Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 | By: Eva Krokidi

Η εβδομάδα με τις Φιλανδές συναδέλφους


Η εβδομάδα με τις Φιλανδές συναδέλφους ήταν πραγματικά υπέροχη. Την επόμενη μέρα από την ημέρα της ξενάγησης στην Αθήνα, επισκεφτήκαμε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου η κ. Γεωργιτσογιάννη μας περίμενε και μας υποδέχθηκε στην τάξη του 3ου έτους.
Ύστερα και μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, επισκεφτήκαμε την Φινλανδική Πρεσβεία, και η κ. Βασιλοπούλου, αντικαταστάτρια του Πεσβη μας περιποιήθηκε και έδωσε στα κορίτσια μερικές πολύ χρήσιμε πληροφορίες για την χώρα μας, μια και είναι Φιλανδή που ζεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.
Το ταξίδι για την Πάτρα είχε άλλη μια γεύση ελληνική. Τυρόπιττα στο δρόμο, αφού είχαμε ήδη γευτεί πίτα με σουβλάκι στο Μοναστηράκι , μπακλαβά στου Χατζή στο Σύνταγμα και έναν όμορφο καφέ στην Γλυφάδα.
Η Τρίτη ήταν η μέρα επίσκεψης στα Γυμνάσια της Πάτρας. Γυμνάσιο Αγ. Βασιλείου, 20ο Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο. Στο 20ο Γυμνάσιο, σχολείο του φίλου Νώντα Εμμανουηλάκη, παρακολούθησαν μάθημα Οικιακής Οικονομίας, για να αρχίσουμε ύστερα στις ατελείωτες συζητήσεις να αναλύουμε τις διαφορές των εκπαιδευτικών μας συστημάτων. Παντού, οι συνάδεφλοι ήταν ευγενέστατοι και φιλόξενοι.
Το γεύμα της ημέρας ήταν ένας νοστιμόματος μουσακάς που μας φίλεψαν στο Μουσικό Σχολείο της Πάτρας.
Το απόγευμα έγινε η συνάντηση με τις συναδέφλους Οικιακής ΟΙκονομίας της Πάτρας. Ξεφυλλίσαμε τα φιλανδικά βιβλία ΟΙκιακής ΟΙκονομίας, συζητήσαμε αρκετά καιστην συνέχεια εμπλουτίσαμε την συνάντηση με ουζοκατάνυξη με όλα τα σχετικά μεζεδάκια που οι Φιλανδές ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν.
Μαζί μας ήταν και ο διευθυνής του 20ου Γυμνασίου κ. Γιώργος Καπούς, ο οποίος δεν σταμάτησε να μας συνοδεύει σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της επίσκεψης.
Η Βάσω Γκόβα, η Νίκη Τσάμη, η Μαντώ Γεωργοπούλου, η Χριστίνα Κτενά, η Αλίκη Μπάλου ήταν οι καθηγήτριες Οικιακής ΟΙκονομίας που ήταν μαζί μας εκείνο το βράδυ και που με βοήθησαν σημαντικά στην φιλοξενία. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πάρα πολύ όλες.
Την Τετάρτη επισκεφτήκαμε το Γυμνάσιο Λάππα, μια άλλη εικόνα σε αγροτική περιοχή και επειτα την Αρχαία Ολυμπία. Μαζί μας και ο Νώντας Εμμανουηλάκης, που ύστερα μας πήγε στην παραλία της Κουρούτας, για να γευτούν οι φίλες μας την θάλασσα του Ιονίου.
Η συναυλία του Μουσικού Σχολέιου έκλεισε υπέροχα την μέρα μας.
Η Πέμπτη ήταν η μέρα των εθιμοτυπικών επισκέψεων. Πήγαμε στο Δημαρχείο της Πάτρας, στο Διευθυντή Β/θμιας Εκ.σης Ν. Αχαίας, στο Τμήμα Περιβαλλοντικής εκ/σης και στο γραφείο Σχολικών Συμβούλων.
Το απόγευμα ήπιαμε καφέ στο γραφικό λιμανάκι της Ναυπάκτου,και ο κ. Γ. Καπούς πάντα μαζί μας, και το βράδυ κλείσαμε την βραδιά, πριν τις συγκινήσεις του αποχωρισμού, στο ροκ πάρτυ του Τεάτρο στο Βέσο.
Οι μέρες πέρασαν πολύ όμορφα για όλους μας. Γνωριστήκαμε καλά, γίναμε φίλες, συζητήσαμε χρήσιμα εκπαιδευτικά αλλά και κοινωνικά θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις, γελάσαμε, διασκεδάσαμε.
Και φυσικά, κάνουμε πλάνα για την δική μας επίσκεψη στην χώρα τους.
Ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου όσους βοήθησαν στην επίσκεψη αυτή.
Το θεωρώ πολύ σημαντικό μια και καταφέραμε να δέιξουμε τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία.
Φωτογραφίες από την εβδομαδα θα δείτε σύντομα κι άλλες.