Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε!

Ξέρω ότι θέλετε να μάθετε κι άλλα νέα από την επιμόρφωση στα πιλοτικά σχολεία και ειδικά όσα αφορούν στα θέματα μας.
Συγνώμη που άργησα να σας ενημερώσω αλλά ήταν πολυ πιεστικές οι μέρες και σήμερα βρισκόμουν σε άλλη επιμόρφωση στην εκπαιδευση ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Η δεύτερη μέρα της επιμόρφωσης είχε μερικές άλλες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο μέρος της επιμόρφωσης, ήρθε ο κ. Σωτηρόπουλος ο οποίος στις έντονες ερωτήσεις μου, αλλά και εκείνες της κ. Μακρή μας είπε τα εξής:
Δεν επιλέγη επιστήμονας Οικιακής Οικονομίας για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχει Πάρεδρος της ειδικότητας στο ΠΙ
Δεν μπορούσαν να μπούν στην επιτροπή των ΑΠΣ πολλά άτομα. Και δεν ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν ποιοι θα μπούν στην επιτροπή!!!!!!
Οι αλλαγές έγιναν στα πλαίσια ενίσχυσης με κοινωνιολογικά στοιχεία γιατί τα μαθήματα μας απειλούνταν με κατάργηση.
Οι αλλαγές και το νέο ΑΠΣ πήγε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το οποίο και ενέκρινε αυτές τις αλλαγές. Όταν εδώ είπα ότι αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με το Χαροκόπειο δεν συνέβη ποτέ, σύμφωνα με την δική μου ενημέρωση, η απάντηση ήταν ότι έχουμε εμείς οι Σύμβουλοι πρόβλημα με το Πανεπιστήμιο και γι αυτό δεν το ξέραμε.
Παράλληλα ο κ. Πατσός μου είπε ότι είχε ζητήσει βοήθεια από δυο Σχολικές Συμβούλους της Αθήνας (των οποίων τα ονόματα ζήτησα και μου είπε ότι δεν είναι τοις παρούσης να μου τα πει!!) και οι οποίες του αρνήθηκαν λέγοντας του ότι δεν θα είχαν να κερδίσουν κάτι. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι πήγε σε έξη σχολεία και βρήκε καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας οι οποίες επίσης δεν δέχθηκαν να βοηθήσουν. Και όταν του είπα γιατί δεν μίλησε και σε μένα μου είπε ότι εγώ είμαι στην Πάτρα και δεν θα μπορούσε να τρέχει στην Πάτρα. Και μάλιστα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος. (δεν μπορώ να ξέρω αν αυτά είναι αλήθεια ή ψέμα, και πραγματικά δεν θέλω καν να το σχολιάσω!!!)
Παρόλα αυτά, οι υπόλοιποι Σχολικοί Σύμβουλοι της ομάδας των Κοινωνικών Επιστημών , έβαλαν επίσης πολλές ενστάσεις για το θέμα μας, και στάθηκαν στο πλευρό μας, διακρίνοντας όπως μου είπαν και κατιδίαν την αδικία εις βάρος μας. Φυσικά ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε το γεγονός της συνάντησης που έγινε στο Χαροκόπειο με το Σύλλογο Αποφοίτων και τελικά ζήτησε να κάνουμε τις προτάσεις μας τις οποίες θα πάρει και θα μελετησει η επιτροπή προκειμένου να γίνουν αλλαγές. Αν βέβαια συνεδριάσει και πάλι αυτή η επιτροπή αφού , όπως είπε, δεν έχει πληρωθεί ποτέ.
Στις παρατηρήσεις μας ότι οι παραλείψεις κάποιων κεφαλαίων όπως η οικιακή οικονομία στην βυζαντινή αυλή(όπως το ονόμασε αυτό το κεφάλαιο!!!!!!!!) έγιναν γιατί κρίθηκαν ότι είναι εντελώς αναχρονιστικές γνώσεις , και αδιαφόρησε για την παρατήρηση μου ότι αυτό δεν κρίθηκε από επιστήμονα Οικιακής Οικονομίας αλλά από άσχετους με την ειδικότητα ανθρώπους.
Τελικά, ένα από αυτά που ακούστηκαν πολύ έντονα είναι ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν από τις παρατηρήσεις που θα στείλουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα πιλοτικά αλλά και γενικά από όλες τις παρατηρήσεις που θα σταλούν στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου. Επίσης, φαίνεται ότι τα πιλοτικά θα γενικευτούν αφού έχουν κάνει συμφωνίες με την Ευρωπαική Ένωση στα πλαίσια του ΕΣΠΑ!Και βέβαια είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε το θέμα της μείωσης της μιάς ώρας. Δυστυχώς!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ!!
Όσοι-ες εργάζεστε στα πιλοτικά σχολείο ετοιμάστε παρατηρήσεις και κείμενα με επιθυμητές αλλαγές τις οποίες πριν στείλετε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ετοιμαστούν τέτοιες επιστολές-κείμενα, το ίδιο πολλά όσα και οι επιστολές διαμαρτυρίας που ήδη έχουν σταλεί, Πιστεύω ότι κατάλαβαν για άλλη μια φορά την μεγάλη αντίδραση που έχουμε ώς κλάδος και ίσως ήταν και η πρώτη φορά που άκουσαν τόσες διαμαρτυρίες από αυτό τον κλαδο και σε τέτοιο βαθμό.
Πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να συνταχθούμε προσβλέποντας στο επόμενο βήμα που είναι εκείνο της αξιολόγησης της λειτουργίας των πιλοτικών. Και βεβαια να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι-ες!!!!και αγωνιστικοί!