Θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόθερμα Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, χαρά, ευτυχία, με τις οικογένειες σας και τους αγαπημένους σας.
Μακάρι τα φετινά Χριστούγεννα να δώσουν στις καρδιές μας την αγάπη με αποδοχή και χωρίς όρια που έχουμε ανάγκη για να νιώσουμε την αναγέννηση και την καινούρια ζωή που μπορεί να ξημερώσει στις ψυχές μας!!!!
Ασφάλεια στο σπίτι τα Χριστούγεννα!
Πρόληψη ατυχημάτων
Για πιο ασφαλή Χριστούγεννα
Οι διάφορες εποχές του έτους έχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες επηρεάζουν τη συχνότητα ατυχημάτων.
Ιδιαιτερότητες:
Μεγάλη συχνότητα κυκλοφορίας πεζών
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών (κεριά, χριστουγεννιάτικα δέντρα και διακοσμήσεις)
Αυξημένος κίνδυνος μετά την έναρξη πυρκαγιάς σε μεγάλα καταστήματα (υπερπληθώρα εμπορευμάτων = στενοί χώροι, κλείσιμο κλιμακοστασίων από εμπορεύματα, μεγάλος αριθμός πελατών, μικρά παιδιά μαζί κλπ)
Αυξημένος κίνδυνος, σε νυχτερινά κέντρα (κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, υπερπληθώρα καταναλωτικών υλικών σε διαδρόμους και εξόδους, υπερπλήρωση καταστημάτων με επακόλουθο την κατάργηση ελεύθερων χώρων διακίνησης κλπ)
Μαζικές έξοδοι αυτοκινήτων σε τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Αυξημένη κατάληψη πεζοδρομίων από οχήματα (και μοτοσικλέτες που εμποδίζουν περισσότερο) με επακόλουθα πιθανά ατυχήματα σε παιδιά και ηλικιωμένους πεζούς.
Σχετικά με τα χειμερινά σπορ
Το σκι χρειάζεται προεξάσκηση του μυοσκελετικού συστήματος
Άτομα χωρίς εξάσκηση κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ανεξέλεγκτες πτώσεις και σοβαρούς τραυματισμούς ιδιαίτερα γονάτων, λεκάνης και σπονδυλικής στήλης
Το αδύνατο σημείο σήμερα είναι τα γόνατα τα οποία δέχονται μεγάλες φορτίσεις
Καλή κατάσταση μυϊκού συστήματος απαραίτητη προϋπόθεση. Ρήξεις συνδέσμων μπορεί να είναι σοβαρότερες από κατάγματα.
Κράνος θεωρείται απαραίτητο: Σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν, παρά τις σοβαρές πτώσεις.
Μεγάλη προσοχή σε μικρά παιδιά, σε πίστες μεγάλων ταχυτήτων
Απαραίτητη είναι καλή και σοβαρή ρύθμιση του αυτοματισμού απελευθέρωσης από το σκι σε περίπτωση πτώσης. Πρέπει να γίνει από τον ειδικό με προϋπολογισμό του βάρους σώματος και του μεγέθους του γόνατος (υπάρχουν πίνακες που πρέπει να διαθέτει κάθε σοβαρό κατάστημα πώλησης χειμερινών ειδών σπορ).
Μεγάλος κίνδυνος (και αιτία πολλών ατυχημάτων) είναι, ακριβώς όπως και στα τροχαία ατυχήματα, τα αλκοολούχα ποτά. Τα όρια είναι τα ίδια, εμείς πιστεύουμε ότι το σκι δεν πρέπει καθόλου να γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών για λόγους ασφάλειας στο άθλημα και για λόγους ασφάλειας οδήγησης στην επιστροφή.
Προσοχή στην επιστροφή (κόπωση, κακή κατάσταση οδών, χιονοπτώσεις, κακή ορατότητα)
Προσοχή στα δελτία κακοκαιρίας για να μην αποκλειστεί κανείς με το αυτοκίνητο σε επικίνδυνες συνθήκες. Σε περίπτωση αμφιβολιών καλύτερα αναβολή αναχώρησης για άλλη ημέρα.
Λόγω της απόλαυσης η κόπωση δε γίνεται αντιληπτή, όμως και η ικανότητα και ο χρόνος αντίληψης μειώνονται σοβαρά και προς το τέλος της ημέρας τα ατυχήματα αυξάνουν. Έγκαιρη διακοπή είναι συνετή πράξη.
Συγκρούσεις στην πίστα γίνονται με μεγάλες ταχύτητες και η δύναμη πρόσκρουσης καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται.
Σχετικά με τις διακοπές σχολείων
Τα παιδιά μένουν περισσότερο σπίτι και συνήθως χωρίς επίβλεψη και χωρίς απασχόληση. Οι κίνδυνοι πυρκαγιών, δηλητηριάσεων (φάρμακα, καλλυντικά, αλκοόλ, απορρυπαντικά) αυξάνουν.
Ηλικιωμένα άτομα με κινητικές δυσκολίες δεν είναι κατάλληλα για επίβλεψη μικρών παιδιών.
Προσοχή σε αναχώρηση γονέων νύκτα (ρεβεγιόν κλπ) χωρίς επίβλεψη μικρών παιδιών και χωρίς ειδοποίησή τους για την αναχώρηση. Πολλοί φοιτητές/ τριες διατίθενται για φύλαξη
Επισκέψεις σε παιδικές χαρές με μεγάλη προσοχή. Μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών είναι επικίνδυνες.
Προσοχή σε θερμάστρες με ηλεκτρικό, ανοιχτό σπιράλ και ανοιχτές φλόγες. Καλύτερα μη χρήση τέτοιων συσκευών. Η δυνατότητα προσοχής είναι περιορισμένη.
Μακριά τα μικρά παιδιά από κουζίνα (το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού).
Θερμή παράκληση: καλός φωτισμός στα ποδήλατα, πληροφόρηση του παιδιού από πατέρα και μητέρα για τους κινδύνους, κράνος ποδηλάτου, κράνος μοτοποδηλάτου (ανάλογα με το τι χρησιμοποιείται). Πάντα αγορά κράνους με την αγορά ποδηλάτου ή μοτοποδηλάτου (με διεθνείς προδιαγραφές, όχι πρόχειρα προϊόντα)
Σχετικά με αγορές
Όχι βιαστικά διότι μειώνεται η προσοχή και το άγχος κλεισίματος των καταστημάτων εξουδετερώνει κάθε κανόνα πρόληψης.
Όχι αγορές, ιδίως σε πολυκαταστήματα, με συνοδεία ηλικιωμένων ατόμων ή παιδιών. Σε περίπτωση προβλημάτων (συνωστισμός, πανικός, φωτιά) οι δυνατότητες διάσωσης είναι, ρεαλιστικά, πολύ μειωμένες.
Πάντα να ψάχνετε και να έχετε εντοπίσει, ιδιαίτερα σε μεγάλα πολυκαταστήματα, το που βρίσκονται οι σκάλες και οι έξοδοι διαφυγής.
Αγορές παιχνιδιών πάντα ανάλογα με την ηλικία, διότι η χρήση και κίνδυνοι έχουν υπολογιστεί από τον κατασκευαστή ανάλογα.
Όχι αιχμηρές προεξοχές, μεταλλικές κεραίες, επικίνδυνα ηλεκτρικά κυκλώματα.
Όχι σε παιχνίδια από τα οποία είναι δυνατόν να ξεμονταριστούν εύκολα μικρά τεμάχια (κίνδυνος κατάποσης από μικρά παιδιά).
Χρώματα, πλαστικά τεμάχια, πλαστελίνη κλπ υλικά πρέπει να έχουν εγκριθεί από το κράτος κατασκευής (ΕΟΚ) για την ακινδυνότητά τους.
Κατά το δυνατόν να βεβαιωθούμε ότι το παιχνίδι έχει εγκριθεί επίσημα (ειδική ετικέτα ΕΟΚ)
Εάν αγοραστεί ποδήλατο, πάντα με ειδικό κράνος και ειδικές προστατευτικές επιγονατίδες (και για τους αγκώνες)
Θερμή παράκληση: όχι όπλα οποιουδήποτε είδους για «δώρα»
Τα πολλά παιχνίδια, που πετιούνται συνήθως μετά από τις 10 ημέρες που το παιδί ξέρει ότι είναι και πανάκριβα, ατροφούν την φαντασία και τις ικανότητες των παιδιών και τους δίνουν άσχημα πρότυπα κατανάλωσης.
Σχετικά με τα ταξίδια
Δε θα αναφερθούμε εκτενώς διότι τα πάντα είναι γνωστά, χωρίς όμως να εφαρμόζονται. Μόνο λίγα βασικά, απλά αλλά και αποτελεσματικά.
Πάντα με κατάλληλο εξοπλισμό (αλυσίδες, φακό ισχυρό, κουβέρτες, καλό φαρμακείο, καλό και σταθερό τρίγωνο προειδοποίησης)
Ποτέ χρήση αλκοολούχων ποτών αν οδηγούμε. Δεν υπάρχει ακίνδυνη ποσότητα!
Εξακρίβωση εάν φάρμακα που χρησιμοποιούμε ενοχλούν την ικανότητα οδήγησης (γιατρός)
Πάντα με ζώνη ασφαλείας μπροστά και πίσω και τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα (τα μικρά) ή με ζώνη (τα μεγαλύτερα) στα πίσω καθίσματα. ΠΟΤΕ σε αγκαλιά ενήλικα.
Αργό, απολαυστικό οδήγημα. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα εάν φτάσουμε μια ώρα αργότερα. Το χειμώνα, με κακοκαιρία ή χιόνι, προτίμηση ημερήσιου ταξιδίου.
Ι.Στ. Παπαδόπουλος, Γιατρός, συνεργάτης της ΦΑΟΣ, πρώην Διοικητής του ΕΚΑΒ
Βιντεάκι από μαθητή Β Γυμνασίου για το περιβάλλον
Δείτε αυτό το βιντεάκι για το περιβάλλον που έφτιαξε μαθητής της Β Γυμνασίου, και πάρτε ιδέες και για τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την βιώσιμη ενέργεια.
Εφαρμογή από τον συνάδελφο James Mc Intosh
Ο συνάδελφος Οικιακής Οικονομίας James McIntosh έχει φτιάξει μια εφαρμογή για τις συσκευές ipod, iphone και σύντομα για ipad. Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται όλες οι συνταγές των βιβλίων του, διατροφικές συμβουλές, οικονομικές συμβουλές, και γενικά όλα εκείνα που ο ίδιος, ως επιστήμονας Οικιακής Οικονομίας, πιστεύει ότι χρειάζεται μια οικογένεια για την καλύτερη παρασκευή της καθημερινής διατροφής της.
Η εφαρμογή βρίσκεται στο itunes και μπορείτε να την προμηθευτείτε με 3,99 ευρώ.
Αυτή η εφαρμογή είναι μια μικρή εικόνα της Οικιακής Οικονομίας και του τρόπου που λειτουργεί και εκτός εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο.
Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό σχετικό με τη Βιώσιμη Ενέργεια και το ψηφιακό Βίντεο, 2010-2011 (YourvidSaveEnergy)
ΘΕΜΑ: «Ανακοίνωση για Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό σχετικό με τη Βιώσιμη Ενέργεια και το ψηφιακό Βίντεο, 2010-2011 (YourvidSaveEnergy)»
Το YourvidSaveEnergy(YSE) είναι το όνομα ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος που συνδέει διαφορετικούς ευρωπαίους εταίρους μέσα στο πλαίσιο της EACEA (Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους μαθητές συνδυάζοντας την έρευνα πάνω στη βιώσιμη και έξυπνη ενέργεια.
Οι εταίροι του YSE ανακοινώνουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα διαγωνισμό που απευθύνεται σε ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς και εστιάζει στη δημιουργία ψηφιακού βίντεο που σχετίζεται με την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται ειδικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Λιθουανία. Ωστόσο, θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία που θα ενσωματώσει τις εργασίες και από άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν επίσης να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών είναι η 28η Οκτωβρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής τους είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η προθεσμία υποβολής των βίντεο είναι η 30η Απριλίου 2011.
Οι νικητές από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς και από τις χώρες της ειδικής κατηγορίας για εργασίες εκτός χωρών του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου 2011. Αυτά τα επιλεγμένα βίντεο θα συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Οι νικητές αυτού του τελικού θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2011.
Όλοι οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Οι νικητές θα παραλάβουν, εκτός από μια Ευρωπαϊκή μνεία, φορητούς υπολογιστές και άλλα πολυμεσικά συστήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρακαλούμε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.yesenergy.eu.
Συνημμένα θα βρείτε:
1. τους κανόνες και τις οδηγίες για το διαγωνισμό,
2. την αίτηση συμμετοχής για τους μαθητές,
3. την αίτηση συμμετοχής για τους εκπαιδευτικούς,
4. τη φόρμα υποβολής του βίντεο, και
5. ένα κείμενο για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Το YourvidSaveEnergy(YSE) είναι το όνομα ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος που συνδέει διαφορετικούς ευρωπαίους εταίρους μέσα στο πλαίσιο της EACEA (Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους μαθητές συνδυάζοντας την έρευνα πάνω στη βιώσιμη και έξυπνη ενέργεια.
Οι εταίροι του YSE ανακοινώνουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα διαγωνισμό που απευθύνεται σε ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς και εστιάζει στη δημιουργία ψηφιακού βίντεο που σχετίζεται με την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται ειδικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Λιθουανία. Ωστόσο, θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία που θα ενσωματώσει τις εργασίες και από άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν επίσης να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών είναι η 28η Οκτωβρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής τους είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η προθεσμία υποβολής των βίντεο είναι η 30η Απριλίου 2011.
Οι νικητές από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς και από τις χώρες της ειδικής κατηγορίας για εργασίες εκτός χωρών του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου 2011. Αυτά τα επιλεγμένα βίντεο θα συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Οι νικητές αυτού του τελικού θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2011.
Όλοι οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Οι νικητές θα παραλάβουν, εκτός από μια Ευρωπαϊκή μνεία, φορητούς υπολογιστές και άλλα πολυμεσικά συστήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρακαλούμε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.yesenergy.eu.
Συνημμένα θα βρείτε:
1. τους κανόνες και τις οδηγίες για το διαγωνισμό,
2. την αίτηση συμμετοχής για τους μαθητές,
3. την αίτηση συμμετοχής για τους εκπαιδευτικούς,
4. τη φόρμα υποβολής του βίντεο, και
5. ένα κείμενο για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Μάθημα στα ΠΕΚ Πρέβεζας-Ιωαννίνων
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι αύριο, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι για μάθημα στην Εισαγωγική Επιμόρφωση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών στο ΠΕΚ Πρέβεζας(4-9 μ.μ.), και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι για τον ίδιο λόγο στα Γιάννενα (9-14).
Ετήσια Συνάντηση Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας προσκαλέσουμε στην Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη του Mainz, Γερμανίας (πόλη κοντά στην Φρανκφούρτη, στις όχθες του Ρήνου) από 4 - 8 Φεβρουαρίου 2011.
Στην συνάντηση θα υπάρχει Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα:
«Γήρανση-αλλαγές και προκλήσεις στην Κοινωνία και στα Νοικοκυριά»
(Ageing – changes and challenges in society and households)
Διεθνείς εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τις πτυχές και τις προοπτικές τους. Σε τέσσερις εργάσιμες ομάδες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν:
o Την εξέλιξη και τις συνέπειες για τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο,
o Στρατηγικές, τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και
o Συμβολή της έρευνας Οικιακής Οικονομίας και της εκπαίδευσης για την κάλυψη των προκλήσεων.
Στην συνάντηση θα παραβρεθούν συνάδελφοι και επιστήμονες Οικιακής Οικονομίας από όλο τον κόσμο καθώς και η ίδια η Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας Ευαγγελία Κροκίδη.
Η συμμετοχή των συναδέλφων Καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας προτείνεται ανεπιφύλακτα, και θα είναι σημαντική για την επαγγελματική και επιστημονική τους εξέλιξη, αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο, να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας που θα υλοποιηθούν εκεί αλλά και να συναντήσουν επιστήμονες και συναδέλφους από όλο τον κόσμο και να ανταλλάξουν απόψεις στο επιστημονικό πεδίο της Οικιακής Οικονομίας.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε για την συμμετοχή σας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την συνάντηση εδώ. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στην συνάντηση θα πρέπει να μπείτε στην ιστοσελίδα της ΔΟΟΟ και εκεί θα βρείτε on line registration καθώς και τις αιτήσεις σας για την συμμετοχή σας στο πολιτιστικό πρόγραμμα της συνάντησης, δηλαδή το επίσημο δείπνο αλλά και εισητήρια για την όπερα και ξεναγήσεις στην πόλη του Mainz.
Να σημειωθεί ότι τα έξοδα του ταξιδιού αλλά και της συμμετοχής στο Συμπόσιο επιβαρύνουν τους ίδιους-ες τους εκπαιδευτικούς. (το κόστος συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 500 ευρώ μαζί με τα εισητήρια όπερας και δείπνου καθώς και το ξενοδοχείο. Τα εισητήρια αυτή τη στιγμή στοιχίζουν 120 ευρώ!!!).
Η άδεια για την μετακίνησή σας θα δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και η αίτηση σας γι αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
Νέοι διορισμοί αναπληρωτριών καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας
1 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 33 0 Β-Γ΄ Αργολίδας
2 ΠΑΝΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 54 0 Β-Α΄ Αρκαδίας
3 ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 65 0 Β-Α΄ Αιτωλ/νίας
4 ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 66 0 Β-Β΄ Ηρακλείου
5 ΓΡΑΤΣΑΝΗ ΑΘΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 67 0 Β-Γ΄ Πέλλας
6 ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΛΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 68 0 Β-Α΄ Δωδεκανήσου
Συγχαρητήρια σε όλες τις νεοδιόριστες. Παρακαλώ, αφού τοποθετηθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου οι τρείς πρώτες που ανήκουν σε περιοχές ευθύνης μου!!
2 ΠΑΝΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 54 0 Β-Α΄ Αρκαδίας
3 ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 65 0 Β-Α΄ Αιτωλ/νίας
4 ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 66 0 Β-Β΄ Ηρακλείου
5 ΓΡΑΤΣΑΝΗ ΑΘΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 67 0 Β-Γ΄ Πέλλας
6 ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΛΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 68 0 Β-Α΄ Δωδεκανήσου
Συγχαρητήρια σε όλες τις νεοδιόριστες. Παρακαλώ, αφού τοποθετηθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου οι τρείς πρώτες που ανήκουν σε περιοχές ευθύνης μου!!
Παιδαγωγική συνάντηση και δειγματική διδασκαλία
Στις 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας Δειγματική διδασκαλία και Παιδαγωγική Συνάντηση για τις-τους Καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας του Νομού Ηλείας. Η συνάντηση θα γίνει στις 12.15 και θα τελειώσει στις 14.15. Παρακαλούνται όλες και όλοι οι συνάδελφοι να παρευρεθούν στην συνάντηση.
Σχέδια μαθημάτων. Πλάνα και ιδέες.
Δείτε εδώ ένα σχέδιο μαθήματος για το κάπνισμα που βρήκα σε μια ιστοσελίδα εκπαιδευτική.
Πάρτε ιδέες και για άλλα μαθήματα.
Επίσης εδώ οδηγίες για το σχεδιασμό του πλάνου ενός μαθήματος.
Και εδώ, θα βρείτε το σχεδιασμό ενός γεύματος. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις πρώτες παραγράφους που περιγράφουν την προετοιμασία και αφορούν στην διατροφή και στην αγωγή του καταναλωτή.
Πάρτε ιδέες και για άλλα μαθήματα.
Επίσης εδώ οδηγίες για το σχεδιασμό του πλάνου ενός μαθήματος.
Και εδώ, θα βρείτε το σχεδιασμό ενός γεύματος. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις πρώτες παραγράφους που περιγράφουν την προετοιμασία και αφορούν στην διατροφή και στην αγωγή του καταναλωτή.
Ευρωπαικός διαγωνισμός για την Βιώσιμη Ενέργεια και το ψηφιακό βίντεο
Ανακοίνωση για Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό σχετικό με τη Βιώσιμη Ενέργεια και το ψηφιακό Βίντεο, 2010-2011. (Yourvid Save Energy)
Το Yourvid Save Energy (YSE) είναι το όνομα ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος που συνδέει διαφορετικούς ευρωπαίους εταίρους μέσα στο πλαίσιο της EACEA (Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους μαθητές συνδυάζοντας την έρευνα πάνω στη βιώσιμη και έξυπνη ενέργεια.
Οι εταίροι του YSE ανακοινώνουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα διαγωνισμό που απευθύνεται σε ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς και εστιάζει στη δημιουργία ψηφιακού βίντεο που σχετίζεται με την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται ειδικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Λιθουανία. Ωστόσο, θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία που θα ενσωματώσει τις εργασίες και από άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν επίσης να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών είναι η 28η Οκτωβρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής τους είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η προθεσμία υποβολής των βίντεο είναι η 30η Απριλίου 2011.
Οι νικητές από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς και από τις χώρες της ειδικής κατηγορίας για εργασίες εκτός χωρών του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου 2011. Αυτά τα επιλεγμένα βίντεο θα συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Οι νικητές αυτού του τελικού θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2011.
Όλοι οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Οι νικητές θα παραλάβουν, εκτός από μια Ευρωπαϊκή μνεία, φορητούς υπολογιστές και άλλα πολυμεσικά συστήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρακαλούμε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.yesenergy.eu.
Συνημμένα θα βρείτε:
1. τους κανόνες και τις οδηγίες για το διαγωνισμό,
2. την αίτηση συμμετοχής για τους μαθητές,
3. την αίτηση συμμετοχής για τους εκπαιδευτικούς,
4. τη φόρμα υποβολής του βίντεο, και
5. ένα κείμενο για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Το Yourvid Save Energy (YSE) είναι το όνομα ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος που συνδέει διαφορετικούς ευρωπαίους εταίρους μέσα στο πλαίσιο της EACEA (Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών από τους μαθητές συνδυάζοντας την έρευνα πάνω στη βιώσιμη και έξυπνη ενέργεια.
Οι εταίροι του YSE ανακοινώνουν, στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα διαγωνισμό που απευθύνεται σε ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς και εστιάζει στη δημιουργία ψηφιακού βίντεο που σχετίζεται με την αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται ειδικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Λιθουανία. Ωστόσο, θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία που θα ενσωματώσει τις εργασίες και από άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν επίσης να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών είναι η 28η Οκτωβρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής τους είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η προθεσμία υποβολής των βίντεο είναι η 30η Απριλίου 2011.
Οι νικητές από κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς και από τις χώρες της ειδικής κατηγορίας για εργασίες εκτός χωρών του προγράμματος θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου 2011. Αυτά τα επιλεγμένα βίντεο θα συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Οι νικητές αυτού του τελικού θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουνίου 2011.
Όλοι οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Οι νικητές θα παραλάβουν, εκτός από μια Ευρωπαϊκή μνεία, φορητούς υπολογιστές και άλλα πολυμεσικά συστήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, παρακαλούμε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.yesenergy.eu.
Συνημμένα θα βρείτε:
1. τους κανόνες και τις οδηγίες για το διαγωνισμό,
2. την αίτηση συμμετοχής για τους μαθητές,
3. την αίτηση συμμετοχής για τους εκπαιδευτικούς,
4. τη φόρμα υποβολής του βίντεο, και
5. ένα κείμενο για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.
