Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 | By: Eva Krokidi

Προγραμματισμός σχολικής χρονιάς.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους και σε όλες!
Η χρονιά μας ξεκινάει με δυσκολίες, και είμαι σίγουρη ότι χρειάζεται τεράστια δύναμη και αντοχή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
Θα πρέπει να βρούμε τους στόχους μας πάνω απ΄όλα και αυτός για το μάθημα μας πρέπει να περιλαμβάνει την προσφορά μας στην ελληνική οικογένεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μέσα από την Οικιακή Οικονομία μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας στην αντιμετώπιση της καθημερινής τους ζωής και εκείνοι -ες με την σειρά τους να "περάσουν" αυτές τις δεξιότητες στις οικογένειες τους.
Για να γίνουν αυτά θεωρώ ότι θα πρέπει να απελευθερώσουμε την διδακτική μας σκέψη από τα κλειστά δεδομένα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να πάμε σε άλλες καινοτόμες μορφές διδασκαλίας του μαθήματος μας.
Η επαφή και η συμμετοχή που είχαμε στις τάξεις Οικιακής Οικονομίας στα σχολεία της Μελβούρνης μου επιβεβαιωσε αυτά που τόσο χρόνια λέμε, για την μάθηση με βιωματικούς τρόπους, όπου οι μαθητές μαθαίνουν τους τρόπους για να μαθαίνουν, και η οικιακή οικονομία λαμβάνει τις διαστάσεις που της αξίζουν.
Και μια και ήδη σας έχω υποσχεθεί λεπτομέρειες και για το συνέδριο της Αυστραλίας αλλά και για την διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας εκεί , και επειδή νομίζω ότι καλύτερα θα είναι να τα πούμε όλα αυτά ζωντανά, προετοιμαζω την πρώτη ηλεκτρονική τάξη της χρονιάς με θέμα αυτή την συζήτηση.
Ο προγραμματισμός μου για την σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Και θα ήθελα και τις απόψεις σας και την συμμετοχή σας σε αυτό, προσδιορίζοντας μου τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες μας. Φυσικά να σας θυμίσω ότι οι μετακινήσεις μου είναι πια περιορισμένες λόγω των οικονομικών συγκυριών, και για το λόγο αυτό η βοήθεια της ηλεκτρονικής μας τάξης θα είναι ανεκτίμητη.
Επίσης, προγραμματίζω, αν φυσικά μου δοθεί η άδεια, να υλοποιηθούν βιωματικά σεμινάρια -ημερίδες, ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΡΑ και όχι μόνο εκείνες τις δύο ώρες που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε με την άνεση μας. Τα σεμινάρια αυτά θα γίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας για να έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε όσο γίνεται περισσότεροι-ες, να εργαστούμε πιο παραγωγικά αλλά και να μπορέσουμε να συζητήσουμε περισσότερο και με μεγαλύτερη άνεση. Ήδη έχω κάνει τις πρώτες επαφές με την Περιφέρεια Ηπείρου για το πρώτο σεμινάριο που θα γίνει στα Γιάννενα για τους νομούς της Ηπείρου.
Ελπίζω να μπορέσουμε να οργανωθούμε και ζητώ την συνεργασία και την βοήθεια σας σε αυτό.
Παράλληλα, σας παρακαλώ, να συνεισφέρετε ενεργά στην ηλεκτρονική  τάξη. Είμαι σίγουρη, και ξέρω πολύ καλά, ότι ΟΛΟΙ-ΕΣ έχετε κάνει τουλάχιστον ένα μάθημα για το οποίο είστε πολύ περήφανοι-ες γι αυτό. Ένα μάθημα που στήθηκε όμορφα, με στόχο και μεθοδολογία και κύλησε στην τάξη όπως αναμενόταν με σπουδαία αποτελέσματα. Θα ήθελα λοιπόν, αυτό το μάθημα να το παρουσιάσετε και στους υπόλοιπους για να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία και αλληλεπίδραση, αλλά και ιδέες και ανατροφοδότηση. Νομίζω ότι είναι καιρός να συνεργαστούμε περισσότερο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε απλόχερα όλα όσα είμαι σίγουρη ότι έχουμε ως κλάδος.
Φυσικά, είμαι στην διάθεση σας για επίσκεψη στα σχολεία σας, αρκεί να το ξέρω στα μέσα κάθε μήνα, και να το οργανώσουμε, πρίν δηλαδή ετοιμάσω τα διαδικαστικά της έγκρισης μετακίνησης μου.
Η ενημέρωσή σας σχετικά με ότι συμβαίνει στον κλάδο στο Διεθνές Επίπεδο αλλά και στα δικά μας, καθώς και ο προγραμματισμός των ηλεκτρονικών τάξεων θα γίνεται από αυτό το χώρο , αλλά και από την ομάδα μας στο Facebook και την αντίστοιχη σελίδα μας εκεί.
Και πάλι σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά! Με δύναμη και κουράγιο. Θα είμαι πάντα στην διάθεσή σας για ότι με χρειάζεστε. Με όλους τους τρόπους: emails, facebook, blog τηλεφωνο, προσωπική επαφή!
Σας ευχαριστώ για την συνεργασία. Η συζήτηση μαζί σας μου δίνει και μένα την ανατροφοδότηση που χρειάζομαι , και πιστέψτε με, την έχω τεράστια ανάγκη, για να συνεχίσω!