως αναμενόταν με σπουδαία αποτελέσματα. Θα ήθελα λοιπόν, αυτό το μάθημα να το παρουσιάσετε και στους υπόλοιπους για να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία και αλληλεπίδραση, αλλά και ιδέες και ανατροφοδότηση. Νομίζω ότι είναι καιρός να συνεργαστούμε περισσότερο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε απλόχερα όλα όσα είμαι σίγουρη ότι έχουμε ως κλάδος.
Φυσικά, είμαι στην διάθεση σας για επίσκεψη στα σχολεία σας, αρκεί να το ξέρω στα μέσα κάθε μήνα, και να το οργανώσουμε, πρίν δηλαδή ετοιμάσω τα διαδικαστικά της έγκρισης μετακίνησης μου.
Η ενημέρωσή σας σχετικά με ότι συμβαίνει στον κλάδο στο Διεθνές Επίπεδο αλλά και στα δικά μας, καθώς και ο προγραμματισμός των ηλεκτρονικών τάξεων θα γίνεται από αυτό το χώρο , αλλά και από την ομάδα μας στο Facebook και την αντίστοιχη σελίδα μας εκεί.
Και πάλι σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά! Με δύναμη και κουράγιο. Θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας για ότι με χρειάζεστε. Με όλους τους τρόπους: emails, facebook, blog τηλεφωνο, προσωπική επαφή!
Σας ευχαριστώ για την συνεργασία. Η συζήτηση μαζί σας μου δίνει και μένα την ανατροφοδότηση που χρειάζομαι , και πιστέψτε με, την έχω τεράστια ανάγκη, για να συνεχίσω!


Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Χαιρετισμός για την νέα σχολική χρονιά!


Αγαπητοί Συνάδελφοι-ισσες Καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας

Η οικογένεια, βασικό κύτταρο της κοινωνίας και η ποιότητα της καθημερινής της ζωής, βασικός σκοπός της επιστήμης της Οικιακής Οικονομίας, περνάει μεγάλη κρίση, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πατρίδας μας.
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς που μόλις ξεκινάει θα ήθελα να σας θυμίσω τον σημαντικό ρόλο που το μάθημα μας μέσα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που παρέχει η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας μπορεί να παίξει στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Η Οικιακή Οικονομία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής της Ελληνικής οικογένειας αλλά και να ενισχύσει τις καθημερινές προσπάθειες για επιβίωση και ανάπτυξη.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα μαθήματα της Ηλεκτρονικής μας τάξης μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.wiziq.com θα συνεχιστούν κανονικά και φέτος αφού μας δίνουν την μοναδική ευκαιρία να είμαστε συνεχώς σε επαφή.
Σας καλώ και πάλι όλους και όλες να συμμετέχετε ενεργά και τις λεπτομέρειες συμμετοχής σας θα τις βρίσκετε πάντα στο blog μας: www.home-economics-hellas.blogspot.com.
Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι ιστοσελίδες μας θα συνεχίσουν να σας ενημερώνουν και να σας πληροφορούν για όλα τα θέματα που μας απασχολούν στην επιστήμη και στο μάθημά μας.
Σας καλώ όλους και όλες να είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους τρόπους προκειμένου να αλληλοστηριζόμαστε και να παίρνουμε ανατροφοδότηση αφού μόνοι-ες μας μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά στοιχεία μέσα στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία και πολλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.