Και νέο μωρό στην οικογένεια!!!
Κατάθεση ψηφιακού υλικού.
Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ηλεκτρονικό υλικό.
Δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ.
Δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ.
Το μάθημα "Οικοκυρικών"
Για δείτε αυτό που μόλις "ψάρεψα".....
Η ενημέρωση για την Οικιακή Οικονομία ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς!!!
Η ενημέρωση για την Οικιακή Οικονομία ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς!!!
Εισαγωγική Επιμόρφωση στα ΠΕΚ
Η εισαγωγική επιμόρφωση των ΠΕΚ ξεκινά.
Εδώ θα βρείτε οδηγίες για τους επιμορφουμένους-ες ώστε να πάρετε όσο γίνεται περισσότερα από αυτό.
Η δική μου συμβολή στην διδασκαλία της εισαγωγικής επιμόρφωσης θα είναι στα ΠΕΚ Πάτρας και Αγρινίου.
Εδώ θα βρείτε οδηγίες για τους επιμορφουμένους-ες ώστε να πάρετε όσο γίνεται περισσότερα από αυτό.
Η δική μου συμβολή στην διδασκαλία της εισαγωγικής επιμόρφωσης θα είναι στα ΠΕΚ Πάτρας και Αγρινίου.
Άρθρο του συνάδελφου Δημήτρη Καλογερόπουλου σε εφημερίδα της Καλαμάτας.
Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικά.
Πολλοί και πολλές από τους-τις αναπληρωτές-τριες συνειδητοποίησαν ότι τους λείπουν ώρες. Μια καλή λύση, και όχι μόνο για αυτούς-ες αλλά και για τους μόνιμους-ες, για πολλούς σημαντικούς λόγους με βασικότερο την ενίσχυση του μαθήματος μας μέσα από αυτά.
Και επειδή τα προγράμματα Αγωγής Υγείας αλλά και τα Περιβαλλοντικά έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σας τις μεταφέρω εδώ.
1. Πρέπει να βρείτε ένα συνεργάτη, ένα συνάδελφο άσχετης ειδικότητας που θα θελήσει να σας συντροφέψει σε αυτό το ταξίδι. Βέβαια για να έρθει στην παρέα σας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τι θα θέλατε να κάνετε, ποιο θα θέλετε να είναι το γενικότερο θέμα σας. Π.χ. ας πουμε διατροφή, ή κάτι οικολογικό, ή κάτι με διατροφικές συνήθειες. Να έχετε υπόψη ότι μόνο εσείς που θα είστε και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, (και το όνομα του -της θα είναι πρώτο στην αίτηση) θα είστε εκείνοι που θα κερδίσετε τις 2 ώρες. Ο δεύτερος δεν τις παίρνει. (ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, να μην μπείτε εσείς σε πρόγραμμα άλλου παρά μόνο γιατί το κάνετε κέφι).
2. Πρέπει να βρείτε μια ομάδα μαθητών που θα σας ακολουθήσει. Μπορεί να είναι ένα μικρό τμήμα, αλλά και απλά αφού το πείτε στις τάξεις σας να μαζέψετε εκείνους-ες που πραγματικά θέλουν να συμμετέχουν.Ο αριθμός της ομάδας καλύτερα να μην ξεπερνάει τα 20 άτομα, αν και κανονικά θα έχετε και κάποιες διαρροές, οπότε μπορεί να πάρετε και παραπάνω.
3. Επιλογή θέματος. Εδώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μπορείτε να το έχετε βρει εσείς και να το ανακοινώσετε από την αρχή. Αυτό σας σώζει από περιττές λεπτομέρειες που σε κάποιο αρχάριο μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά πολλές φορές οι μαθητές-τριες νιώθουν ότι τους το επιβάλλετε. Άλλη πρόταση είναι να δώσετε μια γενική εικόνα, μια θεματική ενότητα, να κάνετε μια συνάντηση με την ομάδα σας, μαθητές-συνεργάτη καθηγητή, και εκεί να θέσετε τις σκέψεις σας για τους στόχους του προγράμματος, να τους προτείνετε θέματα και να αποφασίσετε όλοι-ες μαζί. Αυτό βοηθάει από την αρχή για την δυναμική της ομάδας η οποία είναι πολυ σημαντική για την άριστη υλοποίηση ενός προγράμματος.
4. Φυσικά, πριν από όλα αυτά θα το έχετε συζητήσει με τον διευθυντή-τρια τους σχολείου. Θα του-της έχετε δηλώσει την πρόθεσή σας, και έτσι θα τον -την έχετε προετοιμάσει για την αίτησή σας. Έτσι, αφού η ομάδα και το θέμα έχουν ολοκληρωθεί, θα το φέρετε στο σύλλογο διδασκόντων που θα σας δώσει και την έγκριση του σχολείου για να συνεχίσετε.
5. Ύστερα θα κάνετε την αίτησή σας, η οποία λογικά θα βρίσκεται στο σχολείο. Τώρα θα πρέπει να έρθετε και σε επαφή με τον-την Υπεύθυνο-η Αγωγής Υγείας της περιοχής σας προκειμένου να του δηλώσετε την υποψηφιότητά σας, να σας πει λεπτομέρειες για τις προθεσμίες, αλλά και να δηλώσετε συμμετοχή σε σεμινάρια που ίσως υλοποιήσουν. (σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά αν είναι βιωματικά. Το κέρδος σας θα είναι τεράστιο, και όχι μόνο για το πρόγραμμα!!!!!)
Μερικά θέματα που πρέπει να προσέξετε!!!!
Το πρόγραμμα κανονικά θα πρέπει να υλοποιείται εκτός ωρών διδασκαλίας. Συνήθως γίνονται στο τέλος των μαθημάτων, ή και Σάββατα. Εσείς με την ομάδα σας θα το αποφασίσετε.
Να ξέρετε ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ πρέπει να είναι μάθημα. Είναι κάτι διαφορετικό, πολύ πιο ευχάριστο για τα παιδιά, με καθαρά βιωματικές μεθόδους. Εσείς, είστε μόνο οι συντονιστές καθοδηγητές του εγχειρήματος, και τα παιδιά βρίσκουν εκείνα που πρέπει για να έχουμε επίτευξη των στόχων, οι οποίοι πρέπει να έχουν τεθεί από την αρχή. Στο τέλος του προγράμματος θα κάνετε μια παρουσίαση του στη σχολική κοινότητα.
Θέματα που μπορείτε να πάρετε: Στα αντίστοιχα γραφεία υπάρχει πληθώρα θεμάτων. Θα πρέπει να προσέξετε το θέμα να είναι συγκεκριμένο και ορισμένο γιατί αλλιώς θα χαθείτε σε κάτι πολύ ανοιχτό. Π.χ. στα θέματα διατροφής, θα μπορεί να είναι το πρωινό στους εφήβους ή στους μαθητές του σχολείου σας, αλλά όχι η μεσογειακή διατροφή γενικά.
Σας δίνω μερικές συνδέσεις που μπορείτε να βρείτε και άλλες λεπτομέρειες.
Η ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαίας.
Η ιστοσελίδα της Αγωγής Υγείας Σερρών με υπεύθυνη την συνάδελφο κ. Ευθυμιάδου.
Στη διάθεσή σας για ότι άλλο θελήσετε. Καλή δύναμη!!!!
Και επειδή τα προγράμματα Αγωγής Υγείας αλλά και τα Περιβαλλοντικά έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σας τις μεταφέρω εδώ.
1. Πρέπει να βρείτε ένα συνεργάτη, ένα συνάδελφο άσχετης ειδικότητας που θα θελήσει να σας συντροφέψει σε αυτό το ταξίδι. Βέβαια για να έρθει στην παρέα σας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τι θα θέλατε να κάνετε, ποιο θα θέλετε να είναι το γενικότερο θέμα σας. Π.χ. ας πουμε διατροφή, ή κάτι οικολογικό, ή κάτι με διατροφικές συνήθειες. Να έχετε υπόψη ότι μόνο εσείς που θα είστε και οι υπεύθυνοι του προγράμματος, (και το όνομα του -της θα είναι πρώτο στην αίτηση) θα είστε εκείνοι που θα κερδίσετε τις 2 ώρες. Ο δεύτερος δεν τις παίρνει. (ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, να μην μπείτε εσείς σε πρόγραμμα άλλου παρά μόνο γιατί το κάνετε κέφι).
2. Πρέπει να βρείτε μια ομάδα μαθητών που θα σας ακολουθήσει. Μπορεί να είναι ένα μικρό τμήμα, αλλά και απλά αφού το πείτε στις τάξεις σας να μαζέψετε εκείνους-ες που πραγματικά θέλουν να συμμετέχουν.Ο αριθμός της ομάδας καλύτερα να μην ξεπερνάει τα 20 άτομα, αν και κανονικά θα έχετε και κάποιες διαρροές, οπότε μπορεί να πάρετε και παραπάνω.
3. Επιλογή θέματος. Εδώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μπορείτε να το έχετε βρει εσείς και να το ανακοινώσετε από την αρχή. Αυτό σας σώζει από περιττές λεπτομέρειες που σε κάποιο αρχάριο μπορεί να παίξει ρόλο, αλλά πολλές φορές οι μαθητές-τριες νιώθουν ότι τους το επιβάλλετε. Άλλη πρόταση είναι να δώσετε μια γενική εικόνα, μια θεματική ενότητα, να κάνετε μια συνάντηση με την ομάδα σας, μαθητές-συνεργάτη καθηγητή, και εκεί να θέσετε τις σκέψεις σας για τους στόχους του προγράμματος, να τους προτείνετε θέματα και να αποφασίσετε όλοι-ες μαζί. Αυτό βοηθάει από την αρχή για την δυναμική της ομάδας η οποία είναι πολυ σημαντική για την άριστη υλοποίηση ενός προγράμματος.
4. Φυσικά, πριν από όλα αυτά θα το έχετε συζητήσει με τον διευθυντή-τρια τους σχολείου. Θα του-της έχετε δηλώσει την πρόθεσή σας, και έτσι θα τον -την έχετε προετοιμάσει για την αίτησή σας. Έτσι, αφού η ομάδα και το θέμα έχουν ολοκληρωθεί, θα το φέρετε στο σύλλογο διδασκόντων που θα σας δώσει και την έγκριση του σχολείου για να συνεχίσετε.
5. Ύστερα θα κάνετε την αίτησή σας, η οποία λογικά θα βρίσκεται στο σχολείο. Τώρα θα πρέπει να έρθετε και σε επαφή με τον-την Υπεύθυνο-η Αγωγής Υγείας της περιοχής σας προκειμένου να του δηλώσετε την υποψηφιότητά σας, να σας πει λεπτομέρειες για τις προθεσμίες, αλλά και να δηλώσετε συμμετοχή σε σεμινάρια που ίσως υλοποιήσουν. (σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά αν είναι βιωματικά. Το κέρδος σας θα είναι τεράστιο, και όχι μόνο για το πρόγραμμα!!!!!)
Μερικά θέματα που πρέπει να προσέξετε!!!!
Το πρόγραμμα κανονικά θα πρέπει να υλοποιείται εκτός ωρών διδασκαλίας. Συνήθως γίνονται στο τέλος των μαθημάτων, ή και Σάββατα. Εσείς με την ομάδα σας θα το αποφασίσετε.
Να ξέρετε ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ πρέπει να είναι μάθημα. Είναι κάτι διαφορετικό, πολύ πιο ευχάριστο για τα παιδιά, με καθαρά βιωματικές μεθόδους. Εσείς, είστε μόνο οι συντονιστές καθοδηγητές του εγχειρήματος, και τα παιδιά βρίσκουν εκείνα που πρέπει για να έχουμε επίτευξη των στόχων, οι οποίοι πρέπει να έχουν τεθεί από την αρχή. Στο τέλος του προγράμματος θα κάνετε μια παρουσίαση του στη σχολική κοινότητα.
Θέματα που μπορείτε να πάρετε: Στα αντίστοιχα γραφεία υπάρχει πληθώρα θεμάτων. Θα πρέπει να προσέξετε το θέμα να είναι συγκεκριμένο και ορισμένο γιατί αλλιώς θα χαθείτε σε κάτι πολύ ανοιχτό. Π.χ. στα θέματα διατροφής, θα μπορεί να είναι το πρωινό στους εφήβους ή στους μαθητές του σχολείου σας, αλλά όχι η μεσογειακή διατροφή γενικά.
Σας δίνω μερικές συνδέσεις που μπορείτε να βρείτε και άλλες λεπτομέρειες.
Η ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαίας.
Η ιστοσελίδα της Αγωγής Υγείας Σερρών με υπεύθυνη την συνάδελφο κ. Ευθυμιάδου.
Στη διάθεσή σας για ότι άλλο θελήσετε. Καλή δύναμη!!!!
Διδακτικά σενάρια.
Για την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
(Διδακτικών Σεναρίων)η προθεσμία μεταφέρθηκε για τις 15 Νοεμβρίου.
Μελετήστε το και φτιάξτε τις αιτήσεις σας για να έχουμε και εμείς ως ειδικότητα υλικό στην επιμόρφωση που θα ακολουθήσει.
(Διδακτικών Σεναρίων)η προθεσμία μεταφέρθηκε για τις 15 Νοεμβρίου.
Μελετήστε το και φτιάξτε τις αιτήσεις σας για να έχουμε και εμείς ως ειδικότητα υλικό στην επιμόρφωση που θα ακολουθήσει.
Ψηφιακό σχολείο.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα το ψηφιακό σχολείο την οποία θα δείτε εδώ και στους συνδέσμους του Γυμνασίου, Α και Β τάξη θα βρείτε ψηφιακά τα βιβλία της Οικιακής Οικονομίας, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και το τετράδιο μαθητή και το βιβλίο του καθηγητή!
Οι διορισμοί των αναπληρωτών καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας.
1 ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 1 24,97 Β-Α΄ Σάμου
2 ΣΤΑΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΟΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 2 21,567 Β-Δ΄ Αθήνας
3 ΣΤΑΥΡΑΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 3 21,391 Β-Α΄ Αθήνας
4 ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 4 18,943 Β-Γ΄ Αθήνας
5 ΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 5 17,7 Β-Γ΄ Αθήνας
6 ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 6 17,567 Β-Α΄ Ανατ. Αττικής
7 ΜΠΛΟΤΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 7 17,567 Β-Α΄ Ιωαννίνων
8 ΙΑΤΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 8 17,158 Β-Α΄ Αχαιας
9 ΤΣΑΓΚΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 9 17,157 Β-Α΄ Χίου
10 ΚΑΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 10 17 Β-Β΄ Φθιώτιδος
11 ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 11 16,957 Β-Α΄ Λασιθίου
12 ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - ΚΑΛΟΣΚΑΜΗ ΣΟΦΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 12 15,462 Β-Α΄ Αθήνας
13 ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 13 15,28 Β-Δ΄ Καβάλας
14 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 14 14,033 Β-Β΄ Αιτωλ/νίας
15 ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 15 12,765 Β-Α΄ Πειραιά
16 ΛΑΜΠΡΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 16 12,231 Β-Γ΄ Αθήνας
17 ΚΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 17 9,41 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
18 ΡΕΜΠΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 18 7,406 Β-Β΄ Πιερίας
19 ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 19 7,323 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
20 ΠΑΤΟΥΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 20 6,717 Β-Β΄ Αθήνας
21 ΣΙΑΦΑΚΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 21 5,774 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
22 ΠΑΠΑΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 22 4,017 Β-Α΄ Αθήνας
23 ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 23 3,311 Β-Α΄ Αθήνας
24 ΚΑΡΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 24 3,263 Β-Β΄ Πέλλας
25 ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 26 2,994 Β-Α΄ Αθήνας
26 ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 27 2,949 Β-Α΄ Αθήνας
27 ΦΡΑΓΓΗ ΖΩΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 28 2,869 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
28 ΣΜΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 29 2,697 Β-Α΄ Αθήνας
29 ΚΙΤΣΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 30 2,686 Β-Β΄ Δυτ. Αττικής
30 ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΡΩΜΦΙΛΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 31 2,611 Β-Α΄ Πειραιά
31 ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΘΗΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 32 2,606 Β-Α΄ Αθήνας
32 ΑΛΤΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΗΛΙΑΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 33 2,549 Β-Γ΄ Κορινθίας
33 ΜΟΥΡΟΥΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 34 2,514 Β-Α΄ Αχαιας
34 ΚΑΝΕΛΑ ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 35 2,469 Β-Α΄ Αθήνας
35 ΡΙΣΤΑΝΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 36 1,89 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
36 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 1 0 Β-Β΄ Αθήνας
37 ΛΑΛΑ ΕΛΕΝΗ ΖΗΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 2 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
38 ΡΟΥΝΤΟΥ ΤΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 3 0 Β-Α΄ Αθήνας
39 ΒΑΡΛΑΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΩΜΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 4 0 Β-Β΄ Ημαθίας
40 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 5 0 Β-Α΄ Αθήνας
41 ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΟΖΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 6 0 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
42 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 7 0 Β-Α΄ Αθήνας
43 ΚΑΛΕΜΗ ΝΤΟΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΪΣΑΒΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 8 0 Β-Γ΄ Αθήνας
44 ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 9 0 Β-Α΄ Πειραιά
45 ΤΑΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 10 0 Β-Γ΄ Αθήνας
46 ΠΕΡΤΕΣΗ ΑΡΓΥΡΩ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 11 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
47 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ ΧΡΥΣΗ ΦΩΤΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 12 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
48 ΑΝΥΣΙΑΔΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 13 0 Β-Β΄ Καβάλας
49 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 14 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
50 ΛΥΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 15 0 Β-Γ΄ Αθήνας
51 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 16 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
52 ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 17 0 Β-Γ΄ Αθήνας
53 ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 18 0 Β-Γ΄ Κορινθίας
54 ΠΑΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 19 0 Β-Α΄ Πρέβεζας
55 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 20 0 Β-Α΄ Λέσβου
56 ΓΑΒΑΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 21 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
57 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 22 0 Β-Β΄ Δυτ. Αττικής
58 ΜΑΚΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 23 0 Β-Γ΄ Αχαιας
59 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 24 0 Β-Γ΄ Κορινθίας
60 ΜΑΣΤΙΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 25 0 Β-Γ΄ Δυτ. Αττικής
61 ΚΟΖΥΒΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 26 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
63 ΣΑΡΑΝΤΑΥΓΑ ΕΥΤΕΡΠΗ
62 ΦΟΥΡΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 27 0 Β-Α΄ ΑχαιαςΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 28 0 Β-Δ΄ Κορινθίας
64 ΠΟΝΗΡΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 29 0 Β-Δ΄ Αχαιας
65 ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 31 0 Β-Α΄ Πέλλας
66 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 32 0 Β-Α΄ Αχαιας
67 ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 34 0 Β-Γ΄ Λασιθίου
68 ΣΚΟΥΠΡΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 35 0 Β-Β΄ Ρεθύμνου
69 ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 36 0 Β-Β΄ Ηλείας
70 ΓΚΑΝΑΣΟΥΛΗ ΛΟΥΚΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 37 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
71 ΖΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 38 0 Β-Β΄ Χανίων
72 ΦΙΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 39 0 Β-Β΄ Αιτωλ/νίας
73 ΓΚΟΡΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 40 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
74 ΜΙΣΙΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 41 0 Β-Δ΄ Ηλείας
75 ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 43 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
76 ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 45 0 Β-Β΄ Ξάνθης
77 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 46 0 Β-Δ΄ Αρτας
78 ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΒΟΝΝΕ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 47 0 Β-Α΄ Αχαιας
79 ΖΩΡΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 48 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
80 ΚΕΚΕΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 49 0 Β-Α΄ Ροδόπης
81 ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 51 0 Β-Α΄ Πρέβεζας
82 ΚΟΥΒΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 52 0 Β-Α΄ Χίου
83 ΚΟΝΤΟΜΑΝΩΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 55 0 Β-Β΄ Λακωνίας
84 ΣΑΜΑΚΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 59 0 Β-Β΄ Καβάλας
85 ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 60 0 Β-Α΄ Εβρου
86 ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 61 0 Β-Α΄ Πέλλας
87 ΚΟΡΚΟΚΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 62 0 Β-Β΄ Λακωνίας
88 ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 63 0 Β-Β΄ Λέσβου
89 ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 64 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!!!!
Εκείνες-οι που είναι με τονισμένα γράμματα είναι εκείνοι-ες που βρίσκονται στις δικές μου περιοχές! Και παρακαλώ να έρθουν σε επαφή μαζί μου!!!!
