Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 | By: Eva Krokidi

Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή!


Στην ιστοσελίδα της Greenpeace διαβάζουμε:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Greenpeace καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να πιέσουν τις εταιρίες και την κυβέρνηση να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Επίσης προτείνει εναλλακτικές λύσεις σε καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και προσκαλεί όσους πιστεύουν ότι η δράση των καταναλωτών έχει δύναμη, να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
"Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντικής καταναλωτικής συνείδησης. Αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να αποφύγουμε τα μεταλλαγμένα και τα τοξικά και να καταγγείλουμε τις πρακτικές που καταστρέφουν το κλίμα, τους ωκεανούς και τα δάση του πλανήτη", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace ερευνά και ενημερώνει για τις συνέπειες των καθημερινών καταναλωτικών μας συνηθειών και προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Κυρίως όμως τονίζει και αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δράσης των πολιτών, οι οποίοι μπορούν μέσα από τις επιλογές τους αλλά και με μία απλή υπογραφή ή μία επιστολή διαμαρτυρίας να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ή τις εταιρίες να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Καθώς λοιπόν πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε "πράσινα":

Ξέρετε ότι μπορούμε...

* Να σώσουμε το κλίμα από το σπίτι μας; Σβήνοντας όσα φώτα δε χρειαζόμαστε, κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη, μονώνοντας το χώρο μας για καλύτερη θέρμανση και προτιμώντας ανεμιστήρα για το δροσισμό, μειώνουμε σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος!
* Να ελαφρύνουμε τις χωματερές; Αποφεύγοντας τις πολλές συσκευασίες και τα προϊόντα μίας χρήσης, και ανακυκλώνοντας το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές (για τις τελευταίες επικοινωνήστε με τις εταιρίες παραγωγής), μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων!
* Να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα της πόλης; Χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητο, προτιμώντας τα μέσα συλλογικής μεταφοράς ή απλά περπατώντας. Κάνει καλό!
* Να αντικαταστήσουμε το χλώριο; Στην αγορά κυκλοφορούν καθαριστικά χωρίς χλώριο ή άλλες επικίνδυνες τοξικές και χημικές ουσίες. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, και επιπλέον δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας!
* Να διώξουμε τα μεταλλαγμένα με μία υπογραφή; Υπογράφοντας την έκκληση της Greenpeace για την υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα, συμμετέχουμε στην προσπάθεια των πολιτών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουμε τι τρώμε!
* Να έχουμε πάλι θάλασσες πλούσιες σε ψάρια; Αποφεύγοντας την αγορά και την κατανάλωση του γόνου (μικρά ψάρια που αλιεύονται πριν φτάσουν στην περίοδο της αναπαραγωγής και πωλούνται παράνομα) και ζητώντας ενημέρωση από τη Greenpeace για τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για το κάθε είδος!
* Να κάνουμε ακόμα περισσότερα; Συμμετέχοντας στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace! Όλοι μπορούμε να γίνουμε μέλη επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 210 38 38990, στέλνοντας email στο gpgreece@diala.greenpeace.org ή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.greenpeace.gr


Μέλη της Greenpeace θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος την Τρίτη 14 Μαρτίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, και ώρες 10.00 – 16.00, με στόχο να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το πώς μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Γίνετε μέρος της λύσης

*

Αν θέλετε να γνωρίζετε τις συνέπειες των καθημερινών μας καταναλωτικών συνηθειών, να ενημερώνεστε για εναλλακτικές λύσεις, να χρησιμοποιείτε την καταναλωτική σας δύναμη προς τις εταιρίες και τους αρμόδιους φορείς, συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί και ελάτε μαζί μας στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών!