Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009 | By: Eva Krokidi

Τι είναι ένας-μια Οικιακός-η Οικονόμος;;-What is a Home Economist?

Ο φίλος μας ο James Mc Intosh, που όσοι απο εσας εχετε ταξιδέψει στην ΔΟΟΟ σιγουρα τον έχετε γνωρίσει μια και είναι Οικιακός Οικονόμος, και έχει φτιάξει μια δική του εταιρία, πήρε για την χρονιά που πέρασε, το βραβείο για το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στην Βρεττανία, με τη έκδοση του Mix, ενός βιβλιαρίου με συνταγές μαγειρικής. Όπως ίσως ξέρετε, σε όλο τον κόσμο, η Οικιακή Οικονομία περιλαμβάνει ΚΑΙ το πρακτικό της μέρος, το εργαστηριακό της, που περιέχει και εργαστήρια μαγειρικής. Μάλιστα, οι συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας στις άλλες χώρες ΔΕΝ μπορούν να κατανοήσουν την δική μας θεώρηση των θεμάτων Οικιακής Οικονομίας, που είναι μόνο θεωρητική.
Έτσι, και θεωρώντας ότι η Οικιακή Οικονομία, ως επιστήμη και με το πρακτικό της κομμάτι, και εμπεριέχοντας μαγειρική, διαφέρει πάρα πολύ από την δουλειά που κάνει ένας σεφ, ο James, ζητάει την γνώμη όλων για αυτή την στάση. Έτσι, νομίζω είναι μια καλή ευκαιρία να δώσουμε και την δική μας άποψη για την Οικιακή Οικονομία, όπως εμείς την υπηρετούμε στη Ελλάδα, χωρίς το μπέρδεμα με την μαγειρική και τους σεφ.
Σας παραθέτω το σημείωμα του James και ΖΗΤΑΩ τις απόψεις σας, προκειμένου να του απαντήσουμε ως Ελλάδα.

Dear all

Welcome to 2009, I think it’s going to be a busy year!

Firstly, may I ask that this is sent to as many home economists as possible across the globe, so please feel free to forward this.
As some of you may know, I’m gaining a lot of publicity in the UK on TV, radio, in magazines, newspapers and on the web as a Home Economist. This is a huge opportunity for our profession, so please help me in my quest below.
I’m struggling to define the difference in a Home Economist and a Chef. The UK media love Chefs, of which, I am not one! I know the work I do is very different to that of a chef. I have an academic background and sound knowledge more than cooking. However, what I do educates consumers in food and domestic appliances, and how to save money, gain maximum advantage of the product and have an enriched life. This is not consumer ‘talk’ or language. Could I please have your thoughts in 1 sentence for a consumer in everyday language with no big words for the following questions:
1) What is a Home Economist?

2) What is the difference between a Home Economist and a Chef?
Once I receive this information I shall be using it in my press releases to educate the media. Please note, in my work, I will be promoting Home Economics.

With all best wishes
James

James McIntosh MA MICSc
winner of the Gourmand 'Best cookery book in the UK 2008' award

Director and Home Economist
Whisk Ltd

www.whisk.biz

t: +44 (0) 207 0600 720 m: +44 (0) 796 0898 390 skype: james.whisk facebook: james@whisk.biz

mix. and dinner. – by James McIntosh. To order your copy visit www.jamesmcintosh.co.uk no fiddle, no fuss, just food

Και παρακάτω είναι η πρώτη απάντηση από συνάδελφο απο το Καμερούν!!
Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον!


Happy new year 2009 for all.

For me, a home economist build her/his daily life skills and accompaign or help individuals, groups, family or communities to build theirs.

a chef is a woman or a man who "masterizes" her/his practices in cuisine domain.

you can be a chef whithout being a good home economist. Because home economics tackled daily life as a system where you deal with life activities and attitudes: health, nutrition, domestic sciences, education, parental responsabilities, entrepreneurial behaviour...

Hope my contribution helps James to understand. I wish a very successfull year 2009.

Wandji Marie-Louise épouse Nwafo
Présidente Association des Conseillers en
Economie Sociale et Familiale du Cameroun
(ACESF-CA)
BP 25 195 Yaoundé-Messa
Tél.:+237 999 41 19
Email: acesfca@yahoo.fr
Cameroun