2 ΣΤΑΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΜΟΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 2 21,567 Β-Δ΄ Αθήνας
3 ΣΤΑΥΡΑΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 3 21,391 Β-Α΄ Αθήνας
4 ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 4 18,943 Β-Γ΄ Αθήνας
5 ΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 5 17,7 Β-Γ΄ Αθήνας
6 ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 6 17,567 Β-Α΄ Ανατ. Αττικής
7 ΜΠΛΟΤΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 7 17,567 Β-Α΄ Ιωαννίνων
8 ΙΑΤΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 8 17,158 Β-Α΄ Αχαιας
9 ΤΣΑΓΚΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 9 17,157 Β-Α΄ Χίου
10 ΚΑΛΥΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 10 17 Β-Β΄ Φθιώτιδος
11 ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 11 16,957 Β-Α΄ Λασιθίου
12 ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ - ΚΑΛΟΣΚΑΜΗ ΣΟΦΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 12 15,462 Β-Α΄ Αθήνας
13 ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 13 15,28 Β-Δ΄ Καβάλας
14 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 14 14,033 Β-Β΄ Αιτωλ/νίας
15 ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 15 12,765 Β-Α΄ Πειραιά
16 ΛΑΜΠΡΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 16 12,231 Β-Γ΄ Αθήνας
17 ΚΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 17 9,41 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
18 ΡΕΜΠΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΩΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 18 7,406 Β-Β΄ Πιερίας
19 ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 19 7,323 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
20 ΠΑΤΟΥΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 20 6,717 Β-Β΄ Αθήνας
21 ΣΙΑΦΑΚΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 21 5,774 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
22 ΠΑΠΑΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 22 4,017 Β-Α΄ Αθήνας
23 ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 23 3,311 Β-Α΄ Αθήνας
24 ΚΑΡΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 24 3,263 Β-Β΄ Πέλλας
25 ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 26 2,994 Β-Α΄ Αθήνας
26 ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 27 2,949 Β-Α΄ Αθήνας
27 ΦΡΑΓΓΗ ΖΩΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 28 2,869 Β-Β΄ Ανατ. Αττικής
28 ΣΜΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 29 2,697 Β-Α΄ Αθήνας
29 ΚΙΤΣΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 30 2,686 Β-Β΄ Δυτ. Αττικής
30 ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΡΩΜΦΙΛΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 31 2,611 Β-Α΄ Πειραιά
31 ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΘΗΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 32 2,606 Β-Α΄ Αθήνας
32 ΑΛΤΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΗΛΙΑΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 33 2,549 Β-Γ΄ Κορινθίας
33 ΜΟΥΡΟΥΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 34 2,514 Β-Α΄ Αχαιας
34 ΚΑΝΕΛΑ ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 35 2,469 Β-Α΄ Αθήνας
35 ΡΙΣΤΑΝΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Β 36 1,89 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
36 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 1 0 Β-Β΄ Αθήνας
37 ΛΑΛΑ ΕΛΕΝΗ ΖΗΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 2 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
38 ΡΟΥΝΤΟΥ ΤΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 3 0 Β-Α΄ Αθήνας
39 ΒΑΡΛΑΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΩΜΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 4 0 Β-Β΄ Ημαθίας
40 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 5 0 Β-Α΄ Αθήνας
41 ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΟΖΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 6 0 Β-Γ΄ Θεσσαλονίκης
42 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 7 0 Β-Α΄ Αθήνας
43 ΚΑΛΕΜΗ ΝΤΟΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΪΣΑΒΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 8 0 Β-Γ΄ Αθήνας
44 ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 9 0 Β-Α΄ Πειραιά
45 ΤΑΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 10 0 Β-Γ΄ Αθήνας
46 ΠΕΡΤΕΣΗ ΑΡΓΥΡΩ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 11 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
47 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ ΧΡΥΣΗ ΦΩΤΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 12 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
48 ΑΝΥΣΙΑΔΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 13 0 Β-Β΄ Καβάλας
49 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 14 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
50 ΛΥΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 15 0 Β-Γ΄ Αθήνας
51 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 16 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
52 ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 17 0 Β-Γ΄ Αθήνας
53 ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 18 0 Β-Γ΄ Κορινθίας
54 ΠΑΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 19 0 Β-Α΄ Πρέβεζας
55 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 20 0 Β-Α΄ Λέσβου
56 ΓΑΒΑΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 21 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
57 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 22 0 Β-Β΄ Δυτ. Αττικής
58 ΜΑΚΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 23 0 Β-Γ΄ Αχαιας
59 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 24 0 Β-Γ΄ Κορινθίας
60 ΜΑΣΤΙΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 25 0 Β-Γ΄ Δυτ. Αττικής
61 ΚΟΖΥΒΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 26 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
63 ΣΑΡΑΝΤΑΥΓΑ ΕΥΤΕΡΠΗ
62 ΦΟΥΡΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 27 0 Β-Α΄ ΑχαιαςΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 28 0 Β-Δ΄ Κορινθίας
64 ΠΟΝΗΡΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 29 0 Β-Δ΄ Αχαιας
65 ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 31 0 Β-Α΄ Πέλλας
66 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 32 0 Β-Α΄ Αχαιας
67 ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 34 0 Β-Γ΄ Λασιθίου
68 ΣΚΟΥΠΡΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 35 0 Β-Β΄ Ρεθύμνου
69 ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 36 0 Β-Β΄ Ηλείας
70 ΓΚΑΝΑΣΟΥΛΗ ΛΟΥΚΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 37 0 Β-Α΄ Ιωαννίνων
71 ΖΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 38 0 Β-Β΄ Χανίων
72 ΦΙΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 39 0 Β-Β΄ Αιτωλ/νίας
73 ΓΚΟΡΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΟΦΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 40 0 Β-Δ΄ Θεσσαλονίκης
74 ΜΙΣΙΧΡΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 41 0 Β-Δ΄ Ηλείας
75 ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 43 0 Β-Ε΄ Θεσσαλονίκης
76 ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 45 0 Β-Β΄ Ξάνθης
77 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 46 0 Β-Δ΄ Αρτας
78 ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΒΟΝΝΕ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 47 0 Β-Α΄ Αχαιας
79 ΖΩΡΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 48 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
80 ΚΕΚΕΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 49 0 Β-Α΄ Ροδόπης
81 ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΛΕΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 51 0 Β-Α΄ Πρέβεζας
82 ΚΟΥΒΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 52 0 Β-Α΄ Χίου
83 ΚΟΝΤΟΜΑΝΩΛΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 55 0 Β-Β΄ Λακωνίας
84 ΣΑΜΑΚΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 59 0 Β-Β΄ Καβάλας
85 ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 60 0 Β-Α΄ Εβρου
86 ΣΤΡΑΒΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 61 0 Β-Α΄ Πέλλας
87 ΚΟΡΚΟΚΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 62 0 Β-Β΄ Λακωνίας
88 ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 63 0 Β-Β΄ Λέσβου
89 ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ15 ΠΕ15.00 0 Γ 64 0 Β-Α΄ Ρεθύμνου
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους!!!!
Εκείνες-οι που είναι με τονισμένα γράμματα είναι εκείνοι-ες που βρίσκονται στις δικές μου περιοχές! Και παρακαλώ να έρθουν σε επαφή μαζί μου!!!!
Υποστηρίζοντας την Οικιακή Οικονομία στη Νέα Εποχή- Η συγκλίνουσα στιγμή! (ελεύθερη απόδοση)
Γενική Συνέλευση όλων των φορέων Οικιακής Οικονομίας
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
τηλ.: 698 36 90 506
e-mail.: info@heef.gr
www.heef.gr
ΠΡΟΣ: 1. ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ .Ε. Γεωργιτσογιάννη
2. ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ κ.κ. Ε. Κροκίδη, Ε. Κορέτση, Ζ. Καρρά, Δ. Γουρδομιχάλη
3. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
4. ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
5. ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
6. ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αγαπητοί/τες Φοιτητές/τριες,
Σας προσκαλούμε στη 8η Γενική Συνέλευση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ με βασικό θέμα τις ενέργειες του Κλάδου μας απέναντι στις εξελίξεις του Εκπαιδευτικού Συστήματος.
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16-10-2010 και ώρα 11:00 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη.
Παρακαλούμε θερμά να επιβεβαιώσετε για την παραλαβή του μηνύματος και να το προωθήσετε σε όλους του συναδέλφους του Κλάδου ΠΕ 15.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
τηλ.: 698 36 90 506
e-mail.: info@heef.gr
www.heef.gr
ΠΡΟΣ: 1. ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ .Ε. Γεωργιτσογιάννη
2. ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ κ.κ. Ε. Κροκίδη, Ε. Κορέτση, Ζ. Καρρά, Δ. Γουρδομιχάλη
3. ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
4. ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
5. ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
6. ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Αγαπητοί/τες Φοιτητές/τριες,
Σας προσκαλούμε στη 8η Γενική Συνέλευση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ με βασικό θέμα τις ενέργειες του Κλάδου μας απέναντι στις εξελίξεις του Εκπαιδευτικού Συστήματος.
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16-10-2010 και ώρα 11:00 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη.
Παρακαλούμε θερμά να επιβεβαιώσετε για την παραλαβή του μηνύματος και να το προωθήσετε σε όλους του συναδέλφους του Κλάδου ΠΕ 15.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Συνέχεια των άρθρων!!
Και νέο άρθρο και μάλιστα με τον συμβολικό και σημαδιακό τίτλο "Απάντηση στον ευεργέτη Χαροκόπο" ανέβηκε χθες.....διαβάστε το εδω!
Και πάλι μπράβο....και ας ελπίσουμε ότι ο Χαροκόπος δεν θα θελήσει να βρυκολακιάσει με αυτά που ίσως προετοιμάζονται ερήμην του-μας!!!!
Και πάλι μπράβο....και ας ελπίσουμε ότι ο Χαροκόπος δεν θα θελήσει να βρυκολακιάσει με αυτά που ίσως προετοιμάζονται ερήμην του-μας!!!!
Και άλλα άρθρα και ανακοινώσεις στην εκπαιδευτική πύλη!
Και άλλη συνάδελφος απόφοιτη Οικιακής Οικονομίας αρθρογράφησε στην Εκπαιδευτική Πύλη.
Επιτέλους,αρχίσαμε να βρίσκουμε το δρόμο μας!!!Μπράβο και σε αυτή τη συνάδελφο!!!
Διαβάστε το εδώ!
Αλλά και ο Σύλλογος Αποφοίτων έστειλε ανακοίνωση στην εκπαιδευτική πύλη. Διαβάστε την εδώ!
Μπράβο και πάλι μπράβο!!! Επιτέλους ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ!!!!
Επιτέλους,αρχίσαμε να βρίσκουμε το δρόμο μας!!!Μπράβο και σε αυτή τη συνάδελφο!!!
Διαβάστε το εδώ!
Αλλά και ο Σύλλογος Αποφοίτων έστειλε ανακοίνωση στην εκπαιδευτική πύλη. Διαβάστε την εδώ!
Μπράβο και πάλι μπράβο!!! Επιτέλους ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ!!!!
Πλήρωση κενής θέσης εκπαιδευτικού με απόσπαση ως Υπεύθυνου Αγωγής Υγείας του Ν. Αχαΐας, για το σχολ. Έτος 2010-11»
ΘΕΜΑ: « Πλήρωση κενής θέσης εκπαιδευτικού με απόσπαση ως Υπεύθυνου Αγωγής Υγείας του Ν. Αχαΐας, για το σχολ. Έτος 2010-11»
ΣΧΕΤ.: Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 121027/Γ7/29-09-2010
Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει κενή μία (1) θέση Υπεύθυνου Αγωγής Υγείας στο Ν. Αχαΐας που θα καλυφθεί με απόσπαση για το σχολικό έτος 2010-11.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για απόσπαση στην παραπάνω θέση και έχουν τα προσόντα της αριθ. 60992/Γ7/19-06-06 Υπουργικής Απόφασης ήτοι, οργανική θέση στη Δ/νση Δ.Ε. Ν. Αχαΐας με συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία (6) ετών από την οποία (3) τουλάχιστον έτη να έχουν ασκήσει διδακτική υπηρεσία σε σχολεία Δ.Ε., και με τα κριτήρια επιλογής Υπευθύνων Αγωγής Υγείας να υποβάλλουν αίτηση με σχετικά δικαιολογητικά απευθείας στο ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας μέχρι 13/10/2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00.
ΣΧΕΤ.: Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 121027/Γ7/29-09-2010
Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει κενή μία (1) θέση Υπεύθυνου Αγωγής Υγείας στο Ν. Αχαΐας που θα καλυφθεί με απόσπαση για το σχολικό έτος 2010-11.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για απόσπαση στην παραπάνω θέση και έχουν τα προσόντα της αριθ. 60992/Γ7/19-06-06 Υπουργικής Απόφασης ήτοι, οργανική θέση στη Δ/νση Δ.Ε. Ν. Αχαΐας με συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία (6) ετών από την οποία (3) τουλάχιστον έτη να έχουν ασκήσει διδακτική υπηρεσία σε σχολεία Δ.Ε., και με τα κριτήρια επιλογής Υπευθύνων Αγωγής Υγείας να υποβάλλουν αίτηση με σχετικά δικαιολογητικά απευθείας στο ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας μέχρι 13/10/2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00.
Καθήκοντα Σχολικών Συμβούλων
ΘΕΜΑ:« Καθήκοντα Σχολικών Συμβούλων »
Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.1304/1982, σε συνδυασμό με την αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υ.Α. (ΦΕΚ αρ. 1340/Β’) όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, από τις οποίες προκύπτει ότι o σχολικός σύμβουλος συνεργάζεται όχι μόνο με το διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό συμβούλιο του κάθε σχολείου της περιοχής αρμοδιότητάς του, αλλά και με το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ακόμη και με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής του. Ακόμη, ο σχολικός σύμβουλος συμμετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών, για την επιμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προγραμματίζει το εκπαιδευτικό έργο και διαχειρίζεται την εκπαιδευτική πολιτική στην περιοχή ευθύνης του. Επιπλέον, συμμετέχει σε υπηρεσιακά συμβούλια και συμβούλια επιλογής σύμφωνα με σχετικές διατάξεις, συμμετέχει στις επιτροπές προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, στη διαδικασία αναβαθμολόγησης των γραπτών, τοποθετείται ως Διευθυντής ή Υποδιευθυντής σε Π.Ε.Κ., συνέρχεται σε κοινές συντονιστικές συσκέψεις με άλλους σχολικούς συμβούλους κ.λ.π.
Από τα ανωτέρω καθήκοντα και αρμοδιότητες προκύπτει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο εντός των σχολείων και σε συνάφεια με τη διδασκαλία σε αυτά, όσο και εκτός των σχολικών μονάδων.
Επομένως με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει ο Σχολικός Σύμβουλος στην εκπαιδευτική διαδικασία, η συνεχής παρουσία στην έδρα του τόσο εντός όσο και εκτός των σχολικών μονάδων κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Σε περίπτωση που Σχολικός Σύμβουλος απουσιάζει με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2δ του άρθρου 2 και της παρ. 2εii του άρθρου 5 της ίδιας ως άνω Υπουργικής Απόφασης.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των σχολικών συμβούλων καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν.1304/1982, σε συνδυασμό με την αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υ.Α. (ΦΕΚ αρ. 1340/Β’) όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, από τις οποίες προκύπτει ότι o σχολικός σύμβουλος συνεργάζεται όχι μόνο με το διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό συμβούλιο του κάθε σχολείου της περιοχής αρμοδιότητάς του, αλλά και με το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ακόμη και με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής του. Ακόμη, ο σχολικός σύμβουλος συμμετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών, για την επιμόρφωση των οποίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προγραμματίζει το εκπαιδευτικό έργο και διαχειρίζεται την εκπαιδευτική πολιτική στην περιοχή ευθύνης του. Επιπλέον, συμμετέχει σε υπηρεσιακά συμβούλια και συμβούλια επιλογής σύμφωνα με σχετικές διατάξεις, συμμετέχει στις επιτροπές προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, στη διαδικασία αναβαθμολόγησης των γραπτών, τοποθετείται ως Διευθυντής ή Υποδιευθυντής σε Π.Ε.Κ., συνέρχεται σε κοινές συντονιστικές συσκέψεις με άλλους σχολικούς συμβούλους κ.λ.π.
Από τα ανωτέρω καθήκοντα και αρμοδιότητες προκύπτει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο εντός των σχολείων και σε συνάφεια με τη διδασκαλία σε αυτά, όσο και εκτός των σχολικών μονάδων.
Επομένως με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει ο Σχολικός Σύμβουλος στην εκπαιδευτική διαδικασία, η συνεχής παρουσία στην έδρα του τόσο εντός όσο και εκτός των σχολικών μονάδων κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Σε περίπτωση που Σχολικός Σύμβουλος απουσιάζει με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2δ του άρθρου 2 και της παρ. 2εii του άρθρου 5 της ίδιας ως άνω Υπουργικής Απόφασης.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Invitation to the IFHE Annual Leadership Meeting 2011
Invitation to the IFHE Annual Leadership Meeting 2011
Ageing- Changes and Challenges in
Society and Households –
4th - 8th February 2011 - Erbacher Hof, Mainz, Germany
Bonn, September 2010
Dear IFHE Members, dear interested Home Economists,
On behalf of the IFHE Executive Committee and the IFHE Symposium Organising
Committee, we would like to extend a warm invitation to all Home Economists and
interested persons a round the world to attend the International Federation for Home
Economics (IFHE) Annual Leadership Meeting 2011, in the historic city Mainz
situated at the Rhine in a wonderful wine area.
One special highlight will be the Symposium Day with the focus on “Ageing”.
International experts will present their aspects and perspectives. In four working
groups the participants will have the opportunity to discuss:
· the developments and consequences for societies around the world,
· strategies, experiences and research results as well as
· contributions of Home Economics research and education to meet the
challenges.
The preparations of the activities of the different IFHE Programme Committees and
the IFHE Council Committees for the upcoming IFHE World Congress 2012 will be
another focus of the IFHE Annual Leadership Meeting 2011.
While attending to the important business of the IFHE Annual Leadership Meeting
2011, we invite you to enjoy the culture and historic buildings of Mainz.
So come and join us in Mainz, February 2011!
Dr. Geraldene HODELIN
IFHE President
Ageing- Changes and Challenges in
Society and Households –
4th - 8th February 2011 - Erbacher Hof, Mainz, Germany
Bonn, September 2010
Dear IFHE Members, dear interested Home Economists,
On behalf of the IFHE Executive Committee and the IFHE Symposium Organising
Committee, we would like to extend a warm invitation to all Home Economists and
interested persons a round the world to attend the International Federation for Home
Economics (IFHE) Annual Leadership Meeting 2011, in the historic city Mainz
situated at the Rhine in a wonderful wine area.
One special highlight will be the Symposium Day with the focus on “Ageing”.
International experts will present their aspects and perspectives. In four working
groups the participants will have the opportunity to discuss:
· the developments and consequences for societies around the world,
· strategies, experiences and research results as well as
· contributions of Home Economics research and education to meet the
challenges.
The preparations of the activities of the different IFHE Programme Committees and
the IFHE Council Committees for the upcoming IFHE World Congress 2012 will be
another focus of the IFHE Annual Leadership Meeting 2011.
While attending to the important business of the IFHE Annual Leadership Meeting
2011, we invite you to enjoy the culture and historic buildings of Mainz.
So come and join us in Mainz, February 2011!
Dr. Geraldene HODELIN
IFHE President
Τα κενά της Οικιακής Οικονομίας
Στο φόρουμ της ιστοσελίδας του Συλλόγου Αποφοίτων γίνεται η καταγραφή των κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Δείτε το εδώ!
Διαβάστε και αυτό!!!
Κάποιος συνάδελφος απόφοιτος-η Οικιακής Οικονομίας δημοσίευσε ένα πολύ καλό άρθρο.
Διαβάστε το εδώ!
Διαβάστε το εδώ!
Από την απόφοιτο συνάδελφο Οικιακής Οικονομίας Μαριλένα Κοντομανώλη
Η συνάδελφος Μαριλένα, θέλοντας να επικοινωνήσει με όλες και όλους μας, καθηγητές Οικιακής Οικονομίας, αποφοίτους, φοιτητές-τριες λέει τα εξής:
Sos απαιτείται κινητοποίηση
Πάντα με ενοχλούσε ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι άλλοι το μάθημα της οικιακής οικονομίας. Εδώ και κάμποσο καιρό με ενοχλεί πολύ ότι και το υπουργείο το αντιμετωπίζει ως υποδεέστερο των άλλων. Απόδειξη αυτού ότι αδιαφορεί και δεν καλύπτει όλα τα κενά, με αποτέλεσμα διάφορα σχολεία να μένουν χωρίς καθηγητή οικιακής οικονομίας για όλη τη χρονιά και μάλιστα σχολεία που βρίσκονται μέσα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι το πως αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι το μάθημα της οικιακής οικονομίας και κατ΄ επέκταση τον ίδιο μας τον κλάδο και πως υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματά μας. Και το λέω αυτό γιατί στις συναντήσεις είμαστε πάντα λίγοι και τα άτομα που κινητοποιούνται είναι ακόμα πιο λίγα και σχεδόν πάντα τα ίδια.
Εν τοιαύτη περιπτώσει αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αφυπνιστούμε ΟΛΟΙ και να παραδειγματιστούμε και από άλλους κλάδους που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή να καλύπτονται τα κενά τους. Πάρτε για παράδειγμα τους καθηγητές ιταλικών. Έκαναν διαμαρτυρία στο υπουργείο, το δημοσιοποίησαν σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες (http://www.esos.gr/index.php/ksenes-glwsses/italika/item/9221-tha-ta-psaloun-stin-ipourgo-italika) και τελικά το υπουργείο δεσμεύτηκε για την κάλυψη των κενών του κλάδου τους (http://www.esos.gr/index.php/ksenes-glwsses/italika/item/9311-desmeiseis-tou-ip-paideias-gia-tin-italiki-glossa).
Αυτό που έκαναν πρώτα απ’ όλα όμως πριν πάνε στο υπουργείο ήταν να μαζέψουν τα κενά τους. Θα πάμε και εμείς στο υπουργείο και ελπίζω να μαζευτούμε πολλοί. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να συγκεντρώσουμε τα κενά για να έχουμε κάτι να πούμε και να διεκδικήσουμε στο υπουργείο. Για το λόγο αυτό, πρώτα θα παρακαλέσω όλες τις σχολικές συμβούλους να δώσουν πληροφορίες για τα κενά και έπειτα όλες και όλους τους συναδέλφους να μάθουν ποιά σχολεία δεν έχουν καθηγητές ή όποιοι ξέρουν ήδη κάποια απλά πείτε το είτε εδώ, είτε στο heef.gr. Και γι’ αυτούς που δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν σας λέω ότι εγώ βρήκα τα τηλέφωνα όλων των σχολείων των δήμων Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Περάματος Κερατσινίου, Δραπετσώνας & Ρέντη στο internet τηλεφωνούσα και ρωτούσα αν έχουν καθηγητή οικιακής οικονομίας. Γι’ αυτούς που ρωτούσαν το λόγο έλεγα πως γίνεται μια προσπάθεια από τον κλάδο μας να βρούμε τις ελλείψεις στα σχολεία. Εγώ βρήκα 13 σχολεία και 2 από αυτά δεν έχουν από πέρυσι.
Κάντε το!!! Επιτέλους ας κινητοποιηθούμε!!!
Και συνεχίζει σε νέα επικοινωνία της. Αφού έκανε μια σχετική έρευνα, δείτε τι βρήκε!!:
Βρήκα τα παρακάτω και νομίζω οτι είναι πολύ ενδιαφέροντα. Παρά το γεγονός οτι πολλά απο τα παρακάτω προγράμματα πλαισιώνουν την οικιακή οικονομία εν τούτοις αν κοιτάξεις τις προκηρύξεις θα δείς οτι πάλι δεν υπάρχουμε!!!! (ΤΙ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ Εεεεε!!!) Μόνο στα μαθήματα περιβάλλοντος πιθανών να μας αφορούσε δεδομένου οτι ζητούσε ειδικότητες συναφείς με το περιβάλλον.
Δηλαδη το "Οικιακή οικονομία στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών" (και πολλά άλλα) ήθελα να ήξερα ποιά ειδικότητα θα τη διδάσκει????????
http://www.ideke.edu.gr/programs.asp?cat=1&pr=3
Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 10 εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
2. Υγεία και οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
3. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
4. Ανάπτυξη στην τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
5. Παιδί και νέες τεχνολογίες, διάρκειας 25 ωρών
6. Οικιακή οικονομία στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
7. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
8. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
9. Συμβουλευτική γονέων παιδιών με αναπηρίες, διάρκειας 50 ωρών
10. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
* Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
* Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
* Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και σε χώρους παιδικής αναψυχής
* Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
* Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
* Θέματα διατροφής
* Σημασία της σωματικής άσκησης
* Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
* Σεξουαλική αγωγή
* Τρίτη ηλικία και οικογένεια
* Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
* Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
* Επαγγελματικός προσανατολισμός
* Κατανάλωση και διαφήμιση
* Οικογενειακός προϋπολογισμός
* Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
* Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
* Προώθηση της ισότητας των φύλων
* Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών.
* Συνεργασία γονέων-μεταναστών
* Ψυχολογική υποστήριξη
* Αγωγή υγείας
* Συμβουλευτική γονέων παιδιών με αναπηρίες
* Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Συμπέρασμα: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!!!!!!
Sos απαιτείται κινητοποίηση
Πάντα με ενοχλούσε ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι άλλοι το μάθημα της οικιακής οικονομίας. Εδώ και κάμποσο καιρό με ενοχλεί πολύ ότι και το υπουργείο το αντιμετωπίζει ως υποδεέστερο των άλλων. Απόδειξη αυτού ότι αδιαφορεί και δεν καλύπτει όλα τα κενά, με αποτέλεσμα διάφορα σχολεία να μένουν χωρίς καθηγητή οικιακής οικονομίας για όλη τη χρονιά και μάλιστα σχολεία που βρίσκονται μέσα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Αυτό όμως που με ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι το πως αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι το μάθημα της οικιακής οικονομίας και κατ΄ επέκταση τον ίδιο μας τον κλάδο και πως υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματά μας. Και το λέω αυτό γιατί στις συναντήσεις είμαστε πάντα λίγοι και τα άτομα που κινητοποιούνται είναι ακόμα πιο λίγα και σχεδόν πάντα τα ίδια.
