Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 | By: Eva Krokidi

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών!!Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/Θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας

Πάτρα, 28/01/2010

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/Θμιας & Δ/θμιας
Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Ο εορτασμός της Ημέρας των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, υπενθυμίζει και προβάλλει τρεις φωτεινές προσωπικότητες, που καταυγάζουν την οικουμένη και αποτελούν αιώνια πρότυπα αρετής και φιλανθρωπίας, υποδείγματα αγωγής και ενσαρκωτές των ευγενών ιδεωδών της ζωής.
Οι τρεις επιφανείς άγιοι, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, χαρακτηρίζονταν για τη βαθιά θεολογική και ευρύτερη επιστημονική τους συγκρότηση, την αστείρευτη κοινωνική τους δράση και την κριτική τους στάση απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας. Υπήρξαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με ευρύ και ανήσυχο πνεύμα, με κοινωνικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Σε όλη την διάρκεια της ζωής τους μοχθούσαν ακατάπαυστα, προκειμένου να κατακτήσουν τα βαθύτερα μηνύματα της ορθόδοξης πίστης και να μετατρέψουν το κήρυγμά τους για αγάπη σε έμπρακτο βίωμα αληθινής ζωής.
Υπήρξαν έξοχοι συγγραφείς και άκαμπτοι πνευματικοί ηγέτες, που σάλπισαν με θέρμη τα θεία μηνύματα και στηλίτευσαν τα διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα. Καταδίκασαν τις σπατάλες της όποιας εξουσίας και στάθηκαν στο πλευρό των αδυνάτων. Πλούσιοι και οι τρεις μοίρασαν τις περιουσίες τους στους φτωχούς και αφιέρωσαν τον λόγο και την πέννα τους στην προσπάθεια για ισότιμη κατανομή του πλούτου. Υποστήριζαν ότι υπεράνω κάθε υλικής και τεχνικής προόδου βρίσκονται ο άνθρωπος και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της τιμής και της αξιοπρέπειας. Αξία έχει μόνον ό,τι υπηρετεί και ωφελεί τον άνθρωπο ψυχικά και ηθικά, ό,τι τον ανυψώνει στις υψηλές σφαίρες του ωραίου και του αληθούς.
Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι τρεις Ιεράρχες αναγνώρισαν την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας και προέτρεπαν τους νέους της εποχής τους στην ουσιαστική μελέτη των κλασικών συγγραμμάτων. Γεφύρωσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον χριστιανισμό και ένωσαν σε έναν απαράμιλλα αρμονικό συνδυασμό την κλασική παιδεία με τη γνήσια και ανόθευτη βίωση των χριστιανικών αληθειών. Η αξιοσημείωτη προσφορά τους στην παιδεία αποτελεί σταθμό στην ιστορική εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης. Πίστευαν ακράδαντα ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι "επιτηδεία της αγωγής", "δεκτική αρετής" και έθεσαν την αγάπη ως θεμέλιο λίθο της σχέσης δασκάλου και μαθητή.
Τα μηνύματά τους αποτελούν ανεξάντλητες και ακένωτες πηγές φωτισμού και δύναμης και αείζωες παρακαταθήκες πανανθρώπινων αξιών σε κοινωνικό, παιδαγωγικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Διδάσκουν ότι λαοί δίχως ιδανικά, δίχως πίστη, δίχως αγάπη, δίχως ελπίδα, δεν επιβιώνουν. Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, ο ατομισμός και η μανιώδης επιδίωξη του κέρδους, οι τρεις Ιεράρχες αποδεικνύουν με το παράδειγμα του βίου τους και την διδασκαλία τους πως η πεπατημένη δεν είναι μονόδρομος, πως ο καθένας μπορεί να χαράξει την προσωπική του πορεία, βασιζόμενος στις αρχές και στα ιδανικά του.
Οι Άγιες μορφές των Πατέρων, με αθάνατα πρότυπα βίου και αρετής, ανάγονται σε σημείο έμπνευσης για τη σύγχρονη εκπαιδευτική κοινότητα και σε οδοδείκτες πορείας για τον εξανθρωπισμό και την ολόπλευρη καλλιέργεια του ατόμου. Η παιδεία και η κοινωνική προσφορά, η άρση του ατομισμού και η ενεργός συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αναδεικνύονται ως οι μοναδικές σταθερές πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί ο σύγχρονος νέος και να νοηματοδοτήσει το παρόν και το μέλλον του, για να αναγνωρίσει στον βίο του προοπτική αληθινής ζωής. Άλλωστε, η καλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στους αγίους είναι η μίμησή τους.


Παναγιωτόπουλος Γεώργιος,

Περιφερειακός Δ/ντής Π.Ε & Δ.Ε.
Δ.Ελλάδας