Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 | By: Vegan life style

Η παρουσίαση της Σχολικής Συμβούλου Οικιακής Οικονομίας στο Συνέδριο της ΔΟΟΟ στην Αυστραλία


Η παρουσίαση που κάναμε στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΟΟΟ στην Μελβούρνη στις 17 Ιουλίου 2012 εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο επίσημο Διεθνές Συνέδριο της Οικιακής Οικονομίας.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 | By: Vegan life style







Το συνέδριο της ΔΟΟΟ στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε και με ελληνική συμμετοχή!
Σιγα σιγα θα αρχίσω να σας μεταφέρω την εμπειρία μας απο αυτο καθώς και απο τις επισκέψεις μας στα Γυμνασια της Μελβουρνης απο τις τάξεις στις οποίες βρεθήκαμε και παρακολουθήσαμε μαθήματα σχετικά με την ειδικότητα και την επιστήμη μας. Που εχουν τεράστιο ενδιαφέρον παρολες τις μεγάλες διάφορες στον τροπο διδασκαλιας.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το Συνέδριο που είχε ως βασικό του θέμα την "Παγκόσμια Ευημερία" (global wellbeing).
Στο Συνέδριο συμμετείχαν σύνεδροι απο 50 χώρες και μαζί με την Κερκύρα Μιχαλοπούλου εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα σε αυτό. Υπήρξαν δυο ελληνικές εισηγήσεις στο συνέδριο, η μιά του κ. Κωνσταντίνου Αμπελιώτη απο το Χαροκόπειο, (την οποία παρουσίασε μια γερμανίδα) και η εισήγηση η δικιά μας, με θέμα την επιμόρφωση των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας με τη χρήση της τεχνολογίας.
Το συνέδριο είχε πραγματικά πολύ καλές παρουσιάσεις τις οποίες όμως ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουμε όλες αφού υλοποιούνταν σε παράλληλες συνεδρίες σε ένα πολύ μοντέρνο και σύγχρονο χώρο. Παράλληλα, υπήρχε αίθουσα επίδειξης μαθημάτων μαγειρικής, αφού και στην Αυστραλία, όπως και σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας έχει και το πρακτικό του μέρος. Ήταν όμως πολύ εντωπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι καθηγητές-τριες Οικιακής Οικονομίας δρούσαν σε αυτή την επίδειξη, καθώς και η τεράστια σημασία που δινόταν στην παρουσίαση του πιάτου, και η φωτογράφηση που ίσως γινόταν σε αυτό, σε συνδυασμό πάντα με διταροφικές συμβουλές.
Στο συνέδριο είχαμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να συναντηθούμε με συναδέλφους απο όλο τον κόσμο, να συναντήσουμε φίλες και φίλους, να μιλήσουμε μαζί τους, να ανταλάξουμε απόψεις για τα θέματα μας.
Η ένωση Οικιακής Οικονομίας της Βικτώρια, της περιοχής στην οποία ανήκει η Μελβούρνη, σε συνεργασία με την ΔΟΟΟ είχε ετοιμάσει και εκδόσει ένα υπέροχο βιβλίο με άρθρα από όλους τους σύγχρονους επιστήμες της Οικιακής Οικονομίας σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι το σύγχρονο ευαγγέλιο της επιστήμης μας και ελπίζω να μπορέσω να σας μεταλαμπαδεύσω κομμάτια από αυτό. Σαν γενικό συμπέρασμα θα ήθελα να σας μεταφέρω την αγωνία όλων των επιστημόνων οικιακής οικονομίας για την πορεία της επιστήμης μας, για την έλειψη διαφήμισης του κλάδου, για την ελειπη επιστημονική έρευνα που θα μας οδηγήσει στην θέση που πραγματικά αξίζουμε. Τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, η ανάγκη στήριξης του κλάδου με επιστημονικό τρόπο, παράλληλα με το γεγονός που έχει παρατηρηθεί οτι πολλοί επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων με άρθρα τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης της Οικιακής Οικονομίας ως επιστήμης που μπορεί να βοηθήσει το άτομο, την οικογένεια και τις κοινότητες στην ανάπτυξη και στήριξη της παγκόσμιας ευημερίας.
Παρότι το μάθημα μας δεν έχει τον ίδιο τρόπο διδασκαλίας όπως στις άλλες χώρες του κόσμου, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ευημερία της ελληνικής οικογένειας αρκεί να το στηρίξουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις και να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι την πραγματική αξία που έχει.
Εκείνο που αποτέλεσε έκπληξη του συνεδρίου ήταν η συνάντησή μας με την Ελληνο-αυστραλέζα συνάδελφο Κούλα Κορκοτίδη ή Kay Stubbs κατά το Αυστραλέζικο. Η Kay, εργάζεται σε αυστραλέζικο δημόσιο Γυμνάσιο και η φιλοξενία και η χαρά της που μας γνώρισε ήταν πραγματικά μοναδική. Μας φιλοξένησε στο σπίτι της, μας πήρε μαζι της στο σχολείο της, μιλήσαμε ώρες ατελείωτες για την επιστήμη μας, για τον τρόπο που η διδάσκει Οικιακή Οικονομία με τους ειδικούς τρόπους που αυτό γίνεται στην Αυστραλία και φυσικά, μας έδωσε όσο περισσότερο υλικό μπορούσαν να κουβαλήσουν οι βαλίτσες μας ώστε να προσαρμόσουμε ιδέεες και απόψεις που μπορεί να αποτελέσουν μέρη της δικής μας διδακτικής ρουτίνας στα πλαίσια φυσικά της δικής μας εκπαιδευτικής πραγματικότητας.