Εν τοιαύτη περιπτώσει αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αφυπνιστούμε ΟΛΟΙ και να παραδειγματιστούμε και από άλλους κλάδους που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή να καλύπτονται τα κενά τους. Πάρτε για παράδειγμα τους καθηγητές ιταλικών. Έκαναν διαμαρτυρία στο υπουργείο, το δημοσιοποίησαν σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες (http://www.esos.gr/index.php/ksenes-glwsses/italika/item/9221-tha-ta-psaloun-stin-ipourgo-italika) και τελικά το υπουργείο δεσμεύτηκε για την κάλυψη των κενών του κλάδου τους (http://www.esos.gr/index.php/ksenes-glwsses/italika/item/9311-desmeiseis-tou-ip-paideias-gia-tin-italiki-glossa).
Αυτό που έκαναν πρώτα απ’ όλα όμως πριν πάνε στο υπουργείο ήταν να μαζέψουν τα κενά τους. Θα πάμε και εμείς στο υπουργείο και ελπίζω να μαζευτούμε πολλοί. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να συγκεντρώσουμε τα κενά για να έχουμε κάτι να πούμε και να διεκδικήσουμε στο υπουργείο. Για το λόγο αυτό, πρώτα θα παρακαλέσω όλες τις σχολικές συμβούλους να δώσουν πληροφορίες για τα κενά και έπειτα όλες και όλους τους συναδέλφους να μάθουν ποιά σχολεία δεν έχουν καθηγητές ή όποιοι ξέρουν ήδη κάποια απλά πείτε το είτε εδώ, είτε στο heef.gr. Και γι’ αυτούς που δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν σας λέω ότι εγώ βρήκα τα τηλέφωνα όλων των σχολείων των δήμων Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Περάματος Κερατσινίου, Δραπετσώνας & Ρέντη στο internet τηλεφωνούσα και ρωτούσα αν έχουν καθηγητή οικιακής οικονομίας. Γι’ αυτούς που ρωτούσαν το λόγο έλεγα πως γίνεται μια προσπάθεια από τον κλάδο μας να βρούμε τις ελλείψεις στα σχολεία. Εγώ βρήκα 13 σχολεία και 2 από αυτά δεν έχουν από πέρυσι.
Κάντε το!!! Επιτέλους ας κινητοποιηθούμε!!!
Και συνεχίζει σε νέα επικοινωνία της. Αφού έκανε μια σχετική έρευνα, δείτε τι βρήκε!!:
Βρήκα τα παρακάτω και νομίζω οτι είναι πολύ ενδιαφέροντα. Παρά το γεγονός οτι πολλά απο τα παρακάτω προγράμματα πλαισιώνουν την οικιακή οικονομία εν τούτοις αν κοιτάξεις τις προκηρύξεις θα δείς οτι πάλι δεν υπάρχουμε!!!! (ΤΙ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ Εεεεε!!!) Μόνο στα μαθήματα περιβάλλοντος πιθανών να μας αφορούσε δεδομένου οτι ζητούσε ειδικότητες συναφείς με το περιβάλλον.
Δηλαδη το "Οικιακή οικονομία στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών" (και πολλά άλλα) ήθελα να ήξερα ποιά ειδικότητα θα τη διδάσκει????????
http://www.ideke.edu.gr/programs.asp?cat=1&pr=3
Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 10 εκπαιδευτικά προγράμματα:
1. Η οικογένεια στη σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
2. Υγεία και οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών
3. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
4. Ανάπτυξη στην τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
5. Παιδί και νέες τεχνολογίες, διάρκειας 25 ωρών
6. Οικιακή οικονομία στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
7. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
8. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
9. Συμβουλευτική γονέων παιδιών με αναπηρίες, διάρκειας 50 ωρών
10. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
* Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
* Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
* Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και σε χώρους παιδικής αναψυχής
* Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
* Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
* Θέματα διατροφής
* Σημασία της σωματικής άσκησης
* Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
* Σεξουαλική αγωγή
* Τρίτη ηλικία και οικογένεια
* Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
* Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
* Επαγγελματικός προσανατολισμός
* Κατανάλωση και διαφήμιση
* Οικογενειακός προϋπολογισμός
* Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
* Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
* Προώθηση της ισότητας των φύλων
* Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών.
* Συνεργασία γονέων-μεταναστών
* Ψυχολογική υποστήριξη
* Αγωγή υγείας
* Συμβουλευτική γονέων παιδιών με αναπηρίες
* Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Την ευχαριστώ πάρα πολύ.
Συμπέρασμα: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!!!!!!
Παιδαγωγικές συναντήσεις και συναντήσεις σε σχολεία.
Για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες συναντήσεις Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας του Νομού Κέρκυρας.
-Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη στο 3ο κα 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
-Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών Οικιακής Οικονομίας Ν. Κερκύρας στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
-Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου επισκέψεις στα Γυμνάσια Καρουσάδων, Θυναλίων και Κασσιώπης.
-Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη στο 3ο κα 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
-Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών Οικιακής Οικονομίας Ν. Κερκύρας στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
-Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου επισκέψεις στα Γυμνάσια Καρουσάδων, Θυναλίων και Κασσιώπης.
Πρόσκληση υποβολής καλών διδακτικών πρακτικών.
Στα πλαίσια του προγράμματος επιμόρφωσης το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ζητά την υποβολή καλών διδακτικών προτάσεων(διδακτικά σενάρια).
Υπάρχουν πολλοί-ες εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας που έχουν δημιουργήσει πολύ καλά διδακτικά σενάρια. Τι σημαίνει αυτό; ένα μάθημα που εγινε με ένα διαφορετικό τρόπο και έδωσε έμνευση σε μαθητές- τριες. Μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο από ένα μάθημα, μπορεί να είναι μια ολόκληρωμένη σειρά μαθημάτων με ειδική μεθοδολογία.
Σκεφτείτο το. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό και μάλιστα με θαυμάσια αποτελέσματα. Και να δουν όλοι ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και τη φόρμα υποψηφιότητας για να καταλάβετε τι είναι αυτό θα βρείτε ΕΔΩ
Υπάρχουν πολλοί-ες εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας που έχουν δημιουργήσει πολύ καλά διδακτικά σενάρια. Τι σημαίνει αυτό; ένα μάθημα που εγινε με ένα διαφορετικό τρόπο και έδωσε έμνευση σε μαθητές- τριες. Μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο από ένα μάθημα, μπορεί να είναι μια ολόκληρωμένη σειρά μαθημάτων με ειδική μεθοδολογία.
Σκεφτείτο το. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό και μάλιστα με θαυμάσια αποτελέσματα. Και να δουν όλοι ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και τη φόρμα υποψηφιότητας για να καταλάβετε τι είναι αυτό θα βρείτε ΕΔΩ
Ευχάριστο διεθνές νέο!!!
Το νέο μας έρχεται από την Αμερική. Σε μια "δική" μας, συνάδελφο επιστήμονα Οικιακής Οικονομίας ανέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την οργάνωση και καθοδήγηση στην δημιουργία του ειδικού οργανισμού κατανάλωσης που θα ιδρυθεί στις ΗΠΑ.
Για να δείτε ότι έχουμε πολλές δυνατότητες αρκεί να τις αξιοποιούμε.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ!
Για να δείτε ότι έχουμε πολλές δυνατότητες αρκεί να τις αξιοποιούμε.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ!
Τι είπαμε στον καφέ...
Την περασμένη Πέμπτη συναντηθήκαμε στο κυλικείο του Χαροκοπείου για ένα φιλικό καφέ και κουβεντούλα για τα θέματα που μας απασχολούν. Μαζεύτηκαν συνάδελφοι απόφοιτοι, αλλά και καθηγητές και καθηγήτριες που ήδη δουλεύουν , φοιτητές και φοιτήτριες που ήταν στο πανεπιστήμιο, και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου αποφοίτων μαζί με την πρόεδρο Κωνσταντία Μπάρδα.
Εκτός από τα γνωστά θέματα μετέφερα σε όλους τα νεώτερα από την επίσκεψη που είχα κάνει την προηγούμενη μέρα στο Υπουργείο. Εκεί έμαθα τα εξής:
Οι διορισμοί αναπληρωτών που θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κενών θα είναι και πάλι λίγοι χωρίς να μου διευκρινήσουν τι εννοούν με τον όρο λίγοι.
Το μάθημά μας μπορούν να το διδάσκουν μόνο εκείνοι που το έχουν Β ανάθεση σύμφωνα με το νόμο. ΚΑΝΕΙΣ άλλος και από καμμιά άλλη ειδικότητα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Σε αυτες τις περιπτώσεις, και όποτε μαθαίνετε κάτι τέτοιο μπορείτε να με ενημερώνετε, θα γίνεται έγγραφη καταγγελία στο Υπουργείο.(θέμα πολύ σημαντικό αφού το μάθημά μας το έχουν διδάξει κατά καιρούς όλοι οι κλάδοι μηδενός εξαιρουμένου!!!!)
Η επιστολή που είχε σταλεί στην Διεύθυνση σπουδών της Πρωταβάθμιας με θέμα το Πράσινο σχολείο θα ξαναεξετασθεί, αφού όπως θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση η απάντηση που λάβαμε είναι εντελώς άσχετη.
Συμπερασματικά στην συζήτηση που έγινε, και μετά από όλα αυτά, αναφέρθηκαν τα εξής.
Αρχικά θα πρέπει οι φοιτητές-τριες που ακόμη σπουδάζουν να προσπαθήσουν να προσανατολιστούν σε ότι μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση με τις παρεχόμενες από την σχολή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας γνώσεις αλλά και έξτρα γνώσεις σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο τομείς, προσπαθώντας να "βλέπουν" όποιες ευκαιρίες θα τους βρίσκονται σε όλους τους τομείς (χωρίς φυσικά να εξαιρείται η εκπαίδευση). Αφού κανείς-καμμιά δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την πορεία του ελληνικού δημοσίου και το μέλλον των διορισμών στην εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι έχουν ακόμη το δρόμο της εκπαίδευσης ακόμη και αν ίσως τους πάρει περισσότερο χρονο από ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Παράλληλα θα πρέπει να καταγράφονται οι πιθανές θέσεις που υπάρχουν για απασχόληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (παλιό Γεωργίας) όπου το τμήμα Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας παραμένει λειτουργικό και κατά πληροφορίες έχει κάνει προκήρυξη θέσεων που δεν καρποφόρησε. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα του ΟΑΕΔ αφού στις σχολές του διδάσκονται μαθήματα της ειδικότητας μας. Γενικά, η ευκολία των διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι τώρα, είχε οδηγήσει στην έλειψη κινητοποίησης και άλλων φορέων που μπορεί να προσφέρουν εργασία όπως συνέβαινε παλαιότερα που η επιτηρίδα των εκπαιδευτικών δεν υποσχόταν άμεσο διορισμό. Παράλληλα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια και από μέρους μου, να μάθουμε τα οργανικά αλλά και λειτουργικά κενά των σχολείων ώστε να υπάρξουν πιέσεις στο Υπουργείο.
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις-θέσεις για κινητοποιήσεις, όπως μια επίσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο, προσπάθεια για ραντεβού με την Υπουργό ή Υφυπουργό και άλλα θέματα για τα οποία θα σας ενημερώνω.
Τελικά όλοι και όλες συμφωνήσαμε σε κάτι. Είναι μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε εμείς, αλλά και να πείσουμε και τους-τις άλλες συναδέλφους να κινητοποιηθούν. Ο κλάδος μας πάσχει από την αρρώστια του βολέματος και αυτό έχει επιφέρει τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές. Είναι η ώρα να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς την προσωπική του ευθύνη σε αυτό που σπούδασε και θέλει να υπηρετήσει.
Και δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο....
Εκτός από τα γνωστά θέματα μετέφερα σε όλους τα νεώτερα από την επίσκεψη που είχα κάνει την προηγούμενη μέρα στο Υπουργείο. Εκεί έμαθα τα εξής:
Οι διορισμοί αναπληρωτών που θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κενών θα είναι και πάλι λίγοι χωρίς να μου διευκρινήσουν τι εννοούν με τον όρο λίγοι.
Το μάθημά μας μπορούν να το διδάσκουν μόνο εκείνοι που το έχουν Β ανάθεση σύμφωνα με το νόμο. ΚΑΝΕΙΣ άλλος και από καμμιά άλλη ειδικότητα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Σε αυτες τις περιπτώσεις, και όποτε μαθαίνετε κάτι τέτοιο μπορείτε να με ενημερώνετε, θα γίνεται έγγραφη καταγγελία στο Υπουργείο.(θέμα πολύ σημαντικό αφού το μάθημά μας το έχουν διδάξει κατά καιρούς όλοι οι κλάδοι μηδενός εξαιρουμένου!!!!)
Η επιστολή που είχε σταλεί στην Διεύθυνση σπουδών της Πρωταβάθμιας με θέμα το Πράσινο σχολείο θα ξαναεξετασθεί, αφού όπως θα δείτε στην επόμενη ανάρτηση η απάντηση που λάβαμε είναι εντελώς άσχετη.
Συμπερασματικά στην συζήτηση που έγινε, και μετά από όλα αυτά, αναφέρθηκαν τα εξής.
Αρχικά θα πρέπει οι φοιτητές-τριες που ακόμη σπουδάζουν να προσπαθήσουν να προσανατολιστούν σε ότι μπορεί να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση με τις παρεχόμενες από την σχολή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας γνώσεις αλλά και έξτρα γνώσεις σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο τομείς, προσπαθώντας να "βλέπουν" όποιες ευκαιρίες θα τους βρίσκονται σε όλους τους τομείς (χωρίς φυσικά να εξαιρείται η εκπαίδευση). Αφού κανείς-καμμιά δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την πορεία του ελληνικού δημοσίου και το μέλλον των διορισμών στην εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι έχουν ακόμη το δρόμο της εκπαίδευσης ακόμη και αν ίσως τους πάρει περισσότερο χρονο από ότι είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Παράλληλα θα πρέπει να καταγράφονται οι πιθανές θέσεις που υπάρχουν για απασχόληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (παλιό Γεωργίας) όπου το τμήμα Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας παραμένει λειτουργικό και κατά πληροφορίες έχει κάνει προκήρυξη θέσεων που δεν καρποφόρησε. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα του ΟΑΕΔ αφού στις σχολές του διδάσκονται μαθήματα της ειδικότητας μας. Γενικά, η ευκολία των διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι τώρα, είχε οδηγήσει στην έλειψη κινητοποίησης και άλλων φορέων που μπορεί να προσφέρουν εργασία όπως συνέβαινε παλαιότερα που η επιτηρίδα των εκπαιδευτικών δεν υποσχόταν άμεσο διορισμό. Παράλληλα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια και από μέρους μου, να μάθουμε τα οργανικά αλλά και λειτουργικά κενά των σχολείων ώστε να υπάρξουν πιέσεις στο Υπουργείο.
Υπήρξαν και άλλες προτάσεις-θέσεις για κινητοποιήσεις, όπως μια επίσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο, προσπάθεια για ραντεβού με την Υπουργό ή Υφυπουργό και άλλα θέματα για τα οποία θα σας ενημερώνω.
Τελικά όλοι και όλες συμφωνήσαμε σε κάτι. Είναι μεγάλη ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε εμείς, αλλά και να πείσουμε και τους-τις άλλες συναδέλφους να κινητοποιηθούν. Ο κλάδος μας πάσχει από την αρρώστια του βολέματος και αυτό έχει επιφέρει τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές. Είναι η ώρα να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς την προσωπική του ευθύνη σε αυτό που σπούδασε και θέλει να υπηρετήσει.
Και δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε άλλο....
Συνάντηση για καφε!!!
Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου θα είμαι στο χαροκοπειο πανεπιστήμιο.
Στις 2 το μεσημέρι σας καλώ, όσους και όσες μπορείτε, να πιούμε καφε στο κυλικείο και να συζητήσουμε τα θέματα της ειδικότητας μας που μας ενδιαφέρουν. Σας περιμένω.
Ευαγγελία Κροκίδη
Στις 2 το μεσημέρι σας καλώ, όσους και όσες μπορείτε, να πιούμε καφε στο κυλικείο και να συζητήσουμε τα θέματα της ειδικότητας μας που μας ενδιαφέρουν. Σας περιμένω.
Ευαγγελία Κροκίδη
Οικονομική κρίση και Οικιακή Οικονομία!
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο- επιστολή που δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτική Πύλη εδώ:
Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί από την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων. Ιδιαίτερα στη Ελλάδα η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη συζήτηση και προσπάθειες για την διαχείρισή της . Όλες αυτές οι συζητήσεις συνοδεύονται από αρκετή δόση απαισιοδοξίας και κατάθλιψης ή απλού αλλά σοβαρού άγχους στην καλύτερη προσπάθεια.
Μήπως όμως όλο αυτό που συμβαίνει και βρήκε απροετοίμαστους όλους και όλες θα μπορούσε να έχει καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης;
Από τον 19ο αιώνα, τις εποχές που οι Έλληνες προσπαθούσαν να στήσουν το ελληνικό κράτος για να γίνει το σύγχρονο κράτος της ευημερίας των πολιτών του, μια από τις σοβαρότερες έννοιες ήταν η αντιμετώπιση των οικονομικών της οικογένειας ή του οίκου που στην εποχή της σύγχρονης επιστήμης της οικονομίας ονομάστηκε νοικοκυριό. Και εκείνες τις εποχές που οι ρόλοι των φύλων ήταν αυστηρά καθορισμένοι, οι γυναίκες είχαν την αποκλειστική ευθύνη των οικονομικών της οικογένειας, ζώντας στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους και έχοντας την μοναδική και αποκλειστική ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους.
Τότε λοιπόν αναπτύχθηκε η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, της επιστήμης ή και «τέχνης» για άλλους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευδαιμονία του οίκου. Αποτέλεσε βασικό μάθημα στους χώρους που εκπαιδεύονταν οι γυναίκες άρα βασικό στοιχείο της γυναικείας εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του φεμινιστικού κινήματος όπως αυτό εξελίχθηκε στην πορεία της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες φεμινίστριες σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, μετέφεραν την επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, με όλα τα χαρακτηριστικά της , από τον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους στις αίθουσες των παρθεναγωγείων και στους χώρους εργασίας όταν οι γυναίκες κατάφεραν να βρουν το δρόμο για το δημόσιο βίο.
Βασικό στοιχείο λοιπόν της Οικιακής Οικονομίας ήταν η διαχείριση των οικονομικών του οίκου. Θέμα που πρωτοαναφέρεται και από τον Ξενοφώντα στο έργο του «Οικονομικός», αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα ότι βασικό μέλημα όλων των οικογενειών από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας με την ύπαρξη των χρημάτων ή την απλή ανταλλαγή των αγαθών που βοηθούσαν στην καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη των νοικοκυριών ήταν πάντα η σωστή διαχείριση των πόρων της οικογένειας.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Η έννοια των πόρων έχει αποκτήσει και άλλο νόημα όταν αυτοί δεν είναι μόνο αγροτική ή οικιακή παραγωγή αλλά και ενεργειακή διαχείριση του περιβάλλοντος, ανάγκη για εξοικονόμηση ανθρωπίνων και υλικών πόρων καθώς και η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης που έχει αποκτήσει καθοριστική σημασία στην σύγχρονη κοινωνία και στην ανάπτυξη των πολιτών της.
Οι οικογένειες, με όποια μορφή και αν έχουν, συνεχίζουν να είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Είναι πάντα εκείνες στις οποίες γεννιούνται και μεγαλώνουν παιδιά. Ο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού είναι το περιβάλλον στον οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται και διαμορφώνουν τις προσωπικότητες τους πριν αρχίσουν την δημόσια κοινωνικοποίησή τους.
Και ύστερα έρχεται το σχολείο. Με τις νέες μορφές μάθησης που αναπτύσσονται στον 21ο αιώνα παίζει σημαντικό ρόλο στις καινούριες ανάγκες και τα δεδομένα που παρουσιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς. Η Οικιακή Οικονομία και σε αυτό το εκπαιδευτικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο.
Η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, η οποία στην σύγχρονη μορφή της στοχεύει στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας, της ομάδας και φυσικά της κοινότητας, με την σωστή διαχείριση ανθρωπίνων και υλικών πόρων μπορεί και πρέπει να είναι επίκαιρη αλλά και αναγκαία. Στην σύγχρονη εποχή που η διαχείριση των πόρων της οικογένειας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών και που η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένο η εκπαίδευση πρέπει να συνεισφέρει και σε αυτή την διάσταση. Και με την σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το διδακτικό αντικείμενο της Οικιακής Οικονομίας όπως αυτό διδάσκεται, με ελλείψεις δυστυχώς, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Η Οικιακή Οικονομία είναι η επιστήμη που μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια και τις οικογένειες στην λήψη αποφάσεων στην καθημερινή τους ζωή. Θα τους βοηθήσει να θρέψουν τους εαυτούς τους αλλά και τα παιδιά τους με τις σωστές τροφές, να μπορέσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους στις δύσκολες οικονομικά εποχές που βιώνουμε, να διαχειριστούν το σπίτι τους με τις σωστές ενεργειακές πολιτικές που θα τους εξασφαλίσουν αειφορία και εξοικονόμηση πόρων στο καθημερινό τους βίο.
Θα μπορέσουν να αποκτήσουν βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, οικογενειακού αντισεισμικού σχεδίου, οικογενειακού προγραμματισμού. Θα μάθουν βασικά οικονομικά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, τα έξοδα τους αλλά και να μάθουν τεχνικές που θα τους δώσουν εύκολες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της ζωής τους. Και φυσικά για όλα αυτά δεν θα τους είναι απαραίτητη η πληροφόρηση από τα τηλεοπτικά μαγκαζίνο τα οποία προσφέρουν μεν γνώσεις ,αμφιβόλου πολλές φορές όμως ποιότητας, αφού εκείνοι που τις προσφέρουν δεν έχουν ούτε τις κατάλληλες γνώσεις αλλά ίσως ούτε και τον τρόπο να μεταφέρουν τα σωστά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα όλων εκείνων των κυριών, ευυπόληπτων κατά τα άλλα, που μαγειρεύοντας στην οθόνη της τηλεόρασης στις πρωινές εκπομπές μεταφέρουν τους καλύτερους τρόπους για την καταστροφή όλων των θρεπτικών στοιχείων που μπορεί να περιέχουν οι τροφές που βρίσκονται διαθέσιμες για κατανάλωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Τα μέλη της οικογένειας θα έχουν αποκτήσει τις γνώσεις που τους είναι απαραίτητες για την ευημερία τους από το σχολείο μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας που θα τους δώσει παράλληλα και όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να είναι επιδέξιοι καταναλωτές και κριτές εκείνων που βλέπουν και ακούν γύρω τους από τα ΜΜΕ όπως αυτά έχουν αναπτυχτεί στην σύγχρονη Ελλάδα.
Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας σήμερα θα πρέπει να βρει τον δρόμο που του αξίζει. Στην εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες απαιτούν την σωστή χρήση των οικονομικών πόρων, τώρα, που η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιβίωση της ανθρωπότητας η εκπαίδευση οφείλει να δώσει στην επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας το χώρο που της αξίζει.
