Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 | By: Eva Krokidi

Από το Γυμνάσιο Αμφιλοχίας τον μαθητή Τρύφωνα Δούγιο και την συνάδελφο Βασιλική Μασούρα

  Ακολουθεί το κείμενο ενός μαθητή του Γυμνασίου Αμφιλοχίας για την ημέρα κατά της παχυσαρκίας. 

Σήμερα, η Ελλάδα περηφανεύεται για πολλές πρωτιές όπως τα μετάλλια σε αρκετές διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις. Η Ελλάδα, όμως έχει να περηφανεύεται και για άλλα πράγματα , όπως η πρωτιά στη φτώχεια μέσα στη Ευρώπη. Αυτό όμως που θα μας απασχολήσει είναι η πρωτιά στην παχυσαρκία.
        Εάν διοργανώνονταν το 2012 αγώνες παχυσαρκίας  (κάτι σαν τους ολυμπιακούς αγώνες ) η Ελλάδα θα έβγαινε 6η. Εάν πάλι γινόταν κάτι αντίστοιχο πανευρωπαϊκό θα έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο βγαίνοντας 1η .
       Για να δούμε όμως πως ξεκίνησε η όλη ιστορία.
       Αρχαία χρόνια:  Σλόγκαν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και εκπαιδευτικών ήταν «νους υγιείς εν σώματι υγειές», δηλ. ένα υγιές μυαλό αντιστοιχεί σε ένα υγιές σώμα. Σε απλά ελληνικά ήθελαν να πουν ότι για να ολοκληρωθεί ένας άνθρωπος πρέπει να του «κόβει» και να έχει ιδανικό για αυτόν βάρος, γιατί σύμφωνα με αυτούς εφόσον σου κόβει δεν θα προσέξεις και λίγο τον εαυτό σου;  Έτσι παρόλο που οι Αρχαίοι φημίζονταν για τα καθημερινά τσιμπούσια τους γυμνάζονταν αρκετά και δεν είχαν κανένα πρόβλημα .
      Σήμερα  21ος αιώνας : Εμείς σήμερα μιμούμενοι τους αρχαίους Έλληνες  εφαρμόζουμε νέες διατροφικές τακτικές όπως την δίαιτα «της παναγίας» , στην οποία τρώμε μέχρι σκασμού και στο τέλος λέμε «Άχ Παναγία μου» ή η δίαιτα του Διονυση Παπαγιαννοπουλου που σε μια ελληνική ταινία παράγγειλε  γουρουνόπουλο, αρνί , σαγανάκι , τυριά, σαλάτες, γλυκά και όταν ο σερβιτόρος τον ρώτησε εάν θα πάρει ΜΟΝΟ  αυτά εκείνος απάντησε «μόνο αυτά γιατί κάνω δίαιτα».
     Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; . Όχι μόνο έχουμε ξεχάσει αυτά που οι αρχαίοι μας δίδαξαν αλλά κάνουμε και τα ακριβώς αντίθετα. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν όπως είπαμε «νους υγιή εν σώματι υγιή» και εμείς λέμε «νους υγιή εν σώματι παχύ» οι προγονοί μας έλεγαν «μέτρο άριστον» και εμείς λέμε «μέτρο κανένα». Με άλλα λόγια είμαστε η γενιά της μαγκιάς και της αδιαφορίας. Χλαπακιάζουμε όλα τα καλούδια και λιώνουμε στους καναπέδες . Τέλος θα πάμε στο σχολείο και θα μας πούνε «καλώς την χοντρέλο» ή «που είσαι ρε τιτανικέ τους χώνεψες τους επιβάτες». Όταν θα συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε κάνει η μοναδική λύση θα είναι η επίσκεψη σε διατροφολόγο ο οποίος θα μας δώσει αυστηρή δίαιτα και οπωσδήποτε θα μας πει να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε, δηλ. θα πρέπει να κάνουμε new game. Άρα σύμφωνα με τους αρχαίους δεν μας κόβει γιατί εάν μας έκοβε θα προσέχαμε το σώμα μας και θα είχαμε μέτρο σε όλα.. Για να τους διαψεύσουμε όμως όλους η απάντηση είναι απλή :
    -Καθιέρωση στη ζωή μας  της μεσογειακής δίαιτας, μιας και είμαστε μεσογειακός λαός .
    - Καθημερινή άσκηση και να τα έχουμε όλα με μέτρο.
      Έτσι θα καταφέρουμε  να τους αποδείξουμε ότι έχουμε μέτρο και ότι μας «κόβει» επειδή προσέχουμε το σώμα μας και αθλούμαστε  με αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής μας. Δεν θα μπορέσουμε όμως να συμμετάσχουμε στους  παχυσαρκικούς αγώνες λόγω έλλειψης αθλητών .
      Τι λέτε; να το δοκιμάσουμε;

                                                         ΤΡΥΦΩΝ ΔΟΥΓΙΟΣ (Γ1).