Σήμερα που οι διατροφικές ανάγκες έχουν οδηγήσει στην χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων και στην ανάγκη παρασκευής της τροφής με τους κατάλληλους τρόπους για την σωστή πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών, τώρα που οι ανάγκες της οικογένειας είναι σαφώς μεγαλύτερες και πιο επείγουσες η Οικιακή Οικονομία, οι στόχοι και το περιεχόμενο της, μπορεί να έχουν τις λύσεις αλλά και τον τρόπο να βοηθήσουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Αρκεί να της δοθεί το βήμα για να μπορέσει να συνεισφέρει με όλες τις δυνατότητες που έχει ως επιστήμη με την σύγχρονη μορφή της και να απαλειφτούν οι έμφυλες και εκπαιδευτικές προκαταλήψεις που την ακολουθούν.
Η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί από την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων. Ιδιαίτερα στη Ελλάδα η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη συζήτηση και προσπάθειες για την διαχείρισή της . Όλες αυτές οι συζητήσεις συνοδεύονται από αρκετή δόση απαισιοδοξίας και κατάθλιψης ή απλού αλλά σοβαρού άγχους στην καλύτερη προσπάθεια.
Μήπως όμως όλο αυτό που συμβαίνει και βρήκε απροετοίμαστους όλους και όλες θα μπορούσε να έχει καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης;
Από τον 19ο αιώνα, τις εποχές που οι Έλληνες προσπαθούσαν να στήσουν το ελληνικό κράτος για να γίνει το σύγχρονο κράτος της ευημερίας των πολιτών του, μια από τις σοβαρότερες έννοιες ήταν η αντιμετώπιση των οικονομικών της οικογένειας ή του οίκου που στην εποχή της σύγχρονης επιστήμης της οικονομίας ονομάστηκε νοικοκυριό. Και εκείνες τις εποχές που οι ρόλοι των φύλων ήταν αυστηρά καθορισμένοι, οι γυναίκες είχαν την αποκλειστική ευθύνη των οικονομικών της οικογένειας, ζώντας στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους και έχοντας την μοναδική και αποκλειστική ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους.
Τότε λοιπόν αναπτύχθηκε η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, της επιστήμης ή και «τέχνης» για άλλους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευδαιμονία του οίκου. Αποτέλεσε βασικό μάθημα στους χώρους που εκπαιδεύονταν οι γυναίκες άρα βασικό στοιχείο της γυναικείας εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του φεμινιστικού κινήματος όπως αυτό εξελίχθηκε στην πορεία της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες φεμινίστριες σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, μετέφεραν την επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, με όλα τα χαρακτηριστικά της , από τον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού τους στις αίθουσες των παρθεναγωγείων και στους χώρους εργασίας όταν οι γυναίκες κατάφεραν να βρουν το δρόμο για το δημόσιο βίο.
Βασικό στοιχείο λοιπόν της Οικιακής Οικονομίας ήταν η διαχείριση των οικονομικών του οίκου. Θέμα που πρωτοαναφέρεται και από τον Ξενοφώντα στο έργο του «Οικονομικός», αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα ότι βασικό μέλημα όλων των οικογενειών από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας με την ύπαρξη των χρημάτων ή την απλή ανταλλαγή των αγαθών που βοηθούσαν στην καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη των νοικοκυριών ήταν πάντα η σωστή διαχείριση των πόρων της οικογένειας.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Η έννοια των πόρων έχει αποκτήσει και άλλο νόημα όταν αυτοί δεν είναι μόνο αγροτική ή οικιακή παραγωγή αλλά και ενεργειακή διαχείριση του περιβάλλοντος, ανάγκη για εξοικονόμηση ανθρωπίνων και υλικών πόρων καθώς και η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης που έχει αποκτήσει καθοριστική σημασία στην σύγχρονη κοινωνία και στην ανάπτυξη των πολιτών της.
Οι οικογένειες, με όποια μορφή και αν έχουν, συνεχίζουν να είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Είναι πάντα εκείνες στις οποίες γεννιούνται και μεγαλώνουν παιδιά. Ο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού είναι το περιβάλλον στον οποίο τα παιδιά αναπτύσσονται και διαμορφώνουν τις προσωπικότητες τους πριν αρχίσουν την δημόσια κοινωνικοποίησή τους.
Και ύστερα έρχεται το σχολείο. Με τις νέες μορφές μάθησης που αναπτύσσονται στον 21ο αιώνα παίζει σημαντικό ρόλο στις καινούριες ανάγκες και τα δεδομένα που παρουσιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς. Η Οικιακή Οικονομία και σε αυτό το εκπαιδευτικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο.
Η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας, η οποία στην σύγχρονη μορφή της στοχεύει στην ευημερία του ατόμου, της οικογένειας, της ομάδας και φυσικά της κοινότητας, με την σωστή διαχείριση ανθρωπίνων και υλικών πόρων μπορεί και πρέπει να είναι επίκαιρη αλλά και αναγκαία. Στην σύγχρονη εποχή που η διαχείριση των πόρων της οικογένειας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών και που η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένο η εκπαίδευση πρέπει να συνεισφέρει και σε αυτή την διάσταση. Και με την σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το διδακτικό αντικείμενο της Οικιακής Οικονομίας όπως αυτό διδάσκεται, με ελλείψεις δυστυχώς, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Η Οικιακή Οικονομία είναι η επιστήμη που μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια και τις οικογένειες στην λήψη αποφάσεων στην καθημερινή τους ζωή. Θα τους βοηθήσει να θρέψουν τους εαυτούς τους αλλά και τα παιδιά τους με τις σωστές τροφές, να μπορέσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους στις δύσκολες οικονομικά εποχές που βιώνουμε, να διαχειριστούν το σπίτι τους με τις σωστές ενεργειακές πολιτικές που θα τους εξασφαλίσουν αειφορία και εξοικονόμηση πόρων στο καθημερινό τους βίο.
Θα μπορέσουν να αποκτήσουν βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, οικογενειακού αντισεισμικού σχεδίου, οικογενειακού προγραμματισμού. Θα μάθουν βασικά οικονομικά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, τα έξοδα τους αλλά και να μάθουν τεχνικές που θα τους δώσουν εύκολες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της ζωής τους. Και φυσικά για όλα αυτά δεν θα τους είναι απαραίτητη η πληροφόρηση από τα τηλεοπτικά μαγκαζίνο τα οποία προσφέρουν μεν γνώσεις ,αμφιβόλου πολλές φορές όμως ποιότητας, αφού εκείνοι που τις προσφέρουν δεν έχουν ούτε τις κατάλληλες γνώσεις αλλά ίσως ούτε και τον τρόπο να μεταφέρουν τα σωστά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα όλων εκείνων των κυριών, ευυπόληπτων κατά τα άλλα, που μαγειρεύοντας στην οθόνη της τηλεόρασης στις πρωινές εκπομπές μεταφέρουν τους καλύτερους τρόπους για την καταστροφή όλων των θρεπτικών στοιχείων που μπορεί να περιέχουν οι τροφές που βρίσκονται διαθέσιμες για κατανάλωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Τα μέλη της οικογένειας θα έχουν αποκτήσει τις γνώσεις που τους είναι απαραίτητες για την ευημερία τους από το σχολείο μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας που θα τους δώσει παράλληλα και όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να είναι επιδέξιοι καταναλωτές και κριτές εκείνων που βλέπουν και ακούν γύρω τους από τα ΜΜΕ όπως αυτά έχουν αναπτυχτεί στην σύγχρονη Ελλάδα.
Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας σήμερα θα πρέπει να βρει τον δρόμο που του αξίζει. Στην εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες απαιτούν την σωστή χρήση των οικονομικών πόρων, τώρα, που η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιβίωση της ανθρωπότητας η εκπαίδευση οφείλει να δώσει στην επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας το χώρο που της αξίζει.
Σήμερα που οι διατροφικές ανάγκες έχουν οδηγήσει στην χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων και στην ανάγκη παρασκευής της τροφής με τους κατάλληλους τρόπους για την σωστή πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών, τώρα που οι ανάγκες της οικογένειας είναι σαφώς μεγαλύτερες και πιο επείγουσες η Οικιακή Οικονομία, οι στόχοι και το περιεχόμενο της, μπορεί να έχουν τις λύσεις αλλά και τον τρόπο να βοηθήσουν τις σύγχρονες κοινωνίες.
Αρκεί να της δοθεί το βήμα για να μπορέσει να συνεισφέρει με όλες τις δυνατότητες που έχει ως επιστήμη με την σύγχρονη μορφή της και να απαλειφτούν οι έμφυλες και εκπαιδευτικές προκαταλήψεις που την ακολουθούν.
Να μας ζήσει!!!
Με χαρά να σας ανακοινώσω το νέο μέλος της οικογένειας της Οικιακής Οικονομίας!!!
Η συνάδελφος Κωνσταντίνα Πρασίνου γέννησε το μωράκι της και μεγάλωσε την ευτυχία της οικογένειας της.
Της ευχόμαστε ολόψυχα να της ζήσει, να είναι ευτυχισμένο και καλότυχο, και να το μεγαλώσουν με όλη την αγάπη τους για να γίνει ένας χρήσιμος και ευτυχισμένος άνθρωπος!!!!!
Αναθέσεις και διαθέσεις.
Όπως θα έχετε δει η παραίνεση μου ως Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας στο χαιρετισμό που σας έχω στείλει για την νέα σχολική χρονιά, και με στόχο πάνω από όλα την πρόοδο και την προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας είναι να προσπαθήσετε και να επιδιώξετε να διδάξετε μόνο την Οικιακή Οικονομία ακόμη και αν αυτό προυποθέτει κάποια μετακίνηση, εννοείται στα όμορα σχολεία της περιοχής σας. Επειδή αυτό δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις μερικά προβλήματα θα ήθελα να σας πω την γνώμη μου αλλά και την συμβουλή μου αφού λόγω θέσης μόνο αυτό μπορώ να κάνω.
Για την καλύτερη πληροφόρησή όλων μας θα σας δώσω το σχετικό με τις αναθέσεις απόσπασμα της εγκυκλίου που μιλάει για τις αναθέσεις των μαθημάτων και γενικότερα της λειτουργίας των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 118842/Γ2/17-09-2008 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄)ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
.......10. Κατά την ανάθεση των μαθημάτων καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους ή στην ίδια ομάδα σχολείων με μαθήματα πρώτης (Α΄) και δεύτερης (Β΄) ανάθεσης. Η μετακίνηση του εκπαιδευτικού σε άλλο σχολείο γίνεται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης του υποχρεωτικού του ωραρίου.
11. Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο στο κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα σε σχολείο της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων του ίδιου Δήμου....
Συμπεράσματα από αυτό και περισσότερες επεξηγήσεις που δόθηκαν και από το αντίστοιχο τμήμα προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν στις παρακάτω σκέψεις.
ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να μείνει κάποιος-α στο σχολείο του ώστε να συμπληρώσει το ωράριο του με μάθημα Β ανάθεσης. Και φυσικά δεν του απαγορεύεται να μετακινηθεί σε άλλο σχολείο, ειδικά στις εποχές αυτές που τα διπλανά, όμορα σχολεία ίσως δεν έχουν καθηγητές της ειδικότητας του.
Επομένως, το θέμα της μετακίνησης είναι μόνο θέμα ευαισθησίας του καθηγητή-τριας που επιθυμεί πραγματικά να διδάξει Οικιακή Οικονομία και δεν προτιμάει να μείνει χαλαρά στο σχολείο του, παραβλέποντας το συμφέρον του μαθήματος μας.
Γιατί οι πρώτες συνέπειες από αυτό είναι η ανάθεση του μαθήματος μας στις άλλες ειδικότητες που μπορούν να το πάρουν σε Β ανάθεση με αποτέλεσμα την παγίωση μιας δυσάρεστης κατάστασης που δεν θα επιτρέπει στο μέλλον το διορισμό νέων συναδέλφων.
Αν κάποιος-α μου πει οτι οφείλει να διορίσει το Υπουργείο για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν θα προτιμήσω να γελάσω πικρά και να αναλογισθώ το ΔΝΤ, τα μέτρα λιτότητας που δεν αφήνουν νέους διορισμούς και ειδικά μαθημάτων Β ομάδας, δευτερευόντων δηλαδή. Και την απάντηση που μπορεί να σου δώσει κάποιος-α σε τέτοια περίπτωση. Αρνείσαι εσύ να διδάξεις το μάθημα σου για να μην ξεβολευτείς και περιμένεις να το σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας; Σε αυτές τις συγκυρίες;
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μόνο με τον προσωπικό αγώνα ΟΛΩΝ ΜΑΣ μπορεί να βελτιωθούν οι καταστάσεις που αφορούν στο μάθημά μας. Γίνομαι γραφική και επαναλαμβάνομαι ίσως, όμως ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί-ες συνάδελφοι που μετακινούνται σε δύο, τρία και τέσσερα σχολεία με όλο το κόστος που αυτό έχει προκειμένου να διδάξουν το μάθημά μας. Και μου φαίνεται πολύ άδικο για εκείνους-ες που δεν θέλουν να μετακινηθούν ούτε καν στο διπλανό τους σχολείο.
Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Ήδη είναι η πρώτη φορά που οι πίνακες αδιορίστων εκπαιδευτικών Οικιακής Οικονομίας είναι γεμάτοι. Είναι επίσης η πρώτη φορά που τα κενά των σχολείων δεν βγαίνουν για το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας αν μπορεί να το διδάξει κάποιος με Β ανάθεση. (και πάλι δικό μας είναι το λάθος, θα το πληρώσουμε πολυ ακριβά τώρα!!).
Συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας, σας παρακαλώ και πάλι!!!!!Προσπαθήστε να υποστηρίξετε το μάθημά μας με όλες σας τις δυνάμεις. Τα ΠΥΣΔΕ κάθε νομού, που τελικά, σύμφωνα με τους νόμους έχουν και την τελική ευθύνη για τις αναθέσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, δεν μπορούν εύκολα να αρνηθούν την μετακίνηση κάποιου-ας που θέλει να στηρίξει το μάθημά του. Σας παρακαλώ λοιπόν, στηρίξτε την ειδικότητά μας, εργαστείτε στα σχολεία σας έτσι όπως πολυ καλά έχετε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορείτε να το κάνετε. Βοηθήστε το μάθημά μας να αποδείξει την σημαντικότητα που έχει και που αναγνωρίζεται από όλους-όλες όταν το γνωρίσουν. Σεβαστείτε τις σπουδές και το αντικείμενο που υπηρετείτε και διδάξετε ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!!!!!ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ!!!!!!!
Για την καλύτερη πληροφόρησή όλων μας θα σας δώσω το σχετικό με τις αναθέσεις απόσπασμα της εγκυκλίου που μιλάει για τις αναθέσεις των μαθημάτων και γενικότερα της λειτουργίας των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 118842/Γ2/17-09-2008 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄)ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
.......10. Κατά την ανάθεση των μαθημάτων καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους ή στην ίδια ομάδα σχολείων με μαθήματα πρώτης (Α΄) και δεύτερης (Β΄) ανάθεσης. Η μετακίνηση του εκπαιδευτικού σε άλλο σχολείο γίνεται μόνο σε περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης του υποχρεωτικού του ωραρίου.
11. Θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο στο κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα σε σχολείο της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων του ίδιου Δήμου....
Συμπεράσματα από αυτό και περισσότερες επεξηγήσεις που δόθηκαν και από το αντίστοιχο τμήμα προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν στις παρακάτω σκέψεις.
ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να μείνει κάποιος-α στο σχολείο του ώστε να συμπληρώσει το ωράριο του με μάθημα Β ανάθεσης. Και φυσικά δεν του απαγορεύεται να μετακινηθεί σε άλλο σχολείο, ειδικά στις εποχές αυτές που τα διπλανά, όμορα σχολεία ίσως δεν έχουν καθηγητές της ειδικότητας του.
Επομένως, το θέμα της μετακίνησης είναι μόνο θέμα ευαισθησίας του καθηγητή-τριας που επιθυμεί πραγματικά να διδάξει Οικιακή Οικονομία και δεν προτιμάει να μείνει χαλαρά στο σχολείο του, παραβλέποντας το συμφέρον του μαθήματος μας.
Γιατί οι πρώτες συνέπειες από αυτό είναι η ανάθεση του μαθήματος μας στις άλλες ειδικότητες που μπορούν να το πάρουν σε Β ανάθεση με αποτέλεσμα την παγίωση μιας δυσάρεστης κατάστασης που δεν θα επιτρέπει στο μέλλον το διορισμό νέων συναδέλφων.
Αν κάποιος-α μου πει οτι οφείλει να διορίσει το Υπουργείο για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν θα προτιμήσω να γελάσω πικρά και να αναλογισθώ το ΔΝΤ, τα μέτρα λιτότητας που δεν αφήνουν νέους διορισμούς και ειδικά μαθημάτων Β ομάδας, δευτερευόντων δηλαδή. Και την απάντηση που μπορεί να σου δώσει κάποιος-α σε τέτοια περίπτωση. Αρνείσαι εσύ να διδάξεις το μάθημα σου για να μην ξεβολευτείς και περιμένεις να το σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας; Σε αυτές τις συγκυρίες;
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μόνο με τον προσωπικό αγώνα ΟΛΩΝ ΜΑΣ μπορεί να βελτιωθούν οι καταστάσεις που αφορούν στο μάθημά μας. Γίνομαι γραφική και επαναλαμβάνομαι ίσως, όμως ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί-ες συνάδελφοι που μετακινούνται σε δύο, τρία και τέσσερα σχολεία με όλο το κόστος που αυτό έχει προκειμένου να διδάξουν το μάθημά μας. Και μου φαίνεται πολύ άδικο για εκείνους-ες που δεν θέλουν να μετακινηθούν ούτε καν στο διπλανό τους σχολείο.
Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Ήδη είναι η πρώτη φορά που οι πίνακες αδιορίστων εκπαιδευτικών Οικιακής Οικονομίας είναι γεμάτοι. Είναι επίσης η πρώτη φορά που τα κενά των σχολείων δεν βγαίνουν για το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας αν μπορεί να το διδάξει κάποιος με Β ανάθεση. (και πάλι δικό μας είναι το λάθος, θα το πληρώσουμε πολυ ακριβά τώρα!!).
Συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας, σας παρακαλώ και πάλι!!!!!Προσπαθήστε να υποστηρίξετε το μάθημά μας με όλες σας τις δυνάμεις. Τα ΠΥΣΔΕ κάθε νομού, που τελικά, σύμφωνα με τους νόμους έχουν και την τελική ευθύνη για τις αναθέσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, δεν μπορούν εύκολα να αρνηθούν την μετακίνηση κάποιου-ας που θέλει να στηρίξει το μάθημά του. Σας παρακαλώ λοιπόν, στηρίξτε την ειδικότητά μας, εργαστείτε στα σχολεία σας έτσι όπως πολυ καλά έχετε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορείτε να το κάνετε. Βοηθήστε το μάθημά μας να αποδείξει την σημαντικότητα που έχει και που αναγνωρίζεται από όλους-όλες όταν το γνωρίσουν. Σεβαστείτε τις σπουδές και το αντικείμενο που υπηρετείτε και διδάξετε ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!!!!!ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ!!!!!!!
Α ανάθεση στους Καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ανακοινώθηκαν οι αναθέσεις των ειδικών σχολείων (ΕΕΕΕΚ) στα οποία και επίσημα την Α ανάθεση του μαθήματος Αυτόνομη Διαβίωση έχουν οι καθηγητές-τριες ΠΕ15. Νομίζω ότι είναι σημαντικό μια και το είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο με έγγραφο μας.
Παρουσίαση βιβλίου της συναδέλφου Κορίνας Ανδριώτη
Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο Δήμο Νέας Ιωνίας, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, στις 18.30 (6.30 μ.μ.)
Πρόκειται να παρουσιαστούν από διακεκριμένους ερευνητές 2 αξιόλογα πονήματα.
Το ένα "Τσεσμές. Πολιτισμός και καθημερινή ζωή". υπογράφει η κ. Κορίνα Ανδριώτη - Μπούρχα, απόφοιτος του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, που διάνυσε περίοδο σπουδών με υποτροφία ERASMUS στο Μπιλμπάο Ισπανίας (Χώρα των Βάσκων) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004/05.
Η παρουσία όλων μας θα είναι χαρά και τιμή για την συνάδελφο Κορίνα Ανδριώτη και την δουλειά της.
Πρόκειται να παρουσιαστούν από διακεκριμένους ερευνητές 2 αξιόλογα πονήματα.
Το ένα "Τσεσμές. Πολιτισμός και καθημερινή ζωή". υπογράφει η κ. Κορίνα Ανδριώτη - Μπούρχα, απόφοιτος του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, που διάνυσε περίοδο σπουδών με υποτροφία ERASMUS στο Μπιλμπάο Ισπανίας (Χώρα των Βάσκων) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004/05.
Η παρουσία όλων μας θα είναι χαρά και τιμή για την συνάδελφο Κορίνα Ανδριώτη και την δουλειά της.
Να μας ζήσουν!!
Το χθεσινό Σάββατο η συνάδελφος Ελένη Σιδηροπούλου από το Κιλκίς παντρεύτηκε τον καλό της!!
Της εύχομαι ολόψυχα να ζήσουν ευτυχισμένα, και να είναι η κοινή ζωή τους που τώρα ξεκινάει γεμάτη ελπίδα, ευχές που θα πραγματοποιούνται και γεμάτη από όσα εκείνη και εκείνος επιθυμούν.
Να ζήσετε Ελένη!!!!!!!!!!!!Και να είστε πολύ πολύ ευτυχισμένοι!!!!!!!!!!!!!
Της εύχομαι ολόψυχα να ζήσουν ευτυχισμένα, και να είναι η κοινή ζωή τους που τώρα ξεκινάει γεμάτη ελπίδα, ευχές που θα πραγματοποιούνται και γεμάτη από όσα εκείνη και εκείνος επιθυμούν.
Να ζήσετε Ελένη!!!!!!!!!!!!Και να είστε πολύ πολύ ευτυχισμένοι!!!!!!!!!!!!!
Χαιρετισμός για τη νέα σχολική χρονιά!
Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας.
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς που μόλις ξεκινάει θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόθερμα για μια καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά με υγεία πρώτα απ' όλα, και ύστερα κουράγιο και ελπίδα για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Που σύντομα θα γίνουν και πάλι ανθηρές με τις ευχές όλων μας.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Οικιακή Οικονομία, η επιστήμη που αγαπάμε και υπηρετούμε, μπορεί να βοηθήσει πολύ για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουμε. Το μάθημα μας μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά στους μαθητές-τριες μας, αλλά και στις οικογένειες τους και στην κοινωνία στην οποία ζουν, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συγκυρίες με την καλύτερη αντιμετώπιση.
Οι γνώσεις που τους δίνονται από το μάθημα μας μπορούν να τους βοηθήσουν στους οικονομικούς προϋπολογισμούς τους, στην εξοικονόμηση πόρων, υλικών και ανθρωπίνων, και στην προκειμένη περίπτωση στην εξοικονόμηση ενέργειας , στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση κρίσεων, στην επιλογή της καλύτερης διατροφής που θα οδηγήσει στην σωματική και ψυχική υγεία, στην ηθική τους ανύψωση που μπορεί να είναι και η σημαντικότερη βοήθεια στην κοινότητα στην οποία ζουν, αφού με τις γνώσεις μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας θα ξέρουν τους τρόπους να αντιμετωπίσουν οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα και να δείξουν και στον περίγυρο ότι για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να ξέρεις τους τρόπους.
Η Οικιακή Οικονομία στις δεδομένες συγκυρίες μπορεί να δείξει την μεγάλη αξία που έχει. Μπορεί να είναι το μάθημα που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να ελπίζει για το καλύτερο και τους μαθητές μας να αποκτήσουν τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για να ελπίζουν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Φυσικά, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η διδασκαλία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν, των περιορισμένων διορισμών που έγιναν και των πολλών κενών που υπάρχουν στα σχολεία, σας παρακαλώ θερμά, να προσπαθήσετε για την διδασκαλία του μαθήματος μας με όλες σας τις δυνάμεις.
Να προσπαθήσετε να διδάξετε Οικιακή Οικονομία ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ σε όλα τα σχολεία της περιοχής σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθείτε. Προτιμήστε να συμπληρώσετε το ωράριο σας διδάσκοντας μόνο το μάθημα μας, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάθεση του μαθήματος μας σε άλλες ειδικότητες. Προσπαθήστε να καλύψετε το ωράριο σας, αναλαμβάνοντας αν είναι απαραίτητο και προγράμματα αγωγής υγείας ή περιβαλλοντικά με θέματα που άπτονται της ειδικότητας μας. Έτσι και μόνο με τον προσωπικό αγώνα του καθενός και την επίτευξη της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας σε όσα περισσότερα σχολεία γίνεται μπορούμε να ευχόμαστε την ανάδειξη της ποιότητας του μαθήματος μας που φρονώ ότι είναι στόχος όλων μας.
Σας υπενθυμίζω τον διαγωνισμό έφηβου καταναλωτή που υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στην Μεσσηνία με τεράστια επιτυχία και προσπαθήστε να οργανωθείτε στις περιοχές σας για την πραγματοποίηση του. Ήδη προετοιμάζεται ο αντίστοιχος διαγωνισμός και σε άλλες περιοχές.
Για λεπτομέρειες ή οδηγίες είμαι στην διάθεσή σας.
Η φετινή χρονιά έχει ως στόχο την λειτουργία εκπαιδευτικών πλατφορμών για την ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος μας, και έτσι οι παιδαγωγικές συναντήσεις μας αυτή τη χρονιά θα έχουν και αυτό το στόχο.
Τέλος, θα ήθελα τις προτάσεις σας όπου υπάρχουν για την καλύτερη λειτουργία όλων μας και να σας ευχηθώ και πάλι καλή σχολική χρονιά.
Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς που μόλις ξεκινάει θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόθερμα για μια καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά με υγεία πρώτα απ' όλα, και ύστερα κουράγιο και ελπίδα για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Που σύντομα θα γίνουν και πάλι ανθηρές με τις ευχές όλων μας.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Οικιακή Οικονομία, η επιστήμη που αγαπάμε και υπηρετούμε, μπορεί να βοηθήσει πολύ για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουμε. Το μάθημα μας μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά στους μαθητές-τριες μας, αλλά και στις οικογένειες τους και στην κοινωνία στην οποία ζουν, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συγκυρίες με την καλύτερη αντιμετώπιση.
Οι γνώσεις που τους δίνονται από το μάθημα μας μπορούν να τους βοηθήσουν στους οικονομικούς προϋπολογισμούς τους, στην εξοικονόμηση πόρων, υλικών και ανθρωπίνων, και στην προκειμένη περίπτωση στην εξοικονόμηση ενέργειας , στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση κρίσεων, στην επιλογή της καλύτερης διατροφής που θα οδηγήσει στην σωματική και ψυχική υγεία, στην ηθική τους ανύψωση που μπορεί να είναι και η σημαντικότερη βοήθεια στην κοινότητα στην οποία ζουν, αφού με τις γνώσεις μέσα από το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας θα ξέρουν τους τρόπους να αντιμετωπίσουν οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα και να δείξουν και στον περίγυρο ότι για όλα υπάρχουν λύσεις αρκεί να ξέρεις τους τρόπους.
Η Οικιακή Οικονομία στις δεδομένες συγκυρίες μπορεί να δείξει την μεγάλη αξία που έχει. Μπορεί να είναι το μάθημα που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να ελπίζει για το καλύτερο και τους μαθητές μας να αποκτήσουν τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για να ελπίζουν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Φυσικά, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η διδασκαλία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν, των περιορισμένων διορισμών που έγιναν και των πολλών κενών που υπάρχουν στα σχολεία, σας παρακαλώ θερμά, να προσπαθήσετε για την διδασκαλία του μαθήματος μας με όλες σας τις δυνάμεις.
Να προσπαθήσετε να διδάξετε Οικιακή Οικονομία ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ σε όλα τα σχολεία της περιοχής σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθείτε. Προτιμήστε να συμπληρώσετε το ωράριο σας διδάσκοντας μόνο το μάθημα μας, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάθεση του μαθήματος μας σε άλλες ειδικότητες. Προσπαθήστε να καλύψετε το ωράριο σας, αναλαμβάνοντας αν είναι απαραίτητο και προγράμματα αγωγής υγείας ή περιβαλλοντικά με θέματα που άπτονται της ειδικότητας μας. Έτσι και μόνο με τον προσωπικό αγώνα του καθενός και την επίτευξη της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας σε όσα περισσότερα σχολεία γίνεται μπορούμε να ευχόμαστε την ανάδειξη της ποιότητας του μαθήματος μας που φρονώ ότι είναι στόχος όλων μας.
Σας υπενθυμίζω τον διαγωνισμό έφηβου καταναλωτή που υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά στην Μεσσηνία με τεράστια επιτυχία και προσπαθήστε να οργανωθείτε στις περιοχές σας για την πραγματοποίηση του. Ήδη προετοιμάζεται ο αντίστοιχος διαγωνισμός και σε άλλες περιοχές.
Για λεπτομέρειες ή οδηγίες είμαι στην διάθεσή σας.
Η φετινή χρονιά έχει ως στόχο την λειτουργία εκπαιδευτικών πλατφορμών για την ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος μας, και έτσι οι παιδαγωγικές συναντήσεις μας αυτή τη χρονιά θα έχουν και αυτό το στόχο.
Τέλος, θα ήθελα τις προτάσεις σας όπου υπάρχουν για την καλύτερη λειτουργία όλων μας και να σας ευχηθώ και πάλι καλή σχολική χρονιά.
Απολογισμός της Σχολικής Χρονιάς.
Θα ήθελα να σας παραθέσω τον απολογισμό πεπραγμένων μου την σχολική χρονιά που πέρασε.
Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τις -τους συναδέλφους που δεν πρόλαβα να δω την χρονιά που πέρασε. Φυσικά είναι δεκτά τα όποια σχόλια σας ώστε να βελτιώσω τον τρόπο εργασίας μου και την αποτελεσματικότητα του. Αν έχετε κάποια ιδέα θα ήθελα να την ακούσω!!!!Ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία μας την χρονιά που πέρασε.
Απολογισμός έργου Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας ΠΕ15.
Αύγουστος 2009- Ιούνιος 2010
• 25/8 και 2/2 :Διδασκαλίες στο ΠΕΚ Πάτρας και παράρτημα Αγρινίου στα πλαίσια της φάσης της εισαγωγικής επιμόρφωσης
• 11/9/09: Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά. Μουσικό σχολείο Πάτρας
• 24/9/09: Συνάντηση με την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κ. Κρούπη
• 30/9/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Αγ. Ανδρέα Κυνουρίας, Ν. Αρκαδίας. Δειγματική διδασκαλία.
• 1/10/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Μολάων Λακωνίας. Δειγματική διδασκαλία
• 8/10/09: Επίσκεψη στο 18ο Γυμνάσιο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 19/10/09: Επίσκεψη στο 6ο Γυμνάσιο Κερκύρας. Δειγματική διδασκαλία. Συνεργασία με την νεοδιόριστη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 28/10/09, 29/10/09, 4/11/09-6/11/09: Β΄ Φάση εισαγωγικής επιμόρφωσης ΠΕΚ Πάτρας
• 10/11/09: Επίσκεψη στο Πειραματικό Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Ρίου στα πλαίσια του προγράμματος Διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας με τις αρχές της τριαρχικής νοημοσύνης με την συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• 11/11/09: Επίσκεψη στο 4ο και 1ο Γυμνάσια Πάτρας στα πλαίσια του προγράμματος Διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας με τις αρχές της τριαρχικής νοημοσύνης με την συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• 13/11/09: Συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια κ. Κουτρούμπα Κων/να του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας στα πλαίσια της διδακτικής του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Διδασκαλία στις-στους τεταρτοετείς φοιτήτριες-τες.
• 16/11/09: Επίσκεψη στο 19ο Γυμνάσιο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• 19/11/09: Δειγματική διδασκαλία στο 4ο Γυμνάσιο Πάτρας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών-τριών Ν. Μεσσηνίας.
• 24/11/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ακράτας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την νεοδιόριστη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• 25/11/09: Επίσκεψη στο Αρσάκειο Σχολείο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 2/12/09: Δειγματική διδασκαλία στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας της Αιγιαλείας Ν. Αχαΐας.
• 17/12/09: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας Ν. Κορινθίας.
• 13/01/10: Επισκέψεις στο 1ο και 5ο Γυμνάσια Κερκύρας. Συνεργασία με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας των σχολείων αυτών.
• 27/01/10: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Πάτρας. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας Ν. Αχαΐας.
• 29/01/10: Εορτασμός για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Εκκλησιασμός.
• 4/2/10-9/02/10: Συμμετοχή στην ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας και στο συμπόσιο με θέμα την τεχνολογία στην διδασκαλία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας.
• Τρίτη 2 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 3ο Γυμνάσιο Πρεβέζης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Πρέβεζας
• Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Κερκύρας
• Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη στο 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας του σχολείου.
• Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Θεσπρωτίας
• Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Αιτωλοακαρνανίας
• Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Λουσικών Αχαΐας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας του σχολείου.
• Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Άρτας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Άρτας
• Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Ιωαννίνων
• Τρίτη 13 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Τετάρτη 14 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Πέμπτη 15 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Τετάρτη 28 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Αρκαδίας
• Πέμπτη 29 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Λακωνίας
• Παρασκευή 30 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας και καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που διδάσκουν Οικιακή Οικονομίας του Ν. Αργολίδος
• Δευτέρα 3 Μαΐου 2010: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ρίου Πάτρας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• Πέμπτη 6 Μαΐου 2010: Συνεργασία με την Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας.
• Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Μαΐου 2010: Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας. Συμμετοχή στην επιτροπή απονομής βραβείων για τον 1ο Διαγωνισμό Μεσσήνιου Έφηβου Καταναλωτή. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Μεσσηνίας. 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Παρακολούθηση παρουσίασης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Θουρίας Μεσσηνίας.
• Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 και Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010: Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο “excellence in education” που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Εισήγηση με θέμα: «τριαρχική νοημοσύνη στην διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας σε Γυμνάσια της Αχαΐας».
• Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010: Παρακολούθηση ημερίδας με θέμα την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Καλό καλοκαίρι!!!!
Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τις -τους συναδέλφους που δεν πρόλαβα να δω την χρονιά που πέρασε. Φυσικά είναι δεκτά τα όποια σχόλια σας ώστε να βελτιώσω τον τρόπο εργασίας μου και την αποτελεσματικότητα του. Αν έχετε κάποια ιδέα θα ήθελα να την ακούσω!!!!Ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία μας την χρονιά που πέρασε.
Απολογισμός έργου Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας ΠΕ15.
Αύγουστος 2009- Ιούνιος 2010
• 25/8 και 2/2 :Διδασκαλίες στο ΠΕΚ Πάτρας και παράρτημα Αγρινίου στα πλαίσια της φάσης της εισαγωγικής επιμόρφωσης
• 11/9/09: Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά. Μουσικό σχολείο Πάτρας
• 24/9/09: Συνάντηση με την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης κ. Κρούπη
• 30/9/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Αγ. Ανδρέα Κυνουρίας, Ν. Αρκαδίας. Δειγματική διδασκαλία.
• 1/10/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Μολάων Λακωνίας. Δειγματική διδασκαλία
• 8/10/09: Επίσκεψη στο 18ο Γυμνάσιο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 19/10/09: Επίσκεψη στο 6ο Γυμνάσιο Κερκύρας. Δειγματική διδασκαλία. Συνεργασία με την νεοδιόριστη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 28/10/09, 29/10/09, 4/11/09-6/11/09: Β΄ Φάση εισαγωγικής επιμόρφωσης ΠΕΚ Πάτρας
• 10/11/09: Επίσκεψη στο Πειραματικό Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Ρίου στα πλαίσια του προγράμματος Διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας με τις αρχές της τριαρχικής νοημοσύνης με την συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• 11/11/09: Επίσκεψη στο 4ο και 1ο Γυμνάσια Πάτρας στα πλαίσια του προγράμματος Διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας με τις αρχές της τριαρχικής νοημοσύνης με την συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• 13/11/09: Συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια κ. Κουτρούμπα Κων/να του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας στα πλαίσια της διδακτικής του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Διδασκαλία στις-στους τεταρτοετείς φοιτήτριες-τες.
• 16/11/09: Επίσκεψη στο 19ο Γυμνάσιο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• 19/11/09: Δειγματική διδασκαλία στο 4ο Γυμνάσιο Πάτρας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών-τριών Ν. Μεσσηνίας.
• 24/11/09: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ακράτας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την νεοδιόριστη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• 25/11/09: Επίσκεψη στο Αρσάκειο Σχολείο Πάτρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας
• 2/12/09: Δειγματική διδασκαλία στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας της Αιγιαλείας Ν. Αχαΐας.
• 17/12/09: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας Ν. Κορινθίας.
• 13/01/10: Επισκέψεις στο 1ο και 5ο Γυμνάσια Κερκύρας. Συνεργασία με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας των σχολείων αυτών.
• 27/01/10: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Πάτρας. Παιδαγωγική συνάντηση με τις καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας Ν. Αχαΐας.
• 29/01/10: Εορτασμός για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Εκκλησιασμός.
• 4/2/10-9/02/10: Συμμετοχή στην ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικιακής Οικονομίας και στο συμπόσιο με θέμα την τεχνολογία στην διδασκαλία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας.
• Τρίτη 2 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 3ο Γυμνάσιο Πρεβέζης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Πρέβεζας
• Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 2ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Κερκύρας
• Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη στο 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας του σχολείου.
• Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Θεσπρωτίας
• Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Αγρινίου. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Αιτωλοακαρνανίας
• Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Λουσικών Αχαΐας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας του σχολείου.
• Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Άρτας. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Άρτας
• Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Ιωαννίνων
• Τρίτη 13 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Τετάρτη 14 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Πέμπτη 15 Απριλίου 2010: Βιωματική Διδασκαλία στο 13ο Λύκειο Πάτρας στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ
• Τετάρτη 28 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Αρκαδίας
• Πέμπτη 29 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Λακωνίας
• Παρασκευή 30 Απριλίου 2010: Δειγματική διδασκαλία στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητριών Οικιακής Οικονομίας και καθηγητών άλλων ειδικοτήτων που διδάσκουν Οικιακή Οικονομίας του Ν. Αργολίδος
• Δευτέρα 3 Μαΐου 2010: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Ρίου Πάτρας. Δειγματική διδασκαλία και συνεργασία με την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.
• Πέμπτη 6 Μαΐου 2010: Συνεργασία με την Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής καθοδήγησης της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας.
• Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Μαΐου 2010: Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας. Συμμετοχή στην επιτροπή απονομής βραβείων για τον 1ο Διαγωνισμό Μεσσήνιου Έφηβου Καταναλωτή. Παιδαγωγική συνάντηση καθηγητών-τριών Οικιακής Οικονομίας Ν. Μεσσηνίας. 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Παρακολούθηση παρουσίασης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Θουρίας Μεσσηνίας.
• Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 και Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010: Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο “excellence in education” που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Εισήγηση με θέμα: «τριαρχική νοημοσύνη στην διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας σε Γυμνάσια της Αχαΐας».
• Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010: Παρακολούθηση ημερίδας με θέμα την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Καλό καλοκαίρι!!!!
Η ανακοίνωση στην εκπαιδευτική πύλη
Εδώ θα δείτε την ανακοίνωση που περιλαμβάνει την επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας από την εκπαιδευτική πύλη.
Διευκρίνηση για την απογραφή
Πριν τρομάξετε και νομίσετε ότι μας ξέχασαν για άλλη μια φορά ( το έπαθα και εγω στην αρχή...:-)) ακούστε:
Στην θέση του σημείου που θέλει τον κλάδο μας βάζουμε την ένδειξη εκπαιδευτικός δημόσιας εκπαίδευσης. Στην επόμενη ένδειξη που είναι η ειδικότητα έχει ανοίξει όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες μαζί και την δική μας της Οικιακής Οικονομίας.
Επίσης, το πτυχίο μας θα μπει κάτω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και θα είναι πτυχίο Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας.
Καλη επιτυχία στην απογραφή σας!
Στην θέση του σημείου που θέλει τον κλάδο μας βάζουμε την ένδειξη εκπαιδευτικός δημόσιας εκπαίδευσης. Στην επόμενη ένδειξη που είναι η ειδικότητα έχει ανοίξει όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες μαζί και την δική μας της Οικιακής Οικονομίας.
Επίσης, το πτυχίο μας θα μπει κάτω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και θα είναι πτυχίο Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας.
Καλη επιτυχία στην απογραφή σας!
Επιστολή Σχολικών Συμβούλων για το Πράσινο Σχολειο
Σας παραθέτω την επιστολη που στείλαμε οι τρεις Σχολικές Σύμβουλοι στο Υπουργείο Παιδείας και στους Διευθυντές Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για το Πράσινο Σχολείο.
ΘΕΜΑ:«Το Πράσινο Σχολείο και η εκπαιδευτική λειτουργία του μέσα από την αξιοποίηση εκπαιδευτικών δυνάμεων»
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το Νέο Σχολείο, και μάλιστα στους βασικούς στόχους της διακήρυξης, υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να συμπεριλάβει στις λειτουργίες του Νέου Σχολείου τα θέματα που αφορούν στο Πράσινο Σχολείο και αναφέρονται μεταξύ άλλων στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην υγιεινή διατροφή, στη φροντίδα και το σεβασμός στο περιβάλλον όπως ακριβώς καταγράφονται στην παράγραφο 7 των επιγραμματικών στοιχείων της σελίδας 5.
(7. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Το Νέο Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν.)
Τα θέματα αυτά είναι ακριβώς εκείνα με τα οποία ασχολείται η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας σήμερα, και οι καθηγητές και καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας έχουν αποκτήσει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο αντίστοιχο τμήμα του, της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας όλες εκείνες τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την διδασκαλία των θεμάτων της διατροφής, της φροντίδας για το περιβάλλον, της ενέργειας και της εξοικονόμησης της, αλλά και γενικότερα της σωστής χρήσης των ανθρώπινων και υλικών πόρων που οδηγούν στην αειφορία, της πρόληψης(π.χ. για το κάπνισμα), της αγωγής υγείας, των πρώτων βοηθειών αλλά και της πρόληψης ατυχημάτων στο σπίτι και στο δρόμο, της αγωγής καταναλωτή, καθώς και σε άλλα θέματα που σκοπεύουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μαθητών, των οικογενειών τους και της κοινότητας στην οποία ζουν.
Οι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας έχουν αποκτήσει όλες εκείνες τις εκπαιδευτικές ικανότητες-δεξιότητες που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιωματική διδασκαλία των θεμάτων της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα θέματα του «Πράσινου Σχολείου». Μπορούν να επιλέγουν τις διδακτικές μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους ώστε οι Έλληνες μαθητές και οι Ελληνίδες μαθήτριες να αποκτήσουν τις στάσεις και συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για να μπορούν να κατακτήσουν το «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω», να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι-ιες και στην συνέχεια να δρουν μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν και αναπτύσσονται. Παράλληλα με την παραδοσιακή διδασκαλία, οι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας χρησιμοποιούν ήδη εκπαιδευτικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο και εμπλουτίζουν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενισχύοντας έτσι ψηφιακά την διδασκαλία τους. Η χρήση εκπαιδευτικών wikis που ήδη προετοιμάζονται
(π.χ.www.oikiakioikonomia.wikispaces.com, http://4ogumnasiohaladriou.edumoot.com/ , www.3gymcorfu.wikispaces.com) θα συνεισφέρει και θα εμπλέξει τους μαθητές-τριες ακόμη περισσότερο, βοηθώντας τους να γίνουν πιο ενεργοί-ες και εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με νέες διδακτικές μεθόδους με την χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιακής τάξης, όπως άλλωστε επιθυμεί και το Υπουργείο μέσα από την εξαγγελίες για το Νέο Σχολείο.
Έτσι , ως Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας υποστηρίζουμε ένθερμα ότι η διδασκαλία των θεμάτων του Πράσινου Σχολείου από καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας θα λειτουργήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση αλλά και εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών-τριών στα θέματα αυτά.
Χαρακτηριστικό είναι και το εκπαιδευτικό παράδειγμα της Κύπρου όπου η Οικιακή Οικονομία διδάσκεται ΚΑΙ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και περιλαμβάνει αντίστοιχα θέματα όπως εκείνο της διατροφής. (λεπτομέρειες υπάρχουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου http://www.schools.ac.cy/klimakio/index.html αλλά και στην υποσελίδα http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/OikiakiOikonomia/index.html που περιλαμβάνει το σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας στα Δημοτικά σχολεία της Κύπρου). Φυσικά, στην διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα, τα παραδείγματα διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πάρα πολλά, με πρώτο το παράδειγμα της Φιλανδίας που ως γνωστόν, κρατάει και τα σκήπτρα στα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής έκθεσης Pisa.
Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της δημιουργίας του Νέου Σχολείου και των προσδοκιών από αυτό η ανάγκη αξιοποίησης όλων των εκπαιδευτικών δυνάμεων που διαθέτουν τις κατάλληλες για τον κάθε τομέα γνώσεις είναι απαραίτητη για να γίνει κατορθωτή η αναγκαία αλλαγή προς το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών-τριών μας.
Σας παρακαλούμε θερμά να μελετήσετε το θέμα ώστε να μπορέσουμε ως εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας να συνεισφέρουμε στην πρόοδο της εκπαίδευσης στην χώρα μας με όλες μας τις δυνάμεις και φυσικά να προσφέρουμε τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουμε αποκτήσει με τις ειδικές σύγχρονες σπουδές μας για την επίτευξη των στόχων του Νέου Σχολείου.
Με εκτίμηση,
Ευαγγελία Κροκίδη
Ελένη Κορέτση
Ζαχαρούλα Καρρά
Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας
ΘΕΜΑ:«Το Πράσινο Σχολείο και η εκπαιδευτική λειτουργία του μέσα από την αξιοποίηση εκπαιδευτικών δυνάμεων»
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το Νέο Σχολείο, και μάλιστα στους βασικούς στόχους της διακήρυξης, υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να συμπεριλάβει στις λειτουργίες του Νέου Σχολείου τα θέματα που αφορούν στο Πράσινο Σχολείο και αναφέρονται μεταξύ άλλων στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην υγιεινή διατροφή, στη φροντίδα και το σεβασμός στο περιβάλλον όπως ακριβώς καταγράφονται στην παράγραφο 7 των επιγραμματικών στοιχείων της σελίδας 5.
(7. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Το Νέο Σχολείο καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση στο Μαθητή. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η υγιεινή διατροφή, η φροντίδα και ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ικανότητα αξιοποίησής του με βιώσιμο τρόπο περνάει από τη βιωματική γνώση και το «παιχνίδι» του μαθητή με τη φύση που μετατρέπεται σε προστασία και αγάπη για αυτήν.)
Τα θέματα αυτά είναι ακριβώς εκείνα με τα οποία ασχολείται η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας σήμερα, και οι καθηγητές και καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας έχουν αποκτήσει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο αντίστοιχο τμήμα του, της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας όλες εκείνες τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την διδασκαλία των θεμάτων της διατροφής, της φροντίδας για το περιβάλλον, της ενέργειας και της εξοικονόμησης της, αλλά και γενικότερα της σωστής χρήσης των ανθρώπινων και υλικών πόρων που οδηγούν στην αειφορία, της πρόληψης(π.χ. για το κάπνισμα), της αγωγής υγείας, των πρώτων βοηθειών αλλά και της πρόληψης ατυχημάτων στο σπίτι και στο δρόμο, της αγωγής καταναλωτή, καθώς και σε άλλα θέματα που σκοπεύουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μαθητών, των οικογενειών τους και της κοινότητας στην οποία ζουν.
Οι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας έχουν αποκτήσει όλες εκείνες τις εκπαιδευτικές ικανότητες-δεξιότητες που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιωματική διδασκαλία των θεμάτων της Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα θέματα του «Πράσινου Σχολείου». Μπορούν να επιλέγουν τις διδακτικές μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους ώστε οι Έλληνες μαθητές και οι Ελληνίδες μαθήτριες να αποκτήσουν τις στάσεις και συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για να μπορούν να κατακτήσουν το «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω», να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι-ιες και στην συνέχεια να δρουν μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν και αναπτύσσονται. Παράλληλα με την παραδοσιακή διδασκαλία, οι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας χρησιμοποιούν ήδη εκπαιδευτικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο και εμπλουτίζουν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενισχύοντας έτσι ψηφιακά την διδασκαλία τους. Η χρήση εκπαιδευτικών wikis που ήδη προετοιμάζονται
(π.χ.www.oikiakioikonomia.wikispaces.com, http://4ogumnasiohaladriou.edumoot.com/ , www.3gymcorfu.wikispaces.com) θα συνεισφέρει και θα εμπλέξει τους μαθητές-τριες ακόμη περισσότερο, βοηθώντας τους να γίνουν πιο ενεργοί-ες και εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με νέες διδακτικές μεθόδους με την χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιακής τάξης, όπως άλλωστε επιθυμεί και το Υπουργείο μέσα από την εξαγγελίες για το Νέο Σχολείο.
Έτσι , ως Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας υποστηρίζουμε ένθερμα ότι η διδασκαλία των θεμάτων του Πράσινου Σχολείου από καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας θα λειτουργήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση αλλά και εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών-τριών στα θέματα αυτά.
Χαρακτηριστικό είναι και το εκπαιδευτικό παράδειγμα της Κύπρου όπου η Οικιακή Οικονομία διδάσκεται ΚΑΙ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και περιλαμβάνει αντίστοιχα θέματα όπως εκείνο της διατροφής. (λεπτομέρειες υπάρχουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου http://www.schools.ac.cy/klimakio/index.html αλλά και στην υποσελίδα http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/OikiakiOikonomia/index.html που περιλαμβάνει το σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα της διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας στα Δημοτικά σχολεία της Κύπρου). Φυσικά, στην διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα, τα παραδείγματα διδασκαλίας της Οικιακής Οικονομίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πάρα πολλά, με πρώτο το παράδειγμα της Φιλανδίας που ως γνωστόν, κρατάει και τα σκήπτρα στα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής έκθεσης Pisa.
Πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της δημιουργίας του Νέου Σχολείου και των προσδοκιών από αυτό η ανάγκη αξιοποίησης όλων των εκπαιδευτικών δυνάμεων που διαθέτουν τις κατάλληλες για τον κάθε τομέα γνώσεις είναι απαραίτητη για να γίνει κατορθωτή η αναγκαία αλλαγή προς το καλό της εκπαίδευσης και των μαθητών-τριών μας.
Σας παρακαλούμε θερμά να μελετήσετε το θέμα ώστε να μπορέσουμε ως εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας να συνεισφέρουμε στην πρόοδο της εκπαίδευσης στην χώρα μας με όλες μας τις δυνάμεις και φυσικά να προσφέρουμε τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουμε αποκτήσει με τις ειδικές σύγχρονες σπουδές μας για την επίτευξη των στόχων του Νέου Σχολείου.
Με εκτίμηση,
Ευαγγελία Κροκίδη
Ελένη Κορέτση
Ζαχαρούλα Καρρά
Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας προσκαλούμε στην συνάντησή του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 και ώρα 11:00, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ευχόμαστε να έχετε τελειώσει όλοι και όλες με τις σχολικές σας υποχρεώσεις και να μπορέσετε να παραβρεθείτε και να συζητήσουμε τις ενέργειες του Συλλόγου μας για τις νέες εξελίξεις στο Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Σας προσκαλούμε στην συνάντησή του Συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 και ώρα 11:00, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Ευχόμαστε να έχετε τελειώσει όλοι και όλες με τις σχολικές σας υποχρεώσεις και να μπορέσετε να παραβρεθείτε και να συζητήσουμε τις ενέργειες του Συλλόγου μας για τις νέες εξελίξεις στο Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Το συνέδριο στο Χαροκόπειο.
Την περασμένη εβδομάδα, από την Τρίτη ως και την Παρασκευή, στο Χαροκόπειο πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Excellence in Education 2010: Research, Strategic Planning and Development".
Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου υπήρχε και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των συναδέλφων Οικιακής Οικονομίας που παρουσίασαν τη δουλειά που έγινε μέσα στην τάξη με την εισαγωγή της τριαρχικής νοημοσύνης στην διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας, θέμα που όπως υποθέτω ξέρετε "έτρεχε" πολιτικά όλη την χρονιά που μας πέρασε σε αρκετά σχολεία της Ελλάδας υπό την αιγίδα και συνδρομή του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου και του λέκτορα Δημήτρη Ζμπάινου.
Στην παρουσίαση αυτή είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά έγινε μέσα στις τάξεις, τις δουλειές των μαθητών-τριών, τις διαφημίσεις που είχαν φτιάξει αλλά και τα υπεροχα βίντεο. Οι συνάδελφοι που παρουσίαζαν ήταν οι :
Κώστας Σκανδάλης από το 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
Μίνωας Στεφανάκης από Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας
Κορίνα Ανδριώτη από Γυμνάσιο της Κυψέλης
Χριστίνα Κτενά από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πάτρας
Ελένη Σιδηροπούλου από Γυμνάσια του Κιλκίς.
Παράλληλα οι Σχολικές Σύμβουλοι Ελένη Κορέτση, Χαρά Καρρά και η υπογράφουσα είμασταν εκεί για να παρουσιάσουμε τους συναδέλφους και να υποστηρίξουμε το έργο τους αλλά και να στηρίξουμε τις νέες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας.
Και τώρα θα μου επιτρέψετε να γκρινιάξω. Αλλά και να εκφράσω τον απέραντο θυμό μου, που πολύ καιρό τώρα κρατάω μέσα μου ή και απλά συζητάω χαμηλόφωνα. Βλέπω όμως ότι μάλλον ήρθε η ώρα να τα πω λίγο πιο έντονα, παίρνοντας το δικαίωμα από τα 7 χρόνια που υπηρετώ το θεσμό της Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας αλλά και τα 25 χρόνια ενεργούς δράσης ως εκπαιδευτικός και υπηρέτης της επιστήμης της Οικιακής Οικονομίας. (οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το έργο μου και ευχαρίστως θα δεχθώ την όποια κριτική αφού δυστυχώς σε αυτή τη χώρα η αξιολόγηση και η προσπάθεια για το καλύτερο μέσα από την κριτική είναι ανύπαρκτη σε υπηρεσιακό και ανώτερο επίπεδο.)
Η παρουσίαση έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο φυσικό επιστημονικό μας χώρο. Όμως το ακροατήριο ήταν μόνο 20 περίπου άτομα, καθηγήτριες και καθηγητές Οικιακής Οικονομίας, οι περισσότεροι-ες από μακρινά μέρη της επαρχιακής Ελλάδας, τους οποίους-ες και ευχαριστώ ολόθερμα για την συμμετοχή τους. Και ευτυχώς δηλαδή που ήταν και αυτές-οι γιατί κατά τα άλλα την παρουσίαση της δουλειάς των συναδέλφων, και τη προσπάθεια για την ενίσχυση του μαθήματος μέσα από τη νέα διάσταση που μπορεί να πάρει με μια άλλη διδακτική μέθοδο, που μπορεί και να οδηγήσει στην ενίσχυση του μαθήματος , λάμπρυναν με την ηχηρή ΑΠΟΥΣΙΑ τους οι συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας της Αθήνας και του Πειραιά, ο Σύλλογος Αποφοίτων, αλλά και οι άλλες δύο Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας.
Φαίνεται ότι η αγάπη για την επιστήμη που όλοι και όλες υπηρετούμε έχει μικρότερη διάσταση από αυτή που εγώ, προφανώς λανθασμένα, πιστεύω.(ίσως τελικά παραείμαι ρομαντική....)
Επίσης γίνεται φανερό ότι ο καναπές και η βολή του καθενός που θέλει να λέγεται επιστήμονας και εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας έχει μεγαλύτερη αξία από την προσπάθεια για την αναβάθμιση του μαθήματος, από την μεταξύ μας επικοινωνία, από την ανάγκη να μάθουμε τα τεκτενόμενα στις αίθουσες που διδάσκεται το μάθημά μας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας του μαθήματος, την ανάδειξή της αξίας του.
Φρονώ, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι πρέπει να ξυπνήσουμε από τον δημοσιουπαλληλικό ύπνο. Ίσως οι άλλες ειδικότητες το αντέχουν αυτό τον ύπνο, σε μας όμως πάλι, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κοιμόμαστε σε μια εποχή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, που οι δεύτερες αναθέσεις ήδη φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα στις θέσεις μας, που τα θέματα μας περνούν σε άλλες μορφές μαθήματος μέσα από τις νέες ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ και εμείς δεν κάνουμε τίποτε για άλλα αυτά. Απλά περιμένουμε, ή απλά βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην είμαστε παρούσες και παρόντες στις εξελίξεις, που στο παρελθόν βοηθήσαμε εμείς οι ίδιες καιίδιοι ώς ειδικότητα για την αρνητική πορεία που έχουν τώρα, με τα πολλά λάθη που και πάλι λόγω την μη φυσικής μας παρουσίας έγιναν.
Μπορεί να είμαι σκληρή, είμαι σίγουρα πολύ θυμωμένη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως γίνεται να έρχεται η συνάδελφος από το μακρινό σχολείο του Κιλκίς, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τα Σκόπια να μας δείξει τι έκαναν οι μαθητές-τριες της εκεί, και η συνάδελφος από την Νεάπολη Λακωνίας και να μην μπορούν να είναι εκεί, οι συνάδελφοι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας της Καλλιθέας, του Πειραιά, της Αθήνας,(γιατί οι πιο μακρινοί-ες σαφώς και δικαιολογούνται παρότι είναι πάντα παρούσες στις εξελίξεις με πολυ καλό ποσοστό σε αναλογία με τους συναδέλφους της Αττικής ) σε μια χρονική στιγμή που ξέρουμε καλά τι επικρατεί στο σχολείο, που σίγουρα μπορούσαν να κανονίσουν να λείπουν αφού οι σχολικές εργασίες είναι ελάχιστες αυτό τον καιρό.
Αν δεν στρατευτούμε όλες και όλοι , αν δεν παλέψουμε και με την φυσική μας παρουσία, αν δεν υποστηρίξουμε αυτό που υπηρετούμε και αγαπάμε , αν δεν το δείξουμε είμαστε χαμενες και χαμένοι.
Αν το αγαπάμε, φυσικά. Αν νιώθουμε ότι αγαπάμε την Οικιακή Οικονομία, αν δεν ντρεπόμαστε γι αυτό που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Γιατί αν είναι αλλιώς τα πράγματα , αν η ντροπή να λέμε ότι διδάσκουμε Οικιακή Οικονομία είναι μεγαλύτερη, καλύτερα να δείξουμε λίγο φιλότιμο και ας αλλάξουμε δουλειά, κατεύθυνση, ειδικότητα.
Είναι άδικο για μια επιστήμη που ήταν πρωτοπόρα στην γυναικεία εκπαίδευση και χειραφέτηση, για την επιστήμη που είναι η πιο απαραίτητη σήμερα στην δύσκολη κατάσταση που τα άτομα και οι οικογένειες βιώνουν να την αρνούμαστε με αυτό τον τρόπο,και αντί να κάνουμε τα πάντα, την ποδοπατούμε και την μειώνουμε. Μειώνοντας και εγκαταλείποντας τους ίδιους μας τους εαυτούς ως εκπαιδευτικοί.
Και αν νομίζετε ότι είμαι περισσότερο από όσο πρέπει σκληρή και ίσως και άδικη σας παραθέτω δύο βίντεο που "μάζεψα" από το you tube και δείχνουν το αποτέλεσμα ....ελειπούς (το θέτω ομαλά, για να μην πω ανικανότητας) ή ανεπαρκούς αν θέλετε διδασκαλίας Οικιακής Οικονομίας.(αν ο κύριος συνάδελφος που διδάσκει Οικιακή Οικονομία στο πρώτο βίντεο αναγνωρίσει την φωνή του ας προβληματιστεί........).
Δείτε τα λοιπόν, και καταλάβετε την πίκρα και την οργή μου.
Δέχομαι όλα τα σχόλια που θέλετε να κάνετε. Σύντομα θα ξεκινήσω και φόρουμ ώστε να συζητήσουμε τελικά τι θέλουμε για την Οικιακή Οικονομία.
Και στην συνέχεια η καταστροφή του βιβλίου της Οικιακής Οικονομίας που συμβολίζει πολλά για την καθηγήτρια ή τον καθηγητή που δίδασκε Οικιακή Οικονομία σε κείνο το σχολείο.
Την Πέμπτη, 10 Ιουνίου υπήρχε και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των συναδέλφων Οικιακής Οικονομίας που παρουσίασαν τη δουλειά που έγινε μέσα στην τάξη με την εισαγωγή της τριαρχικής νοημοσύνης στην διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας, θέμα που όπως υποθέτω ξέρετε "έτρεχε" πολιτικά όλη την χρονιά που μας πέρασε σε αρκετά σχολεία της Ελλάδας υπό την αιγίδα και συνδρομή του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου και του λέκτορα Δημήτρη Ζμπάινου.
Στην παρουσίαση αυτή είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά έγινε μέσα στις τάξεις, τις δουλειές των μαθητών-τριών, τις διαφημίσεις που είχαν φτιάξει αλλά και τα υπεροχα βίντεο. Οι συνάδελφοι που παρουσίαζαν ήταν οι :
Κώστας Σκανδάλης από το 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου
Μίνωας Στεφανάκης από Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας
Κορίνα Ανδριώτη από Γυμνάσιο της Κυψέλης
Χριστίνα Κτενά από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πάτρας
Ελένη Σιδηροπούλου από Γυμνάσια του Κιλκίς.
Παράλληλα οι Σχολικές Σύμβουλοι Ελένη Κορέτση, Χαρά Καρρά και η υπογράφουσα είμασταν εκεί για να παρουσιάσουμε τους συναδέλφους και να υποστηρίξουμε το έργο τους αλλά και να στηρίξουμε τις νέες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η διδασκαλία της Οικιακής Οικονομίας.
Και τώρα θα μου επιτρέψετε να γκρινιάξω. Αλλά και να εκφράσω τον απέραντο θυμό μου, που πολύ καιρό τώρα κρατάω μέσα μου ή και απλά συζητάω χαμηλόφωνα. Βλέπω όμως ότι μάλλον ήρθε η ώρα να τα πω λίγο πιο έντονα, παίρνοντας το δικαίωμα από τα 7 χρόνια που υπηρετώ το θεσμό της Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας αλλά και τα 25 χρόνια ενεργούς δράσης ως εκπαιδευτικός και υπηρέτης της επιστήμης της Οικιακής Οικονομίας. (οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το έργο μου και ευχαρίστως θα δεχθώ την όποια κριτική αφού δυστυχώς σε αυτή τη χώρα η αξιολόγηση και η προσπάθεια για το καλύτερο μέσα από την κριτική είναι ανύπαρκτη σε υπηρεσιακό και ανώτερο επίπεδο.)
Η παρουσίαση έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο φυσικό επιστημονικό μας χώρο. Όμως το ακροατήριο ήταν μόνο 20 περίπου άτομα, καθηγήτριες και καθηγητές Οικιακής Οικονομίας, οι περισσότεροι-ες από μακρινά μέρη της επαρχιακής Ελλάδας, τους οποίους-ες και ευχαριστώ ολόθερμα για την συμμετοχή τους. Και ευτυχώς δηλαδή που ήταν και αυτές-οι γιατί κατά τα άλλα την παρουσίαση της δουλειάς των συναδέλφων, και τη προσπάθεια για την ενίσχυση του μαθήματος μέσα από τη νέα διάσταση που μπορεί να πάρει με μια άλλη διδακτική μέθοδο, που μπορεί και να οδηγήσει στην ενίσχυση του μαθήματος , λάμπρυναν με την ηχηρή ΑΠΟΥΣΙΑ τους οι συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας της Αθήνας και του Πειραιά, ο Σύλλογος Αποφοίτων, αλλά και οι άλλες δύο Σχολικές Σύμβουλοι Οικιακής Οικονομίας.
Φαίνεται ότι η αγάπη για την επιστήμη που όλοι και όλες υπηρετούμε έχει μικρότερη διάσταση από αυτή που εγώ, προφανώς λανθασμένα, πιστεύω.(ίσως τελικά παραείμαι ρομαντική....)
Επίσης γίνεται φανερό ότι ο καναπές και η βολή του καθενός που θέλει να λέγεται επιστήμονας και εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας έχει μεγαλύτερη αξία από την προσπάθεια για την αναβάθμιση του μαθήματος, από την μεταξύ μας επικοινωνία, από την ανάγκη να μάθουμε τα τεκτενόμενα στις αίθουσες που διδάσκεται το μάθημά μας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας του μαθήματος, την ανάδειξή της αξίας του.
Φρονώ, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι πρέπει να ξυπνήσουμε από τον δημοσιουπαλληλικό ύπνο. Ίσως οι άλλες ειδικότητες το αντέχουν αυτό τον ύπνο, σε μας όμως πάλι, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κοιμόμαστε σε μια εποχή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, που οι δεύτερες αναθέσεις ήδη φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα στις θέσεις μας, που τα θέματα μας περνούν σε άλλες μορφές μαθήματος μέσα από τις νέες ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ και εμείς δεν κάνουμε τίποτε για άλλα αυτά. Απλά περιμένουμε, ή απλά βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην είμαστε παρούσες και παρόντες στις εξελίξεις, που στο παρελθόν βοηθήσαμε εμείς οι ίδιες καιίδιοι ώς ειδικότητα για την αρνητική πορεία που έχουν τώρα, με τα πολλά λάθη που και πάλι λόγω την μη φυσικής μας παρουσίας έγιναν.
Μπορεί να είμαι σκληρή, είμαι σίγουρα πολύ θυμωμένη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως γίνεται να έρχεται η συνάδελφος από το μακρινό σχολείο του Κιλκίς, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τα Σκόπια να μας δείξει τι έκαναν οι μαθητές-τριες της εκεί, και η συνάδελφος από την Νεάπολη Λακωνίας και να μην μπορούν να είναι εκεί, οι συνάδελφοι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας της Καλλιθέας, του Πειραιά, της Αθήνας,(γιατί οι πιο μακρινοί-ες σαφώς και δικαιολογούνται παρότι είναι πάντα παρούσες στις εξελίξεις με πολυ καλό ποσοστό σε αναλογία με τους συναδέλφους της Αττικής ) σε μια χρονική στιγμή που ξέρουμε καλά τι επικρατεί στο σχολείο, που σίγουρα μπορούσαν να κανονίσουν να λείπουν αφού οι σχολικές εργασίες είναι ελάχιστες αυτό τον καιρό.
Αν δεν στρατευτούμε όλες και όλοι , αν δεν παλέψουμε και με την φυσική μας παρουσία, αν δεν υποστηρίξουμε αυτό που υπηρετούμε και αγαπάμε , αν δεν το δείξουμε είμαστε χαμενες και χαμένοι.
Αν το αγαπάμε, φυσικά. Αν νιώθουμε ότι αγαπάμε την Οικιακή Οικονομία, αν δεν ντρεπόμαστε γι αυτό που σπουδάσαμε και διδάσκουμε. Γιατί αν είναι αλλιώς τα πράγματα , αν η ντροπή να λέμε ότι διδάσκουμε Οικιακή Οικονομία είναι μεγαλύτερη, καλύτερα να δείξουμε λίγο φιλότιμο και ας αλλάξουμε δουλειά, κατεύθυνση, ειδικότητα.
Είναι άδικο για μια επιστήμη που ήταν πρωτοπόρα στην γυναικεία εκπαίδευση και χειραφέτηση, για την επιστήμη που είναι η πιο απαραίτητη σήμερα στην δύσκολη κατάσταση που τα άτομα και οι οικογένειες βιώνουν να την αρνούμαστε με αυτό τον τρόπο,και αντί να κάνουμε τα πάντα, την ποδοπατούμε και την μειώνουμε. Μειώνοντας και εγκαταλείποντας τους ίδιους μας τους εαυτούς ως εκπαιδευτικοί.
Και αν νομίζετε ότι είμαι περισσότερο από όσο πρέπει σκληρή και ίσως και άδικη σας παραθέτω δύο βίντεο που "μάζεψα" από το you tube και δείχνουν το αποτέλεσμα ....ελειπούς (το θέτω ομαλά, για να μην πω ανικανότητας) ή ανεπαρκούς αν θέλετε διδασκαλίας Οικιακής Οικονομίας.(αν ο κύριος συνάδελφος που διδάσκει Οικιακή Οικονομία στο πρώτο βίντεο αναγνωρίσει την φωνή του ας προβληματιστεί........).
Δείτε τα λοιπόν, και καταλάβετε την πίκρα και την οργή μου.
Δέχομαι όλα τα σχόλια που θέλετε να κάνετε. Σύντομα θα ξεκινήσω και φόρουμ ώστε να συζητήσουμε τελικά τι θέλουμε για την Οικιακή Οικονομία.
Και στην συνέχεια η καταστροφή του βιβλίου της Οικιακής Οικονομίας που συμβολίζει πολλά για την καθηγήτρια ή τον καθηγητή που δίδασκε Οικιακή Οικονομία σε κείνο το σχολείο.
Ερωτηματολόγιο πτυχιακής εργασίας
Η πτυχιακή φοιτήτρια, και μελλοντική συνάδελφος καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας ζητάει την βοήθεια μας για την ολοκλήρωση της πτυχιακής της εργασίας. Σας παρακαλώ, να συμπληρώσουμε όλες και όλοι το ερωτηματολόγιο της που βρίσκεται στην σελίδα με τις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας μας ( εδώ) για να μπορέσει να ολοκληρώσει την εργασία της. Αφού το συμληρώσετε να της το στείλετε στο hs20641@hua.gr.
Σας ευχαριστώ εκ μέρους της!!!
Σας ευχαριστώ εκ μέρους της!!!
Διατροφικό(!!!!).....ανεκδοτάκι!
Ας χαλαρώσουμε λίγο.....
Εν αρχή ο Θεός γέμισε τη γη με μπρόκολο, κουνουπίδι και σπανάκι,
> πράσινα, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά
> όλων των ειδών, ώστε ο άνδρας και η γυναίκα να ζήσουν υγιεινά και παντοτινά.
> Ο σατανάς όμως δημιούργησε τα Haagen Dazs και τα διάφορα cookies.
> Και ρώτησε: «Λίγη ακόμη σάλτσα ...
> βύσσινου;»
> και ο άνδρας απήντησε: «Ευχαρίστως!»
> και η γυναίκα πρόσθεσε: «Παρακαλώ για μένα άλλη μια ζεστή βάφλα με σαντιγύ!».
> Και έτσι πήραν και οι δύο από 5 κιλά .
> Και ο Θεός δημιούργησε το γιαούρτι, ώστε να διατηρήσει η γυναίκα το σώμα της όπως άρεσε στον άνδρα.
> Και ο σατανάς δημιούργησε από το σιτάρι το άσπρο αλεύρι
> και από το ζαχαροκάλαμο τη ζάχαρη και τα συνδύασε.
> Και η γυναίκα άλλαξε νούμερο στην ένδυσή της και πήγε από το 38 στο
> 46.
>
> Και έτσι είπε ο Κύριος: «Δοκίμασε το φρέσκο μαρούλι μου!»
> Και ο σατανάς εφεύρε το ντρέσσιγκ και το σκορδόψωμο ως συνοδευτικά.
> Και οι άνδρες και οι γυναίκες μετά από αυτή την απόλαυση
> άνοιξαν τις ζώνες τους κατά τουλάχιστον μία τρύπα.
>
> Ο Κύριος όμως είπε: «Σας έδωσα φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο, στο
> οποίο να μαγειρεύετε υγιεινά!»
> Και ο σατανάς συνόδεψε τα φαγητά αυτά με δεύτερο πιάτο, από νόστιμες
> μπουκίτσες από ψωμάκια, τυράκια camembert, αστακό σε βούτυρο μυρωδάτο
> και φιλετάκια κοτόπουλου.
> Και οι τιμές χοληστερίνης του ανθρώπου ανέβηκαν στα ουράνια.
> Έτσι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο αθλητικά παπούτσια, ώστε να χάσει
> μερικά κιλά με την άθληση...
> Και ο σατανάς δημιούργησε την δορυφορική τηλεόραση και τα DVD μαζί με
> τα τηλεχειριστήρια,
> για να μην κουράζεται ο άνθρωπος με το ζάπινγκ.
> Και οι άνδρες και οι γυναίκες γελούσαν και έκλαιγαν μπροστά την οθόνη
> και άρχισαν να φοράνε ελαστικές φόρμες αδυνατίσματος.
> Έτσι ο Θεός δημιούργησε την πατάτα, φτωχή σε λίπος και κάλιο και
> γεμάτη θρεπτικές ουσίες.
> Και ο σατανάς αφαίρεσε την φλούδα και έκοψε το εσωτερικό της σε πατατάκια,τα οποία τηγάνησε και τα κάλυψε με πολύ αλάτι..Και ο άνθρωπος πήρε μερικά κιλά ακόμη...
> Ο Θεός όμως έφερε το άπαχο κρέας, ώστε τα τέκνα του να χορταίνουν
> προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες.
> Και ο σατανάς έφερε τα Goodys και το τσίζμπουργκερ των 99 λεπτών. Και ρώτησε ο σατανάς: «Θέλεις και τηγανητές πατάτες;»
> Και είπε ο άνθρωπος: «Βεβαίως, μια μεγάλη μερίδα με μαγιονέζα!».
> Kαι σχολίασε ο σατανάς: «Έτσι μπράβο!»
> Και ο άνθρωπος έπαθε έμφραγμα.
>
> Και ο Θεός αναστέναξε και δημιούργησε το τετραπλό μπαϊ-πάς της καρδιάς.
> Και τότε ο σατανάς είπε 'είπαμε να παίζουμε τίμια'...
> ....Και δημιούργησε το ΙΚΑ.
>
Εν αρχή ο Θεός γέμισε τη γη με μπρόκολο, κουνουπίδι και σπανάκι,
> πράσινα, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά
> όλων των ειδών, ώστε ο άνδρας και η γυναίκα να ζήσουν υγιεινά και παντοτινά.
> Ο σατανάς όμως δημιούργησε τα Haagen Dazs και τα διάφορα cookies.
> Και ρώτησε: «Λίγη ακόμη σάλτσα ...
> βύσσινου;»
> και ο άνδρας απήντησε: «Ευχαρίστως!»
> και η γυναίκα πρόσθεσε: «Παρακαλώ για μένα άλλη μια ζεστή βάφλα με σαντιγύ!».
> Και έτσι πήραν και οι δύο από 5 κιλά .
> Και ο Θεός δημιούργησε το γιαούρτι, ώστε να διατηρήσει η γυναίκα το σώμα της όπως άρεσε στον άνδρα.
> Και ο σατανάς δημιούργησε από το σιτάρι το άσπρο αλεύρι
> και από το ζαχαροκάλαμο τη ζάχαρη και τα συνδύασε.
> Και η γυναίκα άλλαξε νούμερο στην ένδυσή της και πήγε από το 38 στο
> 46.
>
> Και έτσι είπε ο Κύριος: «Δοκίμασε το φρέσκο μαρούλι μου!»
> Και ο σατανάς εφεύρε το ντρέσσιγκ και το σκορδόψωμο ως συνοδευτικά.
> Και οι άνδρες και οι γυναίκες μετά από αυτή την απόλαυση
> άνοιξαν τις ζώνες τους κατά τουλάχιστον μία τρύπα.
>
> Ο Κύριος όμως είπε: «Σας έδωσα φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο, στο
> οποίο να μαγειρεύετε υγιεινά!»
> Και ο σατανάς συνόδεψε τα φαγητά αυτά με δεύτερο πιάτο, από νόστιμες
> μπουκίτσες από ψωμάκια, τυράκια camembert, αστακό σε βούτυρο μυρωδάτο
> και φιλετάκια κοτόπουλου.
> Και οι τιμές χοληστερίνης του ανθρώπου ανέβηκαν στα ουράνια.
> Έτσι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο αθλητικά παπούτσια, ώστε να χάσει
> μερικά κιλά με την άθληση...
> Και ο σατανάς δημιούργησε την δορυφορική τηλεόραση και τα DVD μαζί με
> τα τηλεχειριστήρια,
> για να μην κουράζεται ο άνθρωπος με το ζάπινγκ.
> Και οι άνδρες και οι γυναίκες γελούσαν και έκλαιγαν μπροστά την οθόνη
> και άρχισαν να φοράνε ελαστικές φόρμες αδυνατίσματος.
> Έτσι ο Θεός δημιούργησε την πατάτα, φτωχή σε λίπος και κάλιο και
> γεμάτη θρεπτικές ουσίες.
> Και ο σατανάς αφαίρεσε την φλούδα και έκοψε το εσωτερικό της σε πατατάκια,τα οποία τηγάνησε και τα κάλυψε με πολύ αλάτι..Και ο άνθρωπος πήρε μερικά κιλά ακόμη...
> Ο Θεός όμως έφερε το άπαχο κρέας, ώστε τα τέκνα του να χορταίνουν
> προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες.
> Και ο σατανάς έφερε τα Goodys και το τσίζμπουργκερ των 99 λεπτών. Και ρώτησε ο σατανάς: «Θέλεις και τηγανητές πατάτες;»
> Και είπε ο άνθρωπος: «Βεβαίως, μια μεγάλη μερίδα με μαγιονέζα!».
> Kαι σχολίασε ο σατανάς: «Έτσι μπράβο!»
> Και ο άνθρωπος έπαθε έμφραγμα.
>
> Και ο Θεός αναστέναξε και δημιούργησε το τετραπλό μπαϊ-πάς της καρδιάς.
> Και τότε ο σατανάς είπε 'είπαμε να παίζουμε τίμια'...
> ....Και δημιούργησε το ΙΚΑ.
>
Διαβάστε και αυτό...
Επειδή πραγματικά ο φόβος για όσα συμβαίνουν στην χώρα μας με τα θέμα της οικονομικής κρίσης μπορεί να έχει και άλλες πλευρές εξήγησης ή και ανάλυσης της, και επειδή νομίζω ότι όλα όσα συμβαίνουν μπορεί να είναι μαθήματα που πρέπει να πάρουμε για να γίνουμε καλύτεροι, διαβάστε την παρακάτω επιστολή, γραμμένη από τον Ιωάννη Ψάρρα, θεραπευτή στην εταιρία Εσωτέρα Θεραπευτική. Θεωρώ ότι κάθε άποψη για το θέμα αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπισή της αλλά και στην ελπίδα για το μέλλον μόνο καλό μπορεί να κάνει...
Μία Ελληνική ; Κρίση
Του Ιωάννη Ψάρρα
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο ‘από μηχανής θεός’ μάς τελείωσε.
Τα αποθέματά του –κατά την ταπεινή μου γνώμη- εξαντλήθηκαν με το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Εις το εξής θα υπάρχει μόνον στις τραγωδίες του Ευρυπίδη ως απολίθωμα μιας εποχής που ‘εξέτισε την ποινή της’.
Υπάρχει επίσης η αίσθηση , αν όχι η γνώση, ότι έχουμε μπλεχθεί στον ιστό της αράχνης , αλλά κυρίως έχουμε μπερδέψει γύρω-γύρω από το σώμα μας το σώμα της αράχνης, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, όλα τα νήματα που δημιουργήσαμε ανά τους αιώνες, νήματα σκέψεων , πεποιθήσεων ,αντιλήψεων, αυταπατών ,εγωκεντρικών και συναισθηματικών, δραματοποιημένων απόψεων, θέσεων και πρακτικών.
Η αράχνη έχει μπλεχθεί στον δικό της ιστό!
Επίσης, η ενεργός νοημοσύνη μας , που έφερε έναν Οδυσσέα στην Ιθάκη του, έχει προσαράξει στο νησί της ενεργούς δολοπλοκίας, της συνεχούς πονηριάς ,όρα: λαμογιάς, της υπεροπτικής και άνευ μόχθου ‘αποδοτικότητας’, της διαρκούς και παρατεταμένης γκρίνιας, γκρίνιας μικρού παιδιού που αυθαδιάζει και απαιτεί μόνον, μιας ενεργούς αργοπορίας , που στοχεύει σε και για έναν απομεμακρυσμένο ‘σκοπό’, που ποτέ δεν έρχεται , με μια καθήλωση του τώρα απερίγραπτη , που μόνον ο φόβος της μνήμης των θανάτων του Έθνους μπορεί να περιγράψει, ένας εν ζωή θάνατος , που εμπεριέχει μια αφηρημένη ‘αιωνιότητα’ και έναν υποσχόμενο ‘παράδεισο’, μια παιδιάστικη ‘βυζαντινή’ παντοδυναμία λίγο πριν την Πτώση.
Η Ελλάδα , αυτή τη στιγμή είναι ένα πείραμα.
Όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
[Έλληνες μη ‘φτιάχνεστε’ πάλι , δεν είστε ο περιούσιος λαός!].
Όπως το 1821 οι Έλληνες έδειξαν το δρόμο για τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το 1940 το δρόμο για τη διάλυση του φασισμού και του ναζισμού, έτσι και τώρα δείχνουν έναν δρόμο, μίαν Οδόν, που οδηγεί έξω από την υλιστική θεώρηση της ζωής, έξω από τον ρατσισμό, σε μια ποιοτικότερη ομαδική διαβίωση, έναν κοσμοπολιτισμό βασισμένον πάνω σε πλατιές, ανοιχτές απόψεις και σχέσεις, μια πιο φιλοσοφική θέση για τα κοινά,με υπομονή,συμπάθεια, ανεκτικότητα και απουσία ανησυχίας για τα μικρά της καθημερινότητας –και η παρούσα κρίση, είναι και αυτή ένα μικρό συμβάν-παρά την τραγικότητα των γεγονότων- , που έχει τις αιτίες του-, που όμως με διαύγεια σκέψης θα επιλύονται , βάζοντας τέλος στην ατομική και συλλογική απομόνωση,στο πάγωμα, στην ιδιοτέλεια, στην επίκριση των άλλων και ανεβαίνοντας στην άλλη στροφή της σπείρας, όπου οι κοινωνικές αξίες θα προτάσσονται των εγωκεντρικών , όπου οι ανθρώπινες σχέσεις θα υπερβαίνουν την απόγνωση και όπου η ηρεμία της οικουμενικής ζωής θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ωραίου, του Πλήρους Κάλλους, της κοινής εκείνης , δημιουργικής τάσης για την τέχνη του ευ ζην , που η ενασχόληση με μια από των λεγομένων καλών τεχνών, είτε ομαδικά , είτε ατομικά, είναι ο πρόδρομός της.
Από όπου και το τέλος του Πόνου και της Οδύνης.
Το πλέον καπιταλιστικό κράτος του πλανήτη, το Ελληνικό, ερήμην του,θα δημιουργήσει ένα τέτοιο ρήγμα στο σύστημα , ως αποτέλεσμα της ίδιας του της κρίσης, που δεν θα έχει προηγούμενο.
Είναι η ΤΡΙΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ.
Το 1989 η πτώση του ‘τείχους’ του Βερολίνου και από τότε σταδιακά η κατάρρευση του ‘τείχους’ του ‘υπαρκτού σοσσιαλισμού’, με κορύφωση τον Δεκέμβρη του 1991[εκτός νόμου το Κ.Κ.Σ.Ε. και παραίτηση του τελευταίου προέδρου της Σ.Ε., Μιχαήλ Γκορμπατσώφ-25 Δεκεμβρίου]
και τώρα, η ‘αποσύνθεση του ‘Τείχους’ του Καπιταλιστικού συστήματος και αυτού που το στηρίζει:
ο –ισμός ,που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του.
Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, όχι τόσο ατομικά στον κάθε Έλληνα-αν και μπορεί να περιμένει κανείς μια εκκωφαντική εκτίναξή του προς τα άνω-,όσο στο συλλογικό αρχετυπικό δυναμικό της φυλής , που δεν είναι άλλο από την ποιότητα της Ελευθερίας.
Μιας Ελευθερίας που πάντα έδειχνε, δείχνει και θα δείξει το δρόμο της ορθής επιλογής.
Αυτή τη στιγμή που : ‘ όλα φαίνονται να έχουν χαθεί και τίποτε δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους’,
ας δούμε νηφάλια, ήρεμα, άφοβα, απτόητα και σιωπηλά , ποια ανάγκη πρέπει να υπηρετηθεί,κατανοώντας την αλήθεια που πάει να κυριαρχήσει ,αφοσιωνόμενοι στην οργανωμένη μέθοδο που οφείλουμε να αφήσουμε να μας κυβερνά- αυτή η αγάπη της οργανωμένης μεθόδου ας γίνει ο ηγέτης μας- και κοιτώντας μόνο προς μια κατεύθυνση, κατά προτίμηση την κάθετη- που όσες φορές το κάναμε , προκόψαμε, να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στο ρεύμα της κοινής μας Απελευθέρωσης και μην προτείνοντας ή κάνοντας για ένα διάστημα τίποτα –έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ‘πρόταση’, παραμένοντας όμως σε ‘δημιουργική αναμονή’, απαγκιστρωνόμενοι και αποδεσμευόμενοι από τις ‘δικές’ μας ιδέες –αυτές μας κρατούν αιχμάλωτους- να αφήσουμε να εκδηλωθεί το καινούργιο , το καινοτόμο, το γενναιόδωρο αποκαλυπτικό μέλλον μας , για το οποίο και με το οποίο θα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας στο παιχνίδι του Κ(κ)όσμου.
Το επείγον αυτή τη στιγμή είναι η αποφασιστική απαγκίστρωση από τον Φόβο. Τον φόβο του μέλλοντος, τον φόβο του θανάτου , τον φόβο του Φόβου. Με την έννοια και την δράση του κατεπείγοντος οφείλουμε ατομικά και ομαδικά να οδηγηθούμε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ.
Αυτό είναι ένα δημιουργικό ‘τίποτα’ που θα αποτρέψει την ‘ψυχολογική μας Μικρασιατική καταστροφή’.
14 Φεβρουαρίου 2010
Μία Ελληνική ; Κρίση
Του Ιωάννη Ψάρρα
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο ‘από μηχανής θεός’ μάς τελείωσε.
Τα αποθέματά του –κατά την ταπεινή μου γνώμη- εξαντλήθηκαν με το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Εις το εξής θα υπάρχει μόνον στις τραγωδίες του Ευρυπίδη ως απολίθωμα μιας εποχής που ‘εξέτισε την ποινή της’.
Υπάρχει επίσης η αίσθηση , αν όχι η γνώση, ότι έχουμε μπλεχθεί στον ιστό της αράχνης , αλλά κυρίως έχουμε μπερδέψει γύρω-γύρω από το σώμα μας το σώμα της αράχνης, που είμαστε εμείς οι ίδιοι, όλα τα νήματα που δημιουργήσαμε ανά τους αιώνες, νήματα σκέψεων , πεποιθήσεων ,αντιλήψεων, αυταπατών ,εγωκεντρικών και συναισθηματικών, δραματοποιημένων απόψεων, θέσεων και πρακτικών.
Η αράχνη έχει μπλεχθεί στον δικό της ιστό!
Επίσης, η ενεργός νοημοσύνη μας , που έφερε έναν Οδυσσέα στην Ιθάκη του, έχει προσαράξει στο νησί της ενεργούς δολοπλοκίας, της συνεχούς πονηριάς ,όρα: λαμογιάς, της υπεροπτικής και άνευ μόχθου ‘αποδοτικότητας’, της διαρκούς και παρατεταμένης γκρίνιας, γκρίνιας μικρού παιδιού που αυθαδιάζει και απαιτεί μόνον, μιας ενεργούς αργοπορίας , που στοχεύει σε και για έναν απομεμακρυσμένο ‘σκοπό’, που ποτέ δεν έρχεται , με μια καθήλωση του τώρα απερίγραπτη , που μόνον ο φόβος της μνήμης των θανάτων του Έθνους μπορεί να περιγράψει, ένας εν ζωή θάνατος , που εμπεριέχει μια αφηρημένη ‘αιωνιότητα’ και έναν υποσχόμενο ‘παράδεισο’, μια παιδιάστικη ‘βυζαντινή’ παντοδυναμία λίγο πριν την Πτώση.
Η Ελλάδα , αυτή τη στιγμή είναι ένα πείραμα.
Όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
[Έλληνες μη ‘φτιάχνεστε’ πάλι , δεν είστε ο περιούσιος λαός!].
Όπως το 1821 οι Έλληνες έδειξαν το δρόμο για τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και το 1940 το δρόμο για τη διάλυση του φασισμού και του ναζισμού, έτσι και τώρα δείχνουν έναν δρόμο, μίαν Οδόν, που οδηγεί έξω από την υλιστική θεώρηση της ζωής, έξω από τον ρατσισμό, σε μια ποιοτικότερη ομαδική διαβίωση, έναν κοσμοπολιτισμό βασισμένον πάνω σε πλατιές, ανοιχτές απόψεις και σχέσεις, μια πιο φιλοσοφική θέση για τα κοινά,με υπομονή,συμπάθεια, ανεκτικότητα και απουσία ανησυχίας για τα μικρά της καθημερινότητας –και η παρούσα κρίση, είναι και αυτή ένα μικρό συμβάν-παρά την τραγικότητα των γεγονότων- , που έχει τις αιτίες του-, που όμως με διαύγεια σκέψης θα επιλύονται , βάζοντας τέλος στην ατομική και συλλογική απομόνωση,στο πάγωμα, στην ιδιοτέλεια, στην επίκριση των άλλων και ανεβαίνοντας στην άλλη στροφή της σπείρας, όπου οι κοινωνικές αξίες θα προτάσσονται των εγωκεντρικών , όπου οι ανθρώπινες σχέσεις θα υπερβαίνουν την απόγνωση και όπου η ηρεμία της οικουμενικής ζωής θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ωραίου, του Πλήρους Κάλλους, της κοινής εκείνης , δημιουργικής τάσης για την τέχνη του ευ ζην , που η ενασχόληση με μια από των λεγομένων καλών τεχνών, είτε ομαδικά , είτε ατομικά, είναι ο πρόδρομός της.
Από όπου και το τέλος του Πόνου και της Οδύνης.
Το πλέον καπιταλιστικό κράτος του πλανήτη, το Ελληνικό, ερήμην του,θα δημιουργήσει ένα τέτοιο ρήγμα στο σύστημα , ως αποτέλεσμα της ίδιας του της κρίσης, που δεν θα έχει προηγούμενο.
Είναι η ΤΡΙΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ.
Το 1989 η πτώση του ‘τείχους’ του Βερολίνου και από τότε σταδιακά η κατάρρευση του ‘τείχους’ του ‘υπαρκτού σοσσιαλισμού’, με κορύφωση τον Δεκέμβρη του 1991[εκτός νόμου το Κ.Κ.Σ.Ε. και παραίτηση του τελευταίου προέδρου της Σ.Ε., Μιχαήλ Γκορμπατσώφ-25 Δεκεμβρίου]
και τώρα, η ‘αποσύνθεση του ‘Τείχους’ του Καπιταλιστικού συστήματος και αυτού που το στηρίζει:
ο –ισμός ,που δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του.
Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, όχι τόσο ατομικά στον κάθε Έλληνα-αν και μπορεί να περιμένει κανείς μια εκκωφαντική εκτίναξή του προς τα άνω-,όσο στο συλλογικό αρχετυπικό δυναμικό της φυλής , που δεν είναι άλλο από την ποιότητα της Ελευθερίας.
Μιας Ελευθερίας που πάντα έδειχνε, δείχνει και θα δείξει το δρόμο της ορθής επιλογής.
Αυτή τη στιγμή που : ‘ όλα φαίνονται να έχουν χαθεί και τίποτε δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους’,
ας δούμε νηφάλια, ήρεμα, άφοβα, απτόητα και σιωπηλά , ποια ανάγκη πρέπει να υπηρετηθεί,κατανοώντας την αλήθεια που πάει να κυριαρχήσει ,αφοσιωνόμενοι στην οργανωμένη μέθοδο που οφείλουμε να αφήσουμε να μας κυβερνά- αυτή η αγάπη της οργανωμένης μεθόδου ας γίνει ο ηγέτης μας- και κοιτώντας μόνο προς μια κατεύθυνση, κατά προτίμηση την κάθετη- που όσες φορές το κάναμε , προκόψαμε, να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στο ρεύμα της κοινής μας Απελευθέρωσης και μην προτείνοντας ή κάνοντας για ένα διάστημα τίποτα –έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ‘πρόταση’, παραμένοντας όμως σε ‘δημιουργική αναμονή’, απαγκιστρωνόμενοι και αποδεσμευόμενοι από τις ‘δικές’ μας ιδέες –αυτές μας κρατούν αιχμάλωτους- να αφήσουμε να εκδηλωθεί το καινούργιο , το καινοτόμο, το γενναιόδωρο αποκαλυπτικό μέλλον μας , για το οποίο και με το οποίο θα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο μας στο παιχνίδι του Κ(κ)όσμου.
Το επείγον αυτή τη στιγμή είναι η αποφασιστική απαγκίστρωση από τον Φόβο. Τον φόβο του μέλλοντος, τον φόβο του θανάτου , τον φόβο του Φόβου. Με την έννοια και την δράση του κατεπείγοντος οφείλουμε ατομικά και ομαδικά να οδηγηθούμε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ.
Αυτό είναι ένα δημιουργικό ‘τίποτα’ που θα αποτρέψει την ‘ψυχολογική μας Μικρασιατική καταστροφή’.
